Ascultă Radio România Iași Live

Record mondial pentru cele mai multe sarmale gătite într-o oală, omologat la Odorheiu Secuiesc

Publicat de Lucian Bălănuţă, 9 noiembrie 2014, 08:07

Bucătari şi voluntari din patru judeţe au stabilit, astăzi, la Odorheiu Secuiesc, un nou record mondial pentru cele mai multe sarmale gătite într-o oală, 27.104 bucăţi, performanţa fiind omologată de reprezentantul Guinness Book of Records, prezent la eveniment.

Potrivit organizatorilor, ideea doborârii recordului mondial, deţinut până sâmbătă de un bucătar din Serbia, s-a conturat anul trecut, în luna noiembrie.

„În primăvară am început să facem calcule, câtă materie primă ne-ar trebui ca să pregătim o cantitate cel puţin dublă de sarmale decât cea din precedentul record mondial. Însă, înainte de toate, ne trebuia o oală corespunzătoare în care să le gătim”, a spus maestrul bucătar Benedek Arpad, şeful echipelor de bucătari şi de voluntari.

Astfel, meşterii din Odorhei s-au apucat de treabă şi au confecţionat cea mai mare oală din inox din ţară.

„Au fost foarte multe probleme tehnice pe care trebuia să le rezolvăm pentru ca oala să funcţioneze la parametri normali. Căldura trebuia să se repartizeze uniform, motiv pentru care am prevăzut fundul oalei şi pereţii laterali cu o izolaţie termică. Energia se distribuie în şase trepte, automatizat şi când se atinge temperatura finală, aceasta se stabilizează şi se menţine constantă până la finalizarea gătitului”, a explicat inginerul Papp Jeno, patronul firmei care a realizat vasul.

Odată terminată, oala cu diametrul interior de 3,1 metri, înaltă de 70 de centimetri şi cu o capacitate de 4,7 metri cubi, a fost ridicată cu o macara pe un trailer şi transportată la Sala Sporturilor din Odorheiu Secuiesc.

În ultima săptămână, echipa formată din 14 bucătari profesionişti din Covasna şi Harghita a început pregătirile pentru noul record mondial. Compoziţia de sarmale a fost pregătită la Gheorgheni, după o reţetă tradiţională specifică zonei, în condiţii de maximă igienă, apoi a fost porţionată, ambalată în caserole de unică folosinţă şi trimisă la Odorheiu Secuiesc, iar varza murată a fost asigurată de o firmă specializată pe murături din localitate.

„Am folosit 780 de kilograme de carne, slănină afumată şi slănină simplă, 156 de kilograme de ceapă, 117 kilograme de orez, cinci kilograme de usturoi, cimbru şi condimentele obişnuite la sarmale, sare, piper, aproximativ 20 de kilograme de boia de ardei şi cam trei tone de varză murată. Reţeta folosită este cea tradiţională, a bunicilor”, a precizat Benedek Arpad.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, peste 250 de voluntari din şapte localităţi din judeţele Harghita, Covasna, Braşov şi Mureş, împărţiţi în 24 de echipe, au înfăşurat sarmale.

Fiecare echipă trebuia să ruleze cel puţin o mie de sarmale în trei ore, dar cei mai harnici – echipa din Miercurea Ciuc – şi-au depăşit norma în jumătate din timpul acordat.

Sarmalele, 27.104 de bucăţi, au fost rânduite unele peste altele în cutii speciale de inox perforat, acestea fiind apoi aşezate în oala de 4.580 de litri, cu ajutorul unui motostivuitor.

Organizatorii au anunţat că preparatul trebuie să fiarbă la foc domol timp de cel puţin opt ore şi, pentru ca aşteptarea să fie mai uşoară pentru toată lumea, inclusiv pentru publicul format din peste 3.000 de persoane, şapte ansambluri folclorice au întreţinut buna dispoziţie.

După ce bucătarii au gustat şi au constatat că sarmalele sunt făcute, oala a fost ridicată cu o macara, cântărită cu un cântar electronic, rezultatul fiind fotografiat şi apoi confirmat de reprezentantul Guinnees World Record Limited, Annabel Lawday.

