Ascultă Radio România Iași Live

Record mondial pentru cele mai multe sarmale gătite într-o oală, omologat la Odorheiu Secuiesc

Publicat de Lucian Bălănuţă, 9 noiembrie 2014, 08:07

Bucătari şi voluntari din patru judeţe au stabilit, astăzi, la Odorheiu Secuiesc, un nou record mondial pentru cele mai multe sarmale gătite într-o oală, 27.104 bucăţi, performanţa fiind omologată de reprezentantul Guinness Book of Records, prezent la eveniment.

Potrivit organizatorilor, ideea doborârii recordului mondial, deţinut până sâmbătă de un bucătar din Serbia, s-a conturat anul trecut, în luna noiembrie.

„În primăvară am început să facem calcule, câtă materie primă ne-ar trebui ca să pregătim o cantitate cel puţin dublă de sarmale decât cea din precedentul record mondial. Însă, înainte de toate, ne trebuia o oală corespunzătoare în care să le gătim”, a spus maestrul bucătar Benedek Arpad, şeful echipelor de bucătari şi de voluntari.

Astfel, meşterii din Odorhei s-au apucat de treabă şi au confecţionat cea mai mare oală din inox din ţară.

„Au fost foarte multe probleme tehnice pe care trebuia să le rezolvăm pentru ca oala să funcţioneze la parametri normali. Căldura trebuia să se repartizeze uniform, motiv pentru care am prevăzut fundul oalei şi pereţii laterali cu o izolaţie termică. Energia se distribuie în şase trepte, automatizat şi când se atinge temperatura finală, aceasta se stabilizează şi se menţine constantă până la finalizarea gătitului”, a explicat inginerul Papp Jeno, patronul firmei care a realizat vasul.

Odată terminată, oala cu diametrul interior de 3,1 metri, înaltă de 70 de centimetri şi cu o capacitate de 4,7 metri cubi, a fost ridicată cu o macara pe un trailer şi transportată la Sala Sporturilor din Odorheiu Secuiesc.

În ultima săptămână, echipa formată din 14 bucătari profesionişti din Covasna şi Harghita a început pregătirile pentru noul record mondial. Compoziţia de sarmale a fost pregătită la Gheorgheni, după o reţetă tradiţională specifică zonei, în condiţii de maximă igienă, apoi a fost porţionată, ambalată în caserole de unică folosinţă şi trimisă la Odorheiu Secuiesc, iar varza murată a fost asigurată de o firmă specializată pe murături din localitate.

„Am folosit 780 de kilograme de carne, slănină afumată şi slănină simplă, 156 de kilograme de ceapă, 117 kilograme de orez, cinci kilograme de usturoi, cimbru şi condimentele obişnuite la sarmale, sare, piper, aproximativ 20 de kilograme de boia de ardei şi cam trei tone de varză murată. Reţeta folosită este cea tradiţională, a bunicilor”, a precizat Benedek Arpad.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, peste 250 de voluntari din şapte localităţi din judeţele Harghita, Covasna, Braşov şi Mureş, împărţiţi în 24 de echipe, au înfăşurat sarmale.

Fiecare echipă trebuia să ruleze cel puţin o mie de sarmale în trei ore, dar cei mai harnici – echipa din Miercurea Ciuc – şi-au depăşit norma în jumătate din timpul acordat.

Sarmalele, 27.104 de bucăţi, au fost rânduite unele peste altele în cutii speciale de inox perforat, acestea fiind apoi aşezate în oala de 4.580 de litri, cu ajutorul unui motostivuitor.

Organizatorii au anunţat că preparatul trebuie să fiarbă la foc domol timp de cel puţin opt ore şi, pentru ca aşteptarea să fie mai uşoară pentru toată lumea, inclusiv pentru publicul format din peste 3.000 de persoane, şapte ansambluri folclorice au întreţinut buna dispoziţie.

După ce bucătarii au gustat şi au constatat că sarmalele sunt făcute, oala a fost ridicată cu o macara, cântărită cu un cântar electronic, rezultatul fiind fotografiat şi apoi confirmat de reprezentantul Guinnees World Record Limited, Annabel Lawday.

„Am verificat dacă au fost respectate toate regulile, m-am asigurat că măsurătoarea a fost corectă, am constatat că fostul record a fost depăşit şi, cum au fost întrunite toate condiţiile, vă anunţ că da, avem un nou record mondial aici, la Odorheiu Scuiesc”, a declarat Annabel Lawday, după înmânarea atestatului.

