(EXCLUSIV) Comisia Europeană: Segmentele de autostradă pot fi transferate din PNRR către Fondul de Coeziune. România ar trebui să indice ce proiecte existente pot fi amânate sau eliminate pentru a face loc noilor investiții.

Publicat de Andreea Drilea, 25 iulie 2025, 13:52
UPDATE – Vicepreședintele Asociației „Moldova vrea Autostradă”, Daniel Mătăsaru, atrage atenția că nefinalizarea revizuirii PNRR pune în pericol finanțarea unor segmente din autostrăzile A7 și A8.
El susține că mesajul Comisiei Europene, în exclusivitate pentru Radio Iași confirmă poziția organizației, potrivit căreia autostrăzile pot fi finanțate prin Programul Transport, dar cu condiția reconfigurării proiectelor deja contractate.
Daniel Mătăsaru afirmă că Guvernul trebuie să decidă ce investiții pot fi amânate sau eliminate din acest program.
Daniel Mătăsaru: Faptul că s-a ratat această finanțare prin PNRR a loturilor din A7 și A8 ne pune totuși într-o situație delicată. Finanțarea lor din programul transport este posibilă, dar așa cum spune și Comisia Europeană, este nevoie ca Guvernul României să finalizeze această revizie a PNRR-ului pe de-o parte și pe de-altă parte să se gândească ce alte proiecte din programul transport care sunt deja contractate trebuie să fie amânate sau scoase din programul Transport. Reamintim că acolo supracontractarea este de chiar 300%. Evident, Guvernul României va trebui să gândească și la alte surse de finanțare, atât din fonduri europene, cât și din împrumuturi sau din bugetul de stat, Ceea ce este important pentru noi, Moldova vrea autostradă, autostrăzile A7 și A8 să fie finalizate la termenele prevăzute în contracte.
Comisia Europeană a transmis, în exclusivitate pentru Radio România Iași, că proiectele eliminate din PNRR pot fi transferate către Fondul de Coeziune, prin Programul de Transport. În cazul acestui capitol financiar Executivul de la Bruxelles atrage atenția că fondurile sunt aproape complet contractate. Astfel, România ar trebui să indice ce proiecte existente pot fi amânate sau eliminate pentru a face loc noilor investiții.
Comisia Europeană transmite că tronsoanele de autostradă eliminate din PNRR ar putea fi finanțate prin Programul de Coeziune.
Într-o declarație oferită în exclusivitate pentru Radio România Iași, purtătorul de cuvânt al Comisiei responsabil de reforme și coeziune, Maciej Berestecki, a precizat că România trebuie să ceară oficial includerea acestor proiecte în Programul de Transport 2021–2027.
Până acum, o astfel de solicitare nu a fost transmisă Comisiei.
Aceasta poate fi făcută doar după ce Planul Național de Redresare și Reziliență este revizuit, fără proiectele respective, a mai completat Maciej Berestecki: ”Pentru segmentele de autostradă care nu vor mai fi finanțate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, deoarece nu pot fi finalizate până la termenul-limită din august 2026, Comisia ar putea, într-adevăr, lua în considerare finanțarea acestora prin Fondurile de Coeziune, în cadrul programului de transport. Totuși, autoritățile române trebuie să solicite acest lucru. Până în prezent, nu am primit o astfel de solicitare, iar ea ar trebui transmisă doar după ce planul de redresare al României a fost revizuit, excluzând proiectele în cauză. Însă alocarea pentru Programul de Transport finanțat din Fondurile de Coeziune este acum aproape complet contractată în România, iar noua propunere ar trebui, așadar, să indice care dintre proiectele aflate în prezent în program ar putea fi eliminate sau amânate, pentru a face loc noilor proiecte provenite din planul de redresare. Odată ce propunerea este transmisă, Comisia va evalua continuitatea și coerența generală a proiectelor, precum și alinierea acestora la obiectivele programului de transport.”
Recent, autoritățile române au anunțat că autostrada finalizată Ploiești–Focșani parte din A7 și tronsoanele de capăt ale Autostrăzii Unirii A8, Leghin – Moțca, respectiv Târgu Mureș – Miercurea Nirajului, nu vor mai fi finanțate prin PNRR.
Ministerul Transporturilor a dat atunci asigurări că aceste proiecte vor continua cu bani europeni din Programul Transport 2021–2027 sau alte surse disponibile.
În același timp, o serie de asociații civice din Iași, în frunte cu Moldova vrea Autostradă ș Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, au cerut public sancționarea responsabililor și soluții rapide pentru continuarea proiectelor.
(Radio Iași/Lucian Bălănuță/FOTO Lucian Bălănuță)