EXCLUSIVITATE: Elevii și profesorii de la Liceul EuroEd în tabăra „Chinese Bridge” din Beijing, China – subiect al emisiunii Dialog intercultural – vineri, 16 MAI 2025, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN

Publicat de Gabriela Rotaru, 16 mai 2025, 09:31
Stimați prieteni, în ediția de astăzi a emisiunii noastre povestim despre un proiect la care atât elevii, cât și profesorii Liceului EuroEd din Iași au participat în Republica Populară Chineză.
Concret, Liceul EuroEd Iași continuă să se implice activ în promovarea educației interculturale prin proiecte internaționale de anvergură.
Așadar, un grup format din 26 de elevi și patru profesori, coordonat de către doamna profesor Carmen Antoniță, director al Liceului EuroEd, a participat la programul educațional „Chinese Bridge”, program organizat în perioada 17–30 aprilie 2025 în Beijing.
Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Universitatea de Medicină Tradițională din Beijing (BUCM) și susținut de Clasa Confucius EuroEd. Programul a inclus cursuri interactive de limbă și cultură chineză, ateliere practice de medicină tradițională, precum și vizite la instituții de prestigiu (Muzeul Universității de Medicină Chineză din Beijing, Centrele de Inovare în Fitoterapie ș.a.).
Până a sta de vorbă cu doamna profesor Carmen Antonița, director al Liceului EuroEd, corodonator al grupului, invităm la dialog pe Horia Sîrghe, clasa a VI-a, 13 ani, Liceul EuroEd, elev pasionat de culturile asiatice pe care a început a le învăța încă de la vârsta de cinci anișori.
Horia vorbește limba japoneză, știe chineză, germană, engleză, fiind un copil minunt și vă veți da seama de toate acestea din dialogul pe care îl postăm.
Horia a rămas plăcut impresionat de proiectul care constituie subiectul ediției de astăzi a emisiunii Dialog interucultural, ca drept dovadă ne și amintește câte obiective turistice pe care le-a vizitat în China, dar ne descrie și câteva activități în care a fost implicat.
După cum bine știți, în ediția de astăzi a emisiunii noastre povestim despre un proiect desfășurat în Beijing, China, în perioada 17–30 aprilie 2025, proiect care i-a avut ca protagoniști pe elevii și profesorii Liceului EuroEd din târgul Iașului.
În următoarele minute, invităm la dialog pe doamna profesor Carmen Antoniță, director al Liceului EuroEd, coordonator al grupului care în perioada pe care am amintit-o a participat la proiectul care constituie subiectul ediției de astăzi a emisiunii noastre, proiect intitulat – „Chinese Bridge”.
Participanții au avut ocazia să exploreze cultura chineză prin activități diverse, inclusiv sesiuni de inițiere în tehnici tradiționale de exerciții Daoyin și demonstrații de preparare a medicamentelor naturale.
O experiență deosebită a fost interacțiunea cu elevii unei școli de excelență din Beijing, promovând schimbul cultural și stabilind punți educaționale între cele două țări.
Dimensiunea educațională a fost completată de un amplu parcurs cultural, care a inclus vizitarea unor simboluri istorice și culturale reprezentative pentru China: Marele Zid Chinezesc, Orașul Interzis, Piața Tiananmen și Complexul Olimpic din Beijing.
Elevii au avut astfel ocazia să înțeleagă mai profund istoria, valorile și spiritul inovator al Chinei contemporane, subiecte despre care aflăm mai multe amănunte din următorul dialog, interviu cu doamna profesor Carmen Antoniță, director al Liceului EuroEd.
În ediția de astăzi a emisiunii noastre, după cum bine știți încă din incipitul acesteia, povestim despre un proiect – foarte interesant – la care atât elevii, cât și profesorii Liceului EuroEd din Iași au participat în Republica Populară Chineză, program educațional intitulat „Chinese Bridge”. Programul a avut loc în capitala Chinei în perioada 17–30 aprilie 2025. Alături de doamna profesor Carmen Antoniță, director al Liceului EuroEd, și de cei 26 de elevi, a fost și doamna profesor de biologie Gabriela Pascal, cea care, pentru dumneavoastră, prieteni ai Radio Iași, ne împărtășește câteva dintre impresiile pe care le-a putut aduna, în inimă și suflet, din activitățile incluse în cadrul programului.
Aflăm amănunte atât despre implicarea elevilor Liceului EuroEd, cât și despre ospitalitatea pe care au arătat-o față de aceștia reprezentanții țării gazdă.
Referitor la cele prezentate, conchidem prin cuvintele doamnei Profesor universitar emerit, doctor în Științe Filologice, Anca Colibaba, Președintele EuroEd, cuvinte din comunicatul realizat imediat după încheierea programului și trimis la redacția noastră: „Acest proiect reprezintă o oportunitate unică pentru elevii noștri de a explora o cultură fascinantă și de a învăța din experiența directă în China. Parteneriatul cu Universitatea de Medicină Tradițională din Beijing este o dovadă a angajamentului nostru pentru o educație globală, bazată pe cunoaștere și respect intercultural”.
Dragi prieteni, sunt convins că v-am stârnit interesul cu temele pe care le-am prezentat, așa că nu-mi rămâne decât să vă invit în ziua de vineri, 16 MAI 2025, între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio România Iași (frecvențele: 1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 și 96,3 MHz/FM), pentru a urmări emisiunea: Dialog intercultural.
Ne auzim online, AICI – http://player.radioiasi.ro/live-radio-iasi.html
Text și audio: Dumitru ȘERBAN
Foto: Fundația EuroEd