Delgaz Grid: 13 cazuri de intoxicaţie cu monoxid de carbon soldate cu 9 decese; recomandări pentru prevenirea intoxicaţiilor
Publicat de Andreea Drilea, 5 decembrie 2024, 11:03
Potrivit unui comunicat al Delgaz Grid transmis joi AGERPRES, în acest an s-au înregistrat 13 cazuri de intoxicaţie cu monoxid de carbon, soldate cu 26 de victime şi 9 decese. Tragediile au fost cauzate de folosirea aragazului ca sursă de încălzire, racordurile neetanşe sau sistemul de evacuare a gazelor arse necorespunzător. Intoxicaţia cu monoxid de carbon se manifestă prin greaţă, ameţeli şi dureri de cap şi poate deveni fatală în timpul somnului.
Incidentele au avut loc, în perioada ianuarie-noiembrie 2024, în judeţele Alba, Sibiu, Iaşi, Timiş, Cluj, Mureş, Caraş-Severin, Bistriţa-Năsăud şi Hunedoara.
Cele mai multe cazuri, respectiv 7 dintre cele 13 înregistrate în aria de activitatea a Delgaz Grid, au avut loc în primele patru luni ale acestui an, corespunzătoare sezonului rece.
În acest context, Delgaz Grid recomandă respectarea câtorva reguli: verificarea periodică a sistemului de evacuare a gazelor arse (la bloc trebuie verificat dacă în bucătărie sunt canale sau grile de ventilare pentru evacuarea gazelor arse spre exterior şi dacă aceste goluri nu sunt obturate – dacă sunt probleme, trebuie să se apeleze doar la specialişti autorizaţi); verificarea periodică a coşurilor de fum şi a hornurilor la casă, de cel puţin două ori pe an, o dată înainte de începerea sezonului rece, şi tot numai cu persoane autorizate (totodată, trebuie verificate îmbinările între aparatele de încălzire şi coşurile de evacuare, şi garniturile de etanşare de la focare); nu trebuie folosit aragazul pentru încălzirea locuinţei – când se prepară hrana, aragazul trebuie supravegheat, altfel există riscul ca flacăra să se stingă şi să se acumuleze gaze în încăpere; instalarea detectoarelor de monoxid de carbon în încăperile în care sunt aparate alimentate cu gaz – acestea pot ajuta la prevenirea unor incidente grave, deoarece emit semnale sonore şi avertizează cu privire la