Sarmalele vor ajunge la peste 4.000 de persoane, la copiii din orfelinate şi la vârstnicii din azilurile din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Gheorgheni în Harghita, precum şi la Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc, în judeţul Covasna.

Evenimentul, care a purtat numele de „Record mondial pentru comunitate”, a fost organizat de Primăria Odorheiu Secuiesc, în colaborare cu autorităţile locale din Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Târgu Secuiesc şi Sfântu Gheorghe.

Precedentul record mondial îi aparţine bucătarului Gali Zoltan, din Serbia, care a pregătit 10.300 de sarmale, într-o oală de 1418,3 litri. (mediafax.ro/ FOTO adevarul.ro)

Etichete:
#StareaEducației (INTERVIU) Ministrul Daniel David: ”Și eu sunt nemulțumit, dar haideți să vedem cum încercăm să construim pe această nemulțumire. Putem începe să regândim și să ameliorăm unele din aceste măsuri de austeritate, cu anul școlar viitor sau chiar cu începutul de an.”
Life joi, 11 septembrie 2025, 14:05

#StareaEducației (INTERVIU) Ministrul Daniel David: ”Și eu sunt nemulțumit, dar haideți să vedem cum încercăm să construim pe această nemulțumire. Putem începe să regândim și să ameliorăm unele din aceste măsuri de austeritate, cu anul școlar viitor sau chiar cu începutul de an.”

Noul an școlar a început într-un climat tensionat, marcat de incertitudini și nemulțumiri venite din partea sindicatelor din educație....

#StareaEducației (INTERVIU) Ministrul Daniel David: ”Și eu sunt nemulțumit, dar haideți să vedem cum încercăm să construim pe această nemulțumire. Putem începe să regândim și să ameliorăm unele din aceste măsuri de austeritate, cu anul școlar viitor sau chiar cu începutul de an.”
Andra Pintican
Life vineri, 5 septembrie 2025, 09:00

#StareaEducației (INTERVIU) Andra Pintican, inițiatoarea proiectului ”Școala de HR”: ”Lansăm în luna octombrie primul manual de Educație a muncii. Dacă tinerii vor continua să aleagă meseriile conform curentului și nu potrivit talentului și inteligenței lor native, peste 30-40 de ani, în birouri, se vor trezi în epuizare profesională și își vor da seama că au construit o viață care nu le aparține.”

Tinerii de astăzi se confruntă cu o piață a muncii într-o continuă schimbare marcată de automatizare, instabilitate economică și cerințe...

#StareaEducației (INTERVIU) Andra Pintican, inițiatoarea proiectului ”Școala de HR”: ”Lansăm în luna octombrie primul manual de Educație a muncii. Dacă tinerii vor continua să aleagă meseriile conform curentului și nu potrivit talentului și inteligenței lor native, peste 30-40 de ani, în birouri, se vor trezi în epuizare profesională și își vor da seama că au construit o viață care nu le aparține.”
#InfoEconomic: Marius Alexa, om de afaceri: „firul roșu al măsurilor fiscale este acela de a închide portițele prin care se dau anumite tunuri financiare; este o strângere a curelei în sensul de a face din ce în ce mai dificile manifestările comportamentul neetic al celor care încearcă să se îmbogățească prin evaziunea fiscală de dimensiuni mari”
Life marți, 2 septembrie 2025, 14:35

#InfoEconomic: Marius Alexa, om de afaceri: „firul roșu al măsurilor fiscale este acela de a închide portițele prin care se dau anumite tunuri financiare; este o strângere a curelei în sensul de a face din ce în ce mai dificile manifestările comportamentul neetic al celor care încearcă să se îmbogățească prin evaziunea fiscală de dimensiuni mari”

Vară și început de toamnă încărcate cu măsuri ce au efecte și asupra mediului privat pentru firme. Chiar aseară, în Parlament, a fost...

