Atelier educativ „În oglinda arheologiei: chipul femeii de la mamă la zeiță”
Publicat de Andreea Drilea, 18 iulie 2025, 10:50
Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, prin Secția Mediere culturală, Proiecte, Marketing și cu sprijinul activ al Muzeului de Istorie, desfășoară un nou atelier în perioada 22 iulie – 28 septembrie 2025, organizat de Atelierele D.I.C.E. la Palatul Culturii.
Copiii cu vârste peste 6 ani ani sunt așteptați la un atelier interactiv, ce are ca punct de plecare expoziția temporară „Oglinda frumuseții. De la simplitatea femeii la divinitatea zeiței în Antichitate”.
„Frumusețea, dincolo de estetică, este despre înțelegere, despre conexiune și despre respectul față de valorile care ne-au format ca societate. Iar atunci când o împărtășim celor mai tineri dintre noi, semănăm semințele unei generații mai empatice și mai conștiente”, afirmă Andrei Apreotesei, manager Palatul Culturii – Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași.
Intitulat „În oglinda arheologiei: chipul femeii de la mamă la zeiță”, atelierul propune o incursiune educativă în lumea femeilor din Antichitate – de la copilărie și maternitate, până la reprezentarea mitologică a zeițelor protectoare. Activitatea este concepută pentru a stimula curiozitatea, creativitatea și empatia copiilor, în timp ce descoperă rolul esențial al femeii în societățile de altădată.
Activitatea practică ce se va desfășura în Sala de Educație Muzeală poate lua două forme:
– participanții cu vârsta cuprinsă între 6 și 10 ani, vor da viață propriei viziuni despre mama din Antichitate, desenând silueta unei femei în ipostaza de mamă, însoțită de obiecte magice cu rol protector: bijuterii, vase fermecate sau alte talismane imaginare;
– participanților cu vârste peste 10 ani, le propunem o activitate de modelaj în care vor avea ocazia să modeleze în lut forme și simboluri asociate feminității antice.
Atelierul durează aproximativ 90 de minute, prețul unui bilet este de 30/40 lei (în funcție de tipul de activitate), iar numărul de participanți este cuprins între minim 5 și maxim 20 de persoane.
Programările se pot face la numărul de telefon 0232.275.979, interior 116 și prin mesaj privat pe pagina Atelierele DICE, cu cel puțin o zi înainte.