„Am verificat dacă au fost respectate toate regulile, m-am asigurat că măsurătoarea a fost corectă, am constatat că fostul record a fost depăşit şi, cum au fost întrunite toate condiţiile, vă anunţ că da, avem un nou record mondial aici, la Odorheiu Scuiesc”, a declarat Annabel Lawday, după înmânarea atestatului.

Sarmalele vor ajunge la peste 4.000 de persoane, la copiii din orfelinate şi la vârstnicii din azilurile din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Gheorgheni în Harghita, precum şi la Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc, în judeţul Covasna.

Evenimentul, care a purtat numele de „Record mondial pentru comunitate”, a fost organizat de Primăria Odorheiu Secuiesc, în colaborare cu autorităţile locale din Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Târgu Secuiesc şi Sfântu Gheorghe.

Precedentul record mondial îi aparţine bucătarului Gali Zoltan, din Serbia, care a pregătit 10.300 de sarmale, într-o oală de 1418,3 litri. (mediafax.ro/ FOTO adevarul.ro)

Etichete:
#StareaEducației (INTERVIU) Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași – 170 de ani de tradiție, excelență și vocație în formarea dascălilor. Lăcrămioara Iordăchescu, directorul colegiului: „Este o instituție reper, cu cele mai multe clase de profil pedagogic din țară, căreia trebuie să-i redăm locul pe care îl merită.”
Life marți, 9 decembrie 2025, 09:27

#StareaEducației (INTERVIU) Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași – 170 de ani de tradiție, excelență și vocație în formarea dascălilor. Lăcrămioara Iordăchescu, directorul colegiului: „Este o instituție reper, cu cele mai multe clase de profil pedagogic din țară, căreia trebuie să-i redăm locul pe care îl merită.”

Colegiul Național Pedagogic ”Vasile Lupu” din Iași, o instituție reper a învățământului românesc, împlinește anul acesta 170 de ani de...

#StareaEducației (INTERVIU) Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași – 170 de ani de tradiție, excelență și vocație în formarea dascălilor. Lăcrămioara Iordăchescu, directorul colegiului: „Este o instituție reper, cu cele mai multe clase de profil pedagogic din țară, căreia trebuie să-i redăm locul pe care îl merită.”
(AUDIO/FOTO) George Pleșu: Borderline Art Space – „o fereastră către arta contemporană”
Life vineri, 5 decembrie 2025, 17:58

(AUDIO/FOTO) George Pleșu: Borderline Art Space – „o fereastră către arta contemporană”

Borderline Art Space, prima galerie de artă contemporană din Iași, a împlinit, săptămâna aceasta, 10 ani de la deschidere. Fondatorul și...

(AUDIO/FOTO) George Pleșu: Borderline Art Space – „o fereastră către arta contemporană”
#StareaEducației (INTERVIU) Marian Staș, consultant în educație: ”Ar fi sănătos să se facă pilotări de programe școlare alternative. E păcat să începem să proiectăm planuri cadru alternative deștepte și, pe urmă, să le blocăm, să ne înțepenim în restul pașilor, cum ar fi, de pildă, programe școlare care nu sunt suficient de flexibile și de deschise.”
Life vineri, 5 decembrie 2025, 11:45

#StareaEducației (INTERVIU) Marian Staș, consultant în educație: ”Ar fi sănătos să se facă pilotări de programe școlare alternative. E păcat să începem să proiectăm planuri cadru alternative deștepte și, pe urmă, să le blocăm, să ne înțepenim în restul pașilor, cum ar fi, de pildă, programe școlare care nu sunt suficient de flexibile și de deschise.”

Ministerul Educației a publicat în transparență noile programe școlare pentru liceu, care ar urma să fie aplicate începând cu toamna anului...

