Ascultă Radio România Iași Live

Atenție la cumpărăturile de Paști! Conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe, cu Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 16.04.2025.

Atenție la cumpărăturile de Paști! Sunt două pericole potențiale în fiecare farfurie: oul rău şi mielul toxic.

Atenție la cumpărăturile de Paști! Conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe, cu Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 16.04.2025.

Publicat de mihaipohoata, 16 aprilie 2025, 11:50

  1. Vopseaua de ouă cumpărată de la colţul străzii vă poate crea multe probleme de sănătate.

Chiar dacă sunt mai ieftine sau mai frumoase, vopselele tipografice sau cele făcute artizanal pot avea efecte nocive datorită plumbului şi oxizilor de metale: cupru, aluminiu şi staniu.

Vopselele textile sau cele tipografice pătrund prin porii oului şi pot contamina albuşul sau gălbenuşul, existând riscul declanşării unor toxiinfecţii alimentare.

Recomandăm că la vopsirea ouălor să folosiţi doar subtanţe certificate medicosanitar, achiziţionate din magazinele specializate, evident dacă nu folosiţi coloranţii naturali, ca în bătrâni, prin utilizarea foilor de ceapă sau a frunzelor de nuc.

Alte riscuri sunt legate de vechime şi mod de conservare.

Este preferabil, mai ales atunci când sunt utilizate crude, în creme, maioneze, spumă de albuş, ca ouăle să fie foarte proaspete şi să fie spălate înainte de utilizare.

  1. Carnea de miel: are valoare calorică ridicată şi este considerată ,,toxică” în anumite condiţii.

Vorbim de 200 – 300 kcal la 100 grame şi un conţinut ridicat de potasiu iar organele, în special ficatul, conţin fier, zinc şi carnitină, cu rol energetic dar şi cantități mici de calciu, acid folic şi vitamina E.

Prin componenta proteică importantă dar şi conţinutul ridicat de grăsimi saturate, cam 80 mg de colesterol la 100 grame are risc aterogen dar totodată este considerată de unii drept afrodiziac natural.

Probleme sunt în special cu carnea mieilor cu greutate mai mică de 10 kg sau sub 9 săptămâni, legate de conţinut, preparare şi, nu în ultimul rând, de provenienţă şi conservare.

Conţinutul ridicat de colagen bogat în oxipurine, fac această carne dificil de digerat, fiind considerată chiar ,,toxică” mai ales pentru pacienţii cu gută, afecţiuni gastrointestinale şi hepatorenale dar nu numai.

Purinele sunt în cantitate redusă la mieii de 10-14 kilogrrame şi pot fi eliminate prin adăugarea cărnii doar în momentul fierberii. În plus, conţinutul crescut lipidic accentuează riscul aterogen, la cei cu afecţiuni cardiovasculare, precum şi cel de colici biliare şi pancreatite.

Conţinutul crescut proteic are rol alergogen iar cel scăzut în fibre impune asocierea legumelor la preparare, pentru a preveni încetinirea tranzitului până la constipaţie.

Proveninţa şi conservarea corespunzătoare impun verificarea existenţei ştampilei sanitar-veterinare, precum şi a dentiţiei, ce trebuie să fie specifică rumegătoarelor, şi a  copitelor, ce trebuie să fie fără gheare.

Este recomandat să cumpăraţi miei doar din magazine autorizate, ce ţin cont de regulile de igienă şi păstrează carnea la temperaturi mai mici de patru grade.

Conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe vine cu sfaturi și recomandări astăzi, miercuri, 16 aprilie 2025, în intervalul orar 12:25 – 12:35, la ”Pulsul zilei” – pe toate frecvențele Radio Iași: 90,8 – 94,5 și 96,3 Mhz FM, 1053 Khz AM dar și live pe www.radioiasi.ro, emisiune realizată și produsă de Mihai Florin Pohoață.  

Sursă: conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe.

Eduard Iacob, reporter Incubator, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Emisiuni miercuri, 12 noiembrie 2025, 08:42

Eduard Iacob, reporter Incubator, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan

Incubator Radio România Iași – „Aici Creștem Oameni de Radio”. Reporterul Incubator Eduard Iacob ne-a dus astăzi la Vaslui, la...

