Ascultă Radio România Iași Live

Institutul Reuters: Tendinţele anului 2016 în domeniul video online

Publicat de Lucian Bălănuţă, 18 ianuarie 2016, 10:52

Robo-jurnalişti, telefoane mobile inteligente care se pot plia şi pot funcţiona sub apă, evoluţia ‘războiului’ dintre creatorii de conţinut online şi programele pentru blocarea reclamelor pe site-uri sau direcţia spre care se îndreaptă social-media reprezintă doar o parte dintre domeniile ale căror tendinţe pentru anul 2016 sunt analizate de Institutul Reuters pentru Studiul Jurnalismului (Reuters Institute for the Study of Journalism) în cadrul analizei ‘Journalism, Media and Technology Predictions 2016’.

O echipă extinsă de cercetători din cadrul Institutului Reuters, alături de colaboratori, au analizat evoluţia domeniului digital înregistrată în 26 de ţări.

‘Cunoaştem cu certitudine faptul că aceleaşi tendinţe tehnologice au implicaţii diferite de la ţară la ţară. Digital News Project are drept obiectiv o mai bună înţelegere a acestor diferenţe’, a declarat directorul de cercetare din cadrul Institutului Reuters, dr. Rasmus Kleis Nielsen.

Tendinţele anului 2016 în domeniul conţinutului video online pot fi descrise pe scurt astfel: conţinut vertical, imersiv, mobil şi social.

Revoluţia video online ajunge la apogeu, fiind susţinută de conectivitatea din ce în ce mai accesibilă şi la viteze mai bune şi de o adevărată explozie de conţinut. Conform Institutului Reuters, cea mai importantă creştere a consumului de conţinut video se va înregistra în ceea ce priveşte dispozitivele mobile compatibile 4G, dar şi al dispozitivelor LTE-advanced şi noilor standarde WiFi ce asigură conexiuni de până la 1.3G/s. Conform estimărilor, conţinutul video online ar urma să se dezvolte de 14 ori în următorii 5 ani şi să reprezinte aproximativ 70% din traficul de date înregistrat pe dispozitivele mobile, fie telefoane, fie tablete.

Strategia Facebook de a se concentra asupra conţinutului video dar şi interesul din ce în ce mai mare pentru plasarea de mesaje publicitare în cadrul acestui conţinut îi împinge pe creatorii de conţinut online să se orienteze cu predilecţie spre materialele video.

Dintre iniţiativele legate de conţinutul video online care urmează să evolueze în cursul acestui an, Institutul Reuters reaminteşte de BBC care renunţă la serviciul său interactiv Red Button TV şi se va concentra asupra unui nou proiect video destinat dispozitivelor mobile, cunoscut drept Newstream. De asemenea, publicaţia The Guardian a încheiat un parteneriat cu Google în cadrul Iniţiativei Digital News şi pătrunde în domeniul conţinutului video, The Washington Post pune accentul pe conţinutul video online, News Corp a achiziţionat Unruly pentru a avea acces la materiale video relevante din punct de vedere social, Bild şi Die Welt se numără printre publicaţiile germane care au pătruns deja în domeniul producţiilor video online, iar The Huffington Post îşi extinde operaţiunile în domeniul video prin încheierea de parteneriate cu companii precum NBC şi dezvoltă platforma Outspeak, dedicată clipurilor relevante realizate de cititori etc.

Institutul Reuters pentru Studiul Jurnalismului se aşteaptă ca anul 2016 să fie marcat de cinci evoluţii importante în domeniul conţinutului video online.

1. Facebook ar putea lansa în cursul acestui an un nou tab dedicat în exclusivitate conţinutului video ce va permite vizionarea clipurilor în timp ce vor fi rulate alte programe, în sistem multitasking şi care va dispune şi de funcţia ‘save video for later’, pentru cei care doresc să urmărească respectivul conţinut mai târziu. Noua secţiune video va uşura şi integrarea de conţinut publicitar în ecosistemul Facebook. De asemenea, Facebook testează şi o funcţie ‘suggested videos’ care poate oferi la rândul său noi oportunităţi pentru plasarea mesajelor publicitare.

