PREMIERĂ EDITORIALĂ, LA IAȘI, CU O TEMATICĂ DE TALIE INTERNAȚIONALĂ

Publicat de Gabriela Rotaru, 19 iunie 2025, 13:22
Utilaje și instalații, pentru industria produselor agroalimentare – este titlul impresionantei cărți tehnico-științifice scrise de prof.univ.dr.ing. Ioan Țenu, cadru didactic emerit la Universitatea de Științele Vieții ”Ion Ionescu de la Brad” Iași și membru titular al Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu Șișești” (ASAS) București.
Volumul a apărut în anul 2025, la Editura Academiei Române, referenți științifici fiind prof. univ. Valeriu V. Cotea, membru corespondent al Academiei Române, prof. univ. Ioan Vacaru-Opriș, membru de onoare al ASAS București și prof. univ. Dănuță Cozma.
Cartea cuprinde 1172 pagini și este structurată în 11 capitole, în care se descriu procesele de lucru ale liniilor tehnologice, utilajelor și instalațiilor de industrializare a produselor agroalimentare, folosind scheme simple, ușor de înțeles, care în mare parte sunt concepute de autorul cărții, așa după cum se notează în lucrare.
Este de subliniat extraordinara notă de originalitate a cărții : grafica din toate cele 11 capitole ale cărții a fost concepută și realizată manual de autor, prof.univ.dr.ing. Ioan Țenu, prin scheme simple/diagrame acesta redând procesul de lucru/funcționarea fiecări mașini utilizate în industria agroalimentară și descrise în volumul Utilaje și instalații, pentru industria produselor agroalimentare.
Invitat de redactorul Petronela Cotea Mihai în emisiunea ”Matinal agrar, glasul pământului”, ediția de duminică 15 iunie 2025, prof.univ.dr.ing. Ioan Țenu, preciza că volumul reprezintă un compendium și, în același timp, un ghid de bune practici în industria agroalimentară. ”Necesitatea elaborării prezentei lucrări a rezultat din faptul că, pe plan național și internațional, în domeniul industrializării produselor agroalimentare s-au publicat foarte multe cărți valoroase, în care s-au abordat cu prioritate și în detaliu tehnologiile alimentare și, în mai mică măsură, construcția și, mai ales, exploatarea și procesele de lucru ale utilajelor specifice acestui domeniu”, arăta prof.univ.dr.ing. Ioan Țenu.
Academicianul Ioan Țenu mai menționa : ” În abordarea conținutului s-a avut în vedere tratarea utilajelor și instalațiilor în funcție de liniile tehnologice actuale folosite pentru industrializarea diverselor materii prime agricole, cum ar fi cele pentru: prelucrarea legumelor și fructelor; procesarea strugurilor și condiționarea vinului; condiționarea, depozitarea și măcinarea semințelor de cereale; fabricarea produselor de panificație; procesarea laptelui și a brânzeturilor; abatorizarea animalelor și a păsărilor și prelucrarea cărnii; fabricarea băuturilor alcoolice; fabricarea malțului și a berii; fabricarea uleiului; fabricarea zahărului. Cu precizarea că în primul capitol au fost tratate utilaje destinate efectuării operațiilor tehnologice auxiliare, cum ar fi cele pentru transportul produselor solide; transportul produselor lichide și al celor aflate în faze gazoase. Lucrarea, în ansamblu și la fiecare capitol, tratează linii tehnologice, utilaje și instalații de ultimă generație fabricate de diverse companii din domeniul industriei alimentare -cărora le sunt recunoscător pentru amabilitatea de a permite folosirea materialelor publicate (prospecte, notițe tehnice etc.)-, precum și cunoștințe dobândite de autor pe durata a peste cinci decenii de activitate în proiectarea, fabricarea și exploatarea diverselor grupe de mașini specifice și, mai ales, de profesor universitar titular al disciplinei de „Utilaje în industria alimentară”.
Prof. univ. dr. ing. Ioan Țenu s-a născut la 5 martie 1950, în comuna Vetrișoaia, județul Vaslui. După absolvirea școlii gimnaziale din comuna natală și a Liceului „Cuza Vodă” din Huși, în anul 1974 a obținut diploma de inginer mecanic la Facultatea de Mecanică, din cadrul Institutului Politehnic „Gh. Asachi” din Iași. În 1995 a susţinut teza de doctorat cu titlul Contribuții la studiul uzurii tribocorozive – cu aplicații la maşinile şi instalaţiile din agricultură şi industria alimentară.
În calitate de cadru didactic universitar și-a desfășurat activatea la Facultatea de Mecanică, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași și la Universitatea pentru Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași. Din 2006, în calitate de conducător de doctorat în domeniul agronomiei, în cadrul IOSUD – USV Iași, a coordonat 15 teze. A publicat 20 de cărți, monografii, cursuri şi îndrumare de laborator, dintre care majoritatea sunt în domeniul industriei de prelucrare a produselor agroalimentare.
În domeniul cercetării științifice a realizat peste 35 de granturi și contracte de cercetare, la majoritatea având calitatea de director sau partener responsabil. Rezultatele cercetărilor au fost diseminate publicând 277 de lucrări științifice, dintre care: 45 articole științifice au fost publicate în reviste și volume cotate/indexate ISI; 120 – în reviste şi anale universitare indexate BDI; 85 – în volumele unor congrese/conferințe naționale și internaționale etc.
O parte dintre rezultatele cercetărilor științifice au fost brevetate (14 brevete de invenție), sau au fost premiate de către Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe IonescuȘișești” București (patru premii), Societatea Română de Horticultură (un premiu), Euroinvent Iași (o medalie de aur și una de bronz), Institutul Național de Inventică Iași (trei medalii de aur).
Ca urmare a rezultatelor obținute, a recunoașterii activităților profesionale, didactice și de cercetare, a fost ales membru corespondent (2004) și apoi membru titular (2018) al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” București, iar pentru contribuția adusă la dezvoltatrea învățământului agronomic superior Senatul Universității Agrare de Stat din Republica Moldova i-a conferit titlul de Profesor onorific (2018).