Eduard Iacob, reporter Incubator, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
#StareaEducației (INTERVIU) Camelia Tamaș, consilier Centrul Județean de Resurse și Asistență Socială Iași: ”Orientarea școlară și profesională înseamnă un parcurs, un proces, care însoțește elevul de-a lungul întregii școlarități.”/ Liliana Moșneguțu, Salvați Copiii România: ”Noi toți suntem responsabili să creștem fiecare copil drept și orientat pe drumul lui. Și asta presupune resursă umană, resursă financiară care trebuie alocate constant.”
Emisiuni marți, 11 noiembrie 2025, 16:44

#StareaEducației (INTERVIU) Camelia Tamaș, consilier Centrul Județean de Resurse și Asistență Socială Iași: ”Orientarea școlară și profesională înseamnă un parcurs, un proces, care însoțește elevul de-a lungul întregii școlarități.”/ Liliana Moșneguțu, Salvați Copiii România: ”Noi toți suntem responsabili să creștem fiecare copil drept și orientat pe drumul lui. Și asta presupune resursă umană, resursă financiară care trebuie alocate constant.”

Elevii români au la dispoziție o nouă platformă interactivă de orientare vocațională, ”What’s Next”, care îi ajută să-și...

#StareaEducației (INTERVIU) Camelia Tamaș, consilier Centrul Județean de Resurse și Asistență Socială Iași: ”Orientarea școlară și profesională înseamnă un parcurs, un proces, care însoțește elevul de-a lungul întregii școlarități.”/ Liliana Moșneguțu, Salvați Copiii România: ”Noi toți suntem responsabili să creștem fiecare copil drept și orientat pe drumul lui. Și asta presupune resursă umană, resursă financiară care trebuie alocate constant.”
Sindromul Karoshi (moartea subită ocupațională) face victime! Conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe, cu Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 11.11.2025.
Emisiuni marți, 11 noiembrie 2025, 11:31

Sindromul Karoshi (moartea subită ocupațională) face victime! Conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe, cu Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 11.11.2025.

Oare câte persoane ar mai putea deceda până să fie aprobate cele 5 măsuri concrete propuse de conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar...

Sindromul Karoshi (moartea subită ocupațională) face victime! Conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe, cu Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 11.11.2025.
0800 460 001 – Telefonul Vârstnicului în conexiune cu seniorii noștri. Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Emisiuni marți, 11 noiembrie 2025, 09:50

0800 460 001 – Telefonul Vârstnicului în conexiune cu seniorii noștri. Bună Dimineața cu Adina Șuhan

0800 460 001 – Telefonul Vârstnicului în conexiune cu seniorii noștri Telefonul Vârstnicului este un serviciu gratuit, serios și...

0800 460 001 – Telefonul Vârstnicului în conexiune cu seniorii noștri. Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Emisiuni marți, 11 noiembrie 2025, 09:38

Forumul Tinerilor Basarabeni, Iași, 13 – 16 noiembrie 2025, Bună Dimineața cu Adina Șuhan

Forumul Tinerilor Basarabeni, Iași, 13 – 16 noiembrie 2025 Ce se întâmplă acolo? Am aflat în matinalul Radio România Iași. În Bună...

Forumul Tinerilor Basarabeni, Iași, 13 – 16 noiembrie 2025, Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Emisiuni marți, 11 noiembrie 2025, 08:42

#StareaEducației (REPORTAJ) Școala în regim simultan, între efort și dăruire: lecții de la Cilibiu, comuna Golăiești, județul Iași

La 22 de kilometri de Iași, în comuna Golăiești, 77 de copii de clase primare învață în regim simultan, împărțiți în școlile din satele...

#StareaEducației (REPORTAJ) Școala în regim simultan, între efort și dăruire: lecții de la Cilibiu, comuna Golăiești, județul Iași
Emisiuni luni, 10 noiembrie 2025, 18:40

Conexiuni autentice cu Cristina Spînu – Invitat, prof. univ. dr. Romeo Cozma

Pe 6 noiembrie 2025, la Sala Radio din București, a avut loc a concertul intitulat „Ecouri”, dedicat compozitorului, pianistului și...

Conexiuni autentice cu Cristina Spînu – Invitat, prof. univ. dr. Romeo Cozma
Emisiuni luni, 10 noiembrie 2025, 14:54

Despre memorie și puterea poveștilor într-un dialog cu scriitorul Dan Lungu

La emisiunea „Oameni și idei” de marți, după știrile orei 14,00, vă invităm la o întâlnire cu unul dintre cei mai apreciați prozatori...

Despre memorie și puterea poveștilor într-un dialog cu scriitorul Dan Lungu