Ascultă Radio România Iași Live

Recomandări ANPC de 1 Mai: Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea

Recomandări ANPC de 1 Mai: Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea

Publicat de Andreea Drilea, 28 aprilie 2024, 06:46

Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea şi care nu au înscrisă, pe etichetă, data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită, transmite directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, având în vedere că în această perioadă din an românii sărbătoresc ziua de 1 Mai cu mici şi bere.

‘La cumpărarea produselor din carne tocată acordaţi o atenţie deosebită aspectului produsului, urmăriţi modul de etichetare, nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare, a datei durabilităţii minimale/datei limită de consum şi a ingredientelor alergene. Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare şi care nu au înscrisă, pe etichetă, data durabilităţii minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită!’, a scris, sâmbătă, Paul Anghel, într-o postare pe Facebook.

Acesta recomandă consumatorilor să nu cumpere produse din carne tocată din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu poate elibera bon de casă cu care să fie justificată tranzacţia comercială, riscând astfel să achiziţioneze un produs neconform sau chiar nesigur care le poate afecta sănătatea.

În ceea ce priveşte berea, directorul general al ANPC recomandă verificarea stării ambalajelor (integritate, etanşeitate), limpiditatea lichidului şi data durabilităţii minimale.

‘În cazul în care petreceţi ziua de 1 Mai în zone de agrement, e bine să fiţi atenţi la câteva aspecte: trebuie urmărit, în cazul produselor alimentare, modul de expunere şi comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate şi anume: existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele; integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării; etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate’, a subliniat directorul general al ANPC pe reţeaua de socializare.

De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor din locuri specializate în acest sens, consumatorii trebuie să se asigure că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.

Nu în ultimul rând, consumatorii trebuie să acorde atenţie preţului afişat şi să verifice concordanţa dintre preţurile afişate la raft şi cele marcate pe bonurile de casă.

‘Şi un ultim sfat, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doreşte să reclame calitatea/siguranţa unui produs’, atenţionează reprezentantul ANPC.

În urma acţiunilor de supraveghere şi control desfăşurate de comisarii ANPC în anii trecuţi, în astfel de perioade, s-au constatat abateri legate de folosirea de produse şi proceduri nesigure care puneau în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor precum: materii prime cu data limită de consum depăşită (cârnaţi, carne de mici, băuturi răcoritoare); materii prime fără elemente de identificare (carne de mici, muştar, Ketchup); comercializarea unor produse cu urme de mucegai (chifle); utilizarea unui ulei excesiv de ars pentru prăjire; nerespectarea condiţiilor de păstrare şi depozitare a produselor; prezenţa la comercializare a unor produse cu modificări organoleptice (maioneză, sosuri pentru salate, roşii, ceapă, cartofi, castraveţi); utilizarea unor grătare neigenizate corespunzător şi a unor ustensile pentru bucătărie degradate (cleşti pentru grătar, cuţite), etc.

De asemenea, au mai existat şi deficienţe de informare a consumatorilor legate de ingredientele cu potenţial alergen, faptul că preparatele provin din produse decongelate sau lipsa afişării datei limită de consum, a mai scris Paul Anghel, în postarea sa de pe pagina sa de socializare.  AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro

Etichete:
Consumatorii de energie electrică vulnerabili ar urma să primească şi retroactiv ajutorul care va fi oferit de stat după 1 iulie
Naţional miercuri, 18 iunie 2025, 08:04

Consumatorii de energie electrică vulnerabili ar urma să primească şi retroactiv ajutorul care va fi oferit de stat după 1 iulie

Consumatorii de energie electrică vulnerabili ar urma să primească şi retroactiv ajutorul care va fi oferit de stat după 1 iulie, în...

Consumatorii de energie electrică vulnerabili ar urma să primească şi retroactiv ajutorul care va fi oferit de stat după 1 iulie
PSD, PNL, USR şi UDMR reiau negocierile atât pentru măsurile fiscale, cât şi pentru repartizarea ministerelor în viitorul guvern
Naţional miercuri, 18 iunie 2025, 07:21

PSD, PNL, USR şi UDMR reiau negocierile atât pentru măsurile fiscale, cât şi pentru repartizarea ministerelor în viitorul guvern

PSD, PNL, USR şi UDMR reiau în această dimineaţă negocierile atât pentru măsurile fiscale, cât şi pentru repartizarea ministerelor în...

PSD, PNL, USR şi UDMR reiau negocierile atât pentru măsurile fiscale, cât şi pentru repartizarea ministerelor în viitorul guvern
MAE face demersuri pentru a acorda protecţie consulară cetăţenilor români din Israel
Naţional miercuri, 18 iunie 2025, 07:20

MAE face demersuri pentru a acorda protecţie consulară cetăţenilor români din Israel

În contextul deteriorării accentuate a situaţiei de securitate din Orientul Mijlociu şi al închiderii spaţiului aerian în mai multe ţări din...

MAE face demersuri pentru a acorda protecţie consulară cetăţenilor români din Israel
INHGA: Cod Galben de viituri şi inundaţii locale în Transilvania, Moldova şi zona Carpaţilor de Curbură
Naţional marți, 17 iunie 2025, 12:26

INHGA: Cod Galben de viituri şi inundaţii locale în Transilvania, Moldova şi zona Carpaţilor de Curbură

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenţionare hidrologică Cod Galben, ca urmare a precipitaţiilor...

INHGA: Cod Galben de viituri şi inundaţii locale în Transilvania, Moldova şi zona Carpaţilor de Curbură
Naţional marți, 17 iunie 2025, 12:00

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, astăzi, la 7,14%

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut, marţi, la...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, astăzi, la 7,14%
Naţional marți, 17 iunie 2025, 11:45

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ pot beneficia de indemnizaţie de şomaj pentru o perioadă de şase luni

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ pot beneficia de indemnizaţie de şomaj pentru o perioadă de maxim şase luni, dacă se...

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ pot beneficia de indemnizaţie de şomaj pentru o perioadă de şase luni
Naţional marți, 17 iunie 2025, 11:22

Comandamentul Sezon Estival 2025 s-a deschis oficial, la Constanţa

Comandamentul Sezon Estival 2025 s-a deschis oficial, la Constanţa. Este o campanie de supraveghere şi control care a se va desfăşura pe litoral...

Comandamentul Sezon Estival 2025 s-a deschis oficial, la Constanţa
Naţional marți, 17 iunie 2025, 11:05

Lipsa unui candidat la funcţia de prim-ministru blochează încheierea negocierilor

Programul de guvernare este finalizat în mare parte, însă lipsa unui candidat la funcţia de prim-ministru blochează încheierea negocierilor şi...

Lipsa unui candidat la funcţia de prim-ministru blochează încheierea negocierilor