#StareaEducației (INTERVIU) Marian Staș, consultant în educație: ”Ar fi sănătos să se facă pilotări de programe școlare alternative. E păcat să începem să proiectăm planuri cadru alternative deștepte și, pe urmă, să le blocăm, să ne înțepenim în restul pașilor, cum ar fi, de pildă, programe școlare care nu sunt suficient de flexibile și de deschise.”
#StareaEducației – REMIGRANT ÎN ROMÂNIA – Povestea unei familii revenite din Grecia după aproape două decenii și provocările integrării celor doi copii în sistemul de învățământ românesc
Life miercuri, 3 decembrie 2025, 08:50

#StareaEducației – REMIGRANT ÎN ROMÂNIA – Povestea unei familii revenite din Grecia după aproape două decenii și provocările integrării celor doi copii în sistemul de învățământ românesc

Tot mai mulți români care au ales calea străinătății decid astăzi să revină pe meleagurile natale. Deși pentru cei din țară...

#StareaEducației – REMIGRANT ÎN ROMÂNIA – Povestea unei familii revenite din Grecia după aproape două decenii și provocările integrării celor doi copii în sistemul de învățământ românesc
Life marți, 2 decembrie 2025, 09:01

#StareaEducației (INTERVIU) Programul „Să fim prieteni fără bullying”, al Organizației Salvați Copiii România, implementat în 15 grădinițe din județul Iași. Eliza Bucureșteanu, educatoare: ”Comunicarea clară cu părinții și copiii ne face o echipă puternică. E important să construim un cerc al siguranței și astfel de comportamente pot fi prevenite.”

Bullyingul nu este o problemă a copiilor, este o responsabilitate a adulților, a celor care îi însoțesc, le creează mediul de creștere și le...

#StareaEducației (INTERVIU) Programul „Să fim prieteni fără bullying”, al Organizației Salvați Copiii România, implementat în 15 grădinițe din județul Iași. Eliza Bucureșteanu, educatoare: ”Comunicarea clară cu părinții și copiii ne face o echipă puternică. E important să construim un cerc al siguranței și astfel de comportamente pot fi prevenite.”
Life luni, 1 decembrie 2025, 12:09

#StareaEducației (INTERVIU) Cosmin Florea, profesor de istorie, creatorul platformei ”Ora de Istorie”: ”La noi în țară, istoria nu este tratată serios. Este văzută ca o disciplină de mână a doua și apoi ne mirăm de ce tinerii cad pradă teoriilor conspiraționiste.”

Istoria nu trebuie să fie doar despre date și evenimente memorate, ci despre povești, oameni și lecții care ne inspiră. Cu această viziune s-a...

#StareaEducației (INTERVIU) Cosmin Florea, profesor de istorie, creatorul platformei ”Ora de Istorie”: ”La noi în țară, istoria nu este tratată serios. Este văzută ca o disciplină de mână a doua și apoi ne mirăm de ce tinerii cad pradă teoriilor conspiraționiste.”
Life vineri, 28 noiembrie 2025, 15:57

(AUDIO) Controverse în jurul noilor programe pentru clasa a IX-a la Limba și literatura română. Profesorii ieșeni, Camelia Gavrilă și Emil Munteanu, avertizează că elevii riscă să se îndepărteze de lectură

Profesorii, elevii și părinții sunt invitați până pe 12 decembrie să completeze chestionarele privind noile programe școlare pentru liceu,...

(AUDIO) Controverse în jurul noilor programe pentru clasa a IX-a la Limba și literatura română. Profesorii ieșeni, Camelia Gavrilă și Emil Munteanu, avertizează că elevii riscă să se îndepărteze de lectură
Life miercuri, 26 noiembrie 2025, 09:00

#StareaEducației: (INTERVIU) Regulamentul olimpiadelor, în pragul schimbării: experții cer flexibilitate și coerență în metodologia națională. Prof. Adrian Panaete, vicepreședinte SEPI: ”Este nefericită alegerea formulării din metodologia cadru care propune ridicarea pragului minim de calificare la etapa națională de la 40 la 60% din punctajul maxim.”

Ordinul de ministru, referitor la regulamentul după care se vor desfăşura olimpiadele şcolare, ar putea fi publicat săptămâna aceasta....

#StareaEducației: (INTERVIU) Regulamentul olimpiadelor, în pragul schimbării: experții cer flexibilitate și coerență în metodologia națională. Prof. Adrian Panaete, vicepreședinte SEPI: ”Este nefericită alegerea formulării din metodologia cadru care propune ridicarea pragului minim de calificare la etapa națională de la 40 la 60% din punctajul maxim.”