Omagiu. Mezzosoprana Maria Jana Stoia (12 august 1936-30 iulie 2024)
Mezzosoprana Maria Jana Stoia era născută la 12 august 1936. În 2025 ar fi sărbătorit 70 de ani de la debutul artistic, ca solistă a Corului Gavriil Musicescu al Filarmonicii Moldova și 60 de la absolvirea Conservatorului George Enescu. Iașul vechi a mai pierdut o ființă de o rară demnitate, care a trecut prin ultimii ani ai vieții sale cu credința că atât soțul venerat, rectorul Achim Stoia, plecat în urmă cu peste 50 de ani de lângă ea, cât și fiul iubit Ioan Achim Stoia, plecat și el mult prea devreme din această lume, sunt acolo și o veghează.
Marea mângâiere pentru Maria Jana Stoia a rămas muzica, iar credința, forța vitală, o robustețe minunată a spiritului, personalitatea verticală și dorința de a păstra vie memoria maestrului Stoia au fost focul viu care a ținut-o în viață după atâtea tragedii. Pentru centenarul nașterii lui Achim Stoia, prietena de o viață, muzicolog Paula Bălan, a realizat volumul Achim Stoia, publicat de Editura Artes în 2010, în care apar mărturii importante ale activității și moștenirii spirituale a compozitorului și rectorului Achim Stoia. Maria Jana Stoia a reușit să publice de asemenea o parte din cântecele pentru voce și pian de Achim Stoia, pentru a veni în sprijinul tinerilor care studiază arta vocală, iar pentru a-i promova, a iniţiat în 2010 şi a coordonat Concursul Achim Stoia, până la preluarea acestuia de către Universitatea Națională de Arte George Enescu. Partituri simfonice ale maestrului Stoia, necunoscute publicului, precum Coralul variat, Imn antic, Rondo pentru orchestră de cameră, Introducere și Passacaglia, Liturghia modală sau Suita a 3-a pentru orchestră i le-a încredințat spre a fi dirijate îndrăgitului maestru Sabin Păutza, în Concertul vocal-simfonic din 29 aprilie 2010, Centenar Achim Stoia.
Maria Jana Stoia a fost membru fondator al Corului Gavriil Musicescu (1954-1963), a debutat ca solistă concetistă în 1955, a colaborat orchestre simfonice din țară și cu ansambluri ca Musica Serenea, Musica Viva și Nova Musica Viva și a susținut recitaluri împreună cu pianiștii Steluța Diamant Dumea, Ioan Welt, Gabriela Lipceanu, Vasile Tarnavschi, Maria Ursescu, Tatiana Botezatu, repertoriul de lied cuprinzând cicluri de Schumann, de Falla, Mahler, Mussorgski, Schönberg, Enescu, Stoia sau partituri vocal simfonice de la Bach la Rahmaninov și Richard Strauss. Din creația românească, bogat reprezentată în repertoriul ei, în ultimii ani îi plăcea să cânte o romanță de Sabin Păutza, Vor trece ani la rând. Una dintre ultimele sale apariții publice ca interpretă a avut loc în Concursul Achim Stoia din 2013, când doamna Maria Jana Stoia a susținut un mini recital cu cântece de Achim Stoia, Sabin Păutza și Johannes Brahms, alături de pianista Crimhilda Cristescu. Activitatea didactică a doamnei Stoia s-a desfășurat la Opera din Iași (1965-1967), Conservatorul George Enescu (1967-2003) și Corul Gavriil Musicescu. Dintre absolvenții clasei sale de canto sau a celei de lied și oratoriu, amintesc pe Maria Boga Verdeș, Alexandru Chiper, Evredica Filipovici, elena Duma, Andreea Lory, Doina Dumitriu, Violeta Paraschiv, Luiza Zan.
Nu ne-a părăsit doar mezzosoprana sau profesoara Maria Jana Stoia, ci o prietenă pentru toți muzicienii care au avut nevoie de sfaturi de tehnciă vocală sau de viață.
Dumnezeu să o odihnească în pace.
Condoleanțe familiei.
Maria Jana Stoia și fratele iubit, dl. Ungureanu, care i-a fost aproape până la sfârșit.