2. Vertical Video: Conform analistei de trend Mary Meeker, în prezent, aproximativ o treime din timpul dedicat vizionării de conţinut video online din SUA (mai precis 29%) este dedicat clipurilor în format vertical, prin comparaţie cu 5% în urmă cu câţiva ani. De asemenea, YouTube a raportat o creştere cu 50% a materialelor video în format vertical postate în cursul anului trecut, iar Facebook permite în prezent vizionarea full-screen a clipurilor în format vertical. Mai sunt, de asemenea, şi rezultatele înregistrate de aplicaţii de mesagerie, precum Snapchat, ai căror utilizatori vizualizează zilnic 6 miliarde de clipuri video, majoritatea în format vertical, adică de aproximativ 9 ori mai multe decât materialele video în format clasic, orizontal. De cealaltă parte, profesioniştii video consideră formatul vertical drept ‘lucrarea diavolului’ şi încearcă să-i convingă pe jurnalişti şi pe utilizatorii obişnuiţi să înregistreze doar în format orizontal, fără a avea însă prea mulţi sorţi de izbândă. Producători de conţinut precum BBC, Mashable sau Mail Online au experimentat de asemenea folosirea acestui format şi ne putem aştepta la diversificarea şi profesionalizarea conţinutului produs în ‘modul portret’.

3. Conţinut video filmat la 360 de grade şi VR, sau cum să faci informaţia video să fie cât mai imersivă cu putinţă: În cursul acestui an vom fi bombardaţi cu clipuri video filmate la 360 de grade, în special din domeniul divertismentului, susţin analiştii de la Institutul Reuters. Facebook a pătruns şi pe această piaţă din luna septembrie când a lansat o acţiune de promovare a noului film al seriei ‘Star Wars’ prin care utilizatorii care urmăreau un trailer puteau schimba unghiul din care s-a făcut filmarea cu o simplă mişcare din mouse sau prin înclinarea telefonului sau a tabletei, putând alege între diferitele perspective din care putea fi urmărit clipul. Facebook este interesată şi de promovarea tehnologiei de realitate virtuală (VR), mai ales după ce a achiziţionat compania producătoare de căşti VR Oculus Rift. Analiştii se aşteaptă ca, odată lansată în cursul acestui an, casca VR Rift să fie compatibilă cu conţinutul Facebook 360, oferind o experienţă nouă şi foarte imersivă. Între timp Google îşi promovează propria abordare 360 pe YouTube prin tehnologia Google Cardboard care poate fi integrată telefoanelor Android. Tehnologia de filmare la 360 de grade poate fi folosită şi în materialele video de presă, pentru a oferi publicului o mai bună înţelegere a evenimentelor relatate.

4. Scalarea video: Nu toţi creatorii de conţinut video dispun de timpul şi resursele necesare pentru a investi în echipamente costisitoare şi în atragerea unor experţi în domeniu, condiţii în care în cursul acestui an am putea fi martorii unor noi şi imaginative modalităţi de a menţine costurile cât mai scăzute şi numărul producţiilor video cât mai ridicat. Revista Süddeutsche Zeitung produce o serie de clipuri video scurte şi inventive pentru pagina sa de Facebook – care de multe ori sunt simple fotografii însoţite de text aranjate în colaje prin intermediul unor programe gratuite de editare, aşa cum este iMovie. Subiectele alese şi mesajul puternic atrag cu regularitate peste 100.000 de vizualizări. Wibbitz este un software care produce automat clipuri video prin analiza textului unei ştiri, spre exemplu, şi asocierea sa cu fotografii şi înregistrări video realizate de agenţiile de presă. BBC World Service testează modalităţi de subtitrare şi dublare automată, generate de calculator, în multiple limbi, pentru conţinut video online, folosind motoare de traducere automată şi tehnologie de sintetizare a vocii.

