Ascultă Radio România Iași Live

Recomandări ANPC de 1 Mai: Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea

Recomandări ANPC de 1 Mai: Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea

Publicat de Andreea Drilea, 28 aprilie 2024, 06:46

Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea şi care nu au înscrisă, pe etichetă, data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită, transmite directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, având în vedere că în această perioadă din an românii sărbătoresc ziua de 1 Mai cu mici şi bere.

‘La cumpărarea produselor din carne tocată acordaţi o atenţie deosebită aspectului produsului, urmăriţi modul de etichetare, nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare, a datei durabilităţii minimale/datei limită de consum şi a ingredientelor alergene. Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare şi care nu au înscrisă, pe etichetă, data durabilităţii minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită!’, a scris, sâmbătă, Paul Anghel, într-o postare pe Facebook.

Acesta recomandă consumatorilor să nu cumpere produse din carne tocată din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu poate elibera bon de casă cu care să fie justificată tranzacţia comercială, riscând astfel să achiziţioneze un produs neconform sau chiar nesigur care le poate afecta sănătatea.

În ceea ce priveşte berea, directorul general al ANPC recomandă verificarea stării ambalajelor (integritate, etanşeitate), limpiditatea lichidului şi data durabilităţii minimale.

‘În cazul în care petreceţi ziua de 1 Mai în zone de agrement, e bine să fiţi atenţi la câteva aspecte: trebuie urmărit, în cazul produselor alimentare, modul de expunere şi comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate şi anume: existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele; integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării; etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate’, a subliniat directorul general al ANPC pe reţeaua de socializare.

De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor din locuri specializate în acest sens, consumatorii trebuie să se asigure că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.

Nu în ultimul rând, consumatorii trebuie să acorde atenţie preţului afişat şi să verifice concordanţa dintre preţurile afişate la raft şi cele marcate pe bonurile de casă.

‘Şi un ultim sfat, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doreşte să reclame calitatea/siguranţa unui produs’, atenţionează reprezentantul ANPC.

În urma acţiunilor de supraveghere şi control desfăşurate de comisarii ANPC în anii trecuţi, în astfel de perioade, s-au constatat abateri legate de folosirea de produse şi proceduri nesigure care puneau în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor precum: materii prime cu data limită de consum depăşită (cârnaţi, carne de mici, băuturi răcoritoare); materii prime fără elemente de identificare (carne de mici, muştar, Ketchup); comercializarea unor produse cu urme de mucegai (chifle); utilizarea unui ulei excesiv de ars pentru prăjire; nerespectarea condiţiilor de păstrare şi depozitare a produselor; prezenţa la comercializare a unor produse cu modificări organoleptice (maioneză, sosuri pentru salate, roşii, ceapă, cartofi, castraveţi); utilizarea unor grătare neigenizate corespunzător şi a unor ustensile pentru bucătărie degradate (cleşti pentru grătar, cuţite), etc.

De asemenea, au mai existat şi deficienţe de informare a consumatorilor legate de ingredientele cu potenţial alergen, faptul că preparatele provin din produse decongelate sau lipsa afişării datei limită de consum, a mai scris Paul Anghel, în postarea sa de pe pagina sa de socializare.  AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro

Etichete:
România este pregătită energetic pentru iarnă
Naţional luni, 10 noiembrie 2025, 13:46

România este pregătită energetic pentru iarnă

România este pregătită pentru iarnă, cu un procent de stocare de 96% la gaze naturale, o rezervă în lacurile energetice care depăşeşte 2.400...

România este pregătită energetic pentru iarnă
Autorităţile din comuna Praid au prelungit cu alte 30 de zile starea de alertă
Naţional luni, 10 noiembrie 2025, 13:40

Autorităţile din comuna Praid au prelungit cu alte 30 de zile starea de alertă

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Praid a prelungit din nou starea de alertă comună cu 30 de zile, în urma situaţiei generate de...

Autorităţile din comuna Praid au prelungit cu alte 30 de zile starea de alertă
Ministerul Dezvoltării va prezenta săptămâna aceasta varianta finală a proiectului de reformă în administraţie
Naţional luni, 10 noiembrie 2025, 06:32

Ministerul Dezvoltării va prezenta săptămâna aceasta varianta finală a proiectului de reformă în administraţie

Varianta finală a proiectului de reformă în administraţie va fi prezentată săptămână aceasta de Ministerul Dezvoltării, urmând să intre...

Ministerul Dezvoltării va prezenta săptămâna aceasta varianta finală a proiectului de reformă în administraţie
Sfântul Nectarie de Aighina – unul dintre cei mai populari sfinți în Creștinismul Răsăritean
Naţional duminică, 9 noiembrie 2025, 09:37

Sfântul Nectarie de Aighina – unul dintre cei mai populari sfinți în Creștinismul Răsăritean

Se adună din ce în ce mai multe mărturii despre dispariţia unor tumori peste noapte, după ce bolnavul s-a rugat lângă racla cu moaştele...

Sfântul Nectarie de Aighina – unul dintre cei mai populari sfinți în Creștinismul Răsăritean
Naţional duminică, 9 noiembrie 2025, 08:42

Noua platformă informatică a asigurărilor de sănătate va deveni funcţională într-o primă etapă în luna decembrie

Noua platformă informatică a asigurărilor de sănătate va deveni funcţională într-o primă etapă în luna decembrie, însă transferul...

Noua platformă informatică a asigurărilor de sănătate va deveni funcţională într-o primă etapă în luna decembrie
Naţional duminică, 9 noiembrie 2025, 08:39

Studiu – Tot mai mulţi români se confruntă cu anxietate sau depresie

Tot mai mulţi români se confruntă cu anxietate sau depresie. Mai exact, unul din patru a avut astfel de simptome în ultimele luni, potrivit unui...

Studiu – Tot mai mulţi români se confruntă cu anxietate sau depresie
Naţional duminică, 9 noiembrie 2025, 08:35

Ministrul Sănătăţii îi încurajează pe reprezentanţii unităţilor medicale să raporteze infecţiile nosocomiale

Ministrul Sănătăţii îi încurajează pe reprezentanţii unităţilor medicale să raporteze infecţiile nosocomiale, deoarece acest lucru nu...

Ministrul Sănătăţii îi încurajează pe reprezentanţii unităţilor medicale să raporteze infecţiile nosocomiale
Naţional sâmbătă, 8 noiembrie 2025, 08:47

Datele privind calitatea aerului vor fi publicate la fiecare oră

Datele privind calitatea aerului vor fi publicate la fiecare oră, nu ca medie a ultimelor 24 de ore, aşa cum prevăd acum normele tehnice, potrivit...

Datele privind calitatea aerului vor fi publicate la fiecare oră