Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, în parteneriat cu Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” Iași, Direcția Județeană Iași a Arhivelor Naționale și Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iaşi, organizează vineri, 9 mai 2025, începând cu ora 12.00, un eveniment comemorativ dedicat marcării a 100 de ani de la dispariția reputatului chimist ieșean Petru Poni.
Desfășurate sub genericul „PETRU PONI: 100 de ani de la dispariția din viață”, manifestările vor avea loc în Sala Personalităților de la Muzeul „Poni – Cernătescu” (str. Mihail Kogălniceanu nr. 7B)
„Acest eveniment va readuce în atenția publicului contribuția științifică remarcabilă și moștenirea academică ale uneia dintre cele mai influente figuri ale chimiei românești, savantul Petru Poni, îngăduindu-ne un moment de celebrare a valorilor autentice”, precizează Andrei Apreotesei, manager Palatul Culturii – Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași.
Profesor de chimie minerală la Facultatea de Științe (1878–1920) și la cea de Medicină (1878–1911) a Universității din Iași, Petru Poni a pus bazele primelor lucrări de laborator în chimie, chiar și în condiții dificile, cu resurse limitate, numărându-se printre fondatorii școlii române de chimie anorganică. Începând din 1870 inițiază primele cercetări asupra mineralelor din România, prilej cu care s-a remarcat prin descoperirea broștenitei (manganit de Mn, Fe și Ca) și a badenitei (arseno-bismutură de cobalt, fier și nichel). De asemenea, s-a dedicat studiilor asupra apelor minerale și petrolului din România, realizând cercetări care au avut un impact internațional asupra industriei petroliere.
Profesorul Poni a contribuit la înființarea mai multor societăți științifice, printre care se numără Societatea de Fizică din Iași și Societatea Română de Științe. A fost ales membru al Academiei Române în 1879 și a ocupat funcția de președinte al acestui înalt for științific între 1898-1901 și 1916-1923.
Pentru meritele sale deosebite, Petru Poni a fost distins cu numeroase ordine şi medalii printre care amintim: Ordinul „Coroana României”, Ordinul „Steaua României” (1897), Ordinul „Legiunea de Onoare” (1900), Ordinul „Carol I” (1909), Ordinul „Sf. Sava” (1896), Ordinul „Franz Joseph” (1903) ş.a.
Programul evenimentului include:
– Minirecital de muzică vocală susținut de elevii clasei de canto a Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă”, coordonați de prof. dr. Veaceslav Bînzari;
– Evocarea personalității savantului Petru Poni: prof. univ. dr. Ion Sandu: „Petru Poni. Contribuții la dezvoltarea învățământului chimic din România”; dr. Bogdana Simionescu, expert comunicare – Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” Iași;
– Expoziția documentară: „Petru Poni – Documente și obiecte de referință biografică și științifică”, deschisă publicului în perioada 9 mai – 9 septembrie 2025;
– Lansarea volumului: „Petru Poni. Scrisori, amintiri, evocări”, autori dr. Oana Florescu, muzeograf și dr. ing. Monica Nănescu, șef Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”.
Acest eveniment, care va fi moderat de dr. ing. Monica Nănescu, se înscrie în seria manifestărilor culturale și științifice prin care comunitatea academică și muzeală ieșeană aduce un omagiu marilor personalități ale științei românești. (Radio Iași/ Comunicat Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași/ FOTO palatulculturii.ro)