5. Transmisiuni în direct şi conţinut social: Reţelele mai rapide, camerele video mai performante şi apariţia unor aplicaţii foarte uşor de folosit au deschis piaţa în 2015 pentru aplicaţiile de live streaming. Asocierea cu Twitter şi capacitatea de a-şi atrage pe loc o audienţă prin notificări şi alarme au fost condiţiile care i-au permis aplicaţiei Periscope să se instaleze confortabil în fruntea concurenţei. Mergând mai departe, toate evenimentele de breaking news vor avea acoperire LIVE video, de înaltă definiţie şi din multiple unghiuri. Decizia ce să apară pe ecran nu se mai află în mâinile jurnaliştilor şi editorilor, ci a publicului larg.

Toate acestea nu pot însemna, conform Institutului Reuters, decât începutul sfârşitului pentru televiziunea clasică. Conţinutul video online îşi lasă amprenta nu doar asupra mediului online ci şi asupra televiziunii tradiţionale. În multe ţări, numărul telespectatorilor scade (cum este cazul Marii Britanii unde anul trecut numărul telespectatorilor a scăzut cu 5% conform Ofcom), iar programele de ştiri şi cele de dezbateri pe teme economice şi socio-politice sunt cele mai afectate. Cu toate acestea, conţinutul de televiziune a devenit mai accesibil decât oricând, fiind prezent pe mai multe dispozitive şi practic în orice locaţie te-ai afla prin servicii de tipul Video on Demand (VOD). Numărul celor care se uită la televizor scade, dar programele de televiziune şi filmele sunt urmărite în continuare în mediul online prin servicii de tipul BBC iPlayer sau Netflix.

(Agerpres/ FOTO telegraph.co.uk)

Etichete:
#StareaEducației (INTERVIU) Liliana Romaniuc, președinte al Asociației Române de Literație: ”Evaluarea profesorilor, în cele mai multe sisteme educaționale, nu are o miză salarială. Miza este să-l ajut pe profesor să devină mai bun, pentru a genera mai multă învățare în clasă.”
Life vineri, 11 aprilie 2025, 10:01

#StareaEducației (INTERVIU) Liliana Romaniuc, președinte al Asociației Române de Literație: ”Evaluarea profesorilor, în cele mai multe sisteme educaționale, nu are o miză salarială. Miza este să-l ajut pe profesor să devină mai bun, pentru a genera mai multă învățare în clasă.”

Evaluarea cadrelor didactice a revenit  în atenția opiniei publice, după ce premierul Marcel Ciolacu a declarat, săptămâna trecută, că...

#StareaEducației (INTERVIU) Liliana Romaniuc, președinte al Asociației Române de Literație: ”Evaluarea profesorilor, în cele mai multe sisteme educaționale, nu are o miză salarială. Miza este să-l ajut pe profesor să devină mai bun, pentru a genera mai multă învățare în clasă.”
#InfoEconomic: Încep înscrierile în cadrul programului ”Start-Up Nation”. Camelia Taină, director în Ministerul Economiei: ”avem cea mai mare finanțare din toate edițiile, 446 de milioane de euro, și folosim 100% fonduri europene”
Life miercuri, 9 aprilie 2025, 17:19

#InfoEconomic: Încep înscrierile în cadrul programului ”Start-Up Nation”. Camelia Taină, director în Ministerul Economiei: ”avem cea mai mare finanțare din toate edițiile, 446 de milioane de euro, și folosim 100% fonduri europene”

La #InfoEconomic, despre programul Start-Up Nation, un demers de anvergură națională. Ediția cu numărul patru are mai multe ținte: 30.000 de...