#InfoEconomic: Marius Alexa, om de afaceri: „firul roșu al măsurilor fiscale este acela de a închide portițele prin care se dau anumite tunuri financiare; este o strângere a curelei în sensul de a face din ce în ce mai dificile manifestările comportamentul neetic al celor care încearcă să se îmbogățească prin evaziunea fiscală de dimensiuni mari”
#StareaEducației (INTERVIU) Antoaneta Luchian, profesor MERITO: ”Despre creșterea normei didactice erau discuții de mai mult timp. Ce ne-a deranjat a fost faptul că au fost luate măsuri în momentul desfășurării unui calendar de mobilitate și înaintea unei schimbări curriculare.” /Liliana Olărașu, profesor MERITO: ”Aceste măsuri ar trebui să fie personalizate, să țină cont de realitatea din fiecare școală.”
Life vineri, 29 august 2025, 09:00

#StareaEducației (INTERVIU) Antoaneta Luchian, profesor MERITO: ”Despre creșterea normei didactice erau discuții de mai mult timp. Ce ne-a deranjat a fost faptul că au fost luate măsuri în momentul desfășurării unui calendar de mobilitate și înaintea unei schimbări curriculare.” /Liliana Olărașu, profesor MERITO: ”Aceste măsuri ar trebui să fie personalizate, să țină cont de realitatea din fiecare școală.”

Suntem în ultima săptămână de vară, final de vacanță pentru elevi și preșcolari și privim cu emoție spre un nou început. Lunile care au...

#StareaEducației (INTERVIU) Antoaneta Luchian, profesor MERITO: ”Despre creșterea normei didactice erau discuții de mai mult timp. Ce ne-a deranjat a fost faptul că au fost luate măsuri în momentul desfășurării unui calendar de mobilitate și înaintea unei schimbări curriculare.” /Liliana Olărașu, profesor MERITO: ”Aceste măsuri ar trebui să fie personalizate, să țină cont de realitatea din fiecare școală.”
Life marți, 26 august 2025, 11:49

#InfoEconomic: Radu Crăciun, președintele Asociației Pensiilor Administrate Privat din România: „un fond de pensie furnizează ceea ce numele lui spune că furnizează, o plată lunară care este efectuată pe termen mediu și lung. Dacă cineva își dorea ca să obțină toți banii o dată, atunci locul în care ar trebui să-și economisească banii este mai degrabă un fond de investiții”

De la 25% la 30%, de la 10 la 8 ani sunt repere legate de modificări aduse la proiectul de lege privind plata pensiilor. Ele au legătură cu...

#InfoEconomic: Radu Crăciun, președintele Asociației Pensiilor Administrate Privat din România: „un fond de pensie furnizează ceea ce numele lui spune că furnizează, o plată lunară care este efectuată pe termen mediu și lung. Dacă cineva își dorea ca să obțină toți banii o dată, atunci locul în care ar trebui să-și economisească banii este mai degrabă un fond de investiții”
Life vineri, 22 august 2025, 17:28

#InfoEconomic: Paul Butnariu, președintele CCI Iași, despre concluziile breviarului economic al județului: în ultimul an, „consistentă a fost creșterea din domeniul comerțului, ceea ce înseamnă că au fost bani în piață”

Cifra de afaceri a companiilor care au sediul social în județul Iași a crescut, din 2023 până în 2024, cu zece procente, asta, deși numărul...

#InfoEconomic: Paul Butnariu, președintele CCI Iași, despre concluziile breviarului economic al județului: în ultimul an, „consistentă a fost creșterea din domeniul comerțului, ceea ce înseamnă că au fost bani în piață”
Life vineri, 22 august 2025, 09:10

#StareaEducației (INTERVIU) Mona Coțofan, profesor de Limba și literatura română:”Absența dramatică a elevului din centrul deciziilor este principala problemă a acestor schimbări din Educație. Școala s-a rezumat în această vară la norme, la buget, la bani și deloc la ceea ce are nevoie elevul ca să evolueze.”

Vara e pe sfârșit, iar noul an școlar se apropie cu pași repezi, aducând cu el multe necunoscute. Norma de predare pentru profesori crește,...

#StareaEducației (INTERVIU) Mona Coțofan, profesor de Limba și literatura română:”Absența dramatică a elevului din centrul deciziilor este principala problemă a acestor schimbări din Educație. Școala s-a rezumat în această vară la norme, la buget, la bani și deloc la ceea ce are nevoie elevul ca să evolueze.”
Life marți, 19 august 2025, 12:43

#InfoEconomic: La Iași, premieră națională: cei care doresc pot să-și repare singuri telefoanele mobile în primul service GSM cu regim self-service. Inițiativa aparține lui Marian Abutoaiei, antreprenor în domeniu

Potrivit unei statistici, la nivel național, sunt  peste 1800 de service-uri GSM. Deși e văzută ca o zonă de business atomizată, ea răspunde...

#InfoEconomic: La Iași, premieră națională: cei care doresc pot să-și repare singuri telefoanele mobile în primul service GSM cu regim self-service. Inițiativa aparține lui Marian Abutoaiei, antreprenor în domeniu