#InfoEconomic: Încep înscrierile în cadrul programului ”Start-Up Nation”. Camelia Taină, director în Ministerul Economiei: ”avem cea mai mare finanțare din toate edițiile, 446 de milioane de euro, și folosim 100% fonduri europene”
Prof. univ. dr. Ciprian Huțanu: Teatrul de animație trăiește într-o dimensiune superioară, cu mult superioară, cred eu, decât ceea ce, din păcate, încă îi oferă teatrul instituționalizat din tot estul Europei
Life marți, 8 aprilie 2025, 10:19

Prof. univ. dr. Ciprian Huțanu: Teatrul de animație trăiește într-o dimensiune superioară, cu mult superioară, cred eu, decât ceea ce, din păcate, încă îi oferă teatrul instituționalizat din tot estul Europei

Săptămâna Porților deschise la Facultatea de Teatru din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași se încheie, dar...

Prof. univ. dr. Ciprian Huțanu: Teatrul de animație trăiește într-o dimensiune superioară, cu mult superioară, cred eu, decât ceea ce, din păcate, încă îi oferă teatrul instituționalizat din tot estul Europei
Porți deschise în lumea teatrului, la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași
Life sâmbătă, 5 aprilie 2025, 18:47

Porți deschise în lumea teatrului, la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași

Săptămâna aceasta putem intra pe ușile larg deschise ale Facultății de Teatru din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu”...

Porți deschise în lumea teatrului, la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași
Life vineri, 4 aprilie 2025, 16:26

#StareaEducației (INTERVIU) Asociația PISC – Profesorii Inovează Școala se lansează la Iași. Dana Anghelescu: ”Dacă ești autosuficient în educație, ești condamnat la anulare. E o utopie să crezi că în acest secol poți să te împotrivești tehnologiei.”

Săptămâna viitoare va avea loc, la Iași, lansarea Asociației PISC – Profesorii inovează școala, un proiect care, potrivit...

#StareaEducației (INTERVIU) Asociația PISC – Profesorii Inovează Școala se lansează la Iași. Dana Anghelescu: ”Dacă ești autosuficient în educație, ești condamnat la anulare. E o utopie să crezi că în acest secol poți să te împotrivești tehnologiei.”
Life joi, 3 aprilie 2025, 16:40

#InfoEconomic: Magda Ungureanu, antreprenoare cu atelier de recondiționare a mobilei: ”în zona de manufactură, inteligența artificială nu și-a găsit deocamdată locul. Este nevoie de mâna pricepută a omului”

Antreprenoriatul înseamnă efort susținut, dedicare, bani și timp, puterea de a nu renunța când te întâlnești cu provocări, dar înainte de...

#InfoEconomic: Magda Ungureanu, antreprenoare cu atelier de recondiționare a mobilei: ”în zona de manufactură, inteligența artificială nu și-a găsit deocamdată locul. Este nevoie de mâna pricepută a omului”
Life luni, 31 martie 2025, 10:51

#StareaEducației (INTERVIU) Oportunități de internship sau activități de voluntariat pentru elevi pe platforma internii.ro. Andreea Paul, președinte INACO: ”Avem o realitate teribilă. În procente incredibil de mari, peste trei sferturi dintre absolvenții de studii superioare activează în viața profesională reală în alt domeniu decât în cel pentru care s-au pregătit.”

Voluntariatul este o activitate prin care tinerii pot contribui la dezvoltarea comunității, dobândind abilitățile sociale, civice și personale....

#StareaEducației (INTERVIU) Oportunități de internship sau activități de voluntariat pentru elevi pe platforma internii.ro. Andreea Paul, președinte INACO: ”Avem o realitate teribilă. În procente incredibil de mari, peste trei sferturi dintre absolvenții de studii superioare activează în viața profesională reală în alt domeniu decât în cel pentru care s-au pregătit.”
Life sâmbătă, 29 martie 2025, 13:39

De Ziua Internațională a Teatrului, despre nevoia de teatru și importanța spațiului cultural

Pe 27 Martie este sărbătorită Ziua Internațională a Teatrului. Cu acest prilej, joi, a avut loc, la Universitatea Națională de Arte „George...

De Ziua Internațională a Teatrului, despre nevoia de teatru și importanța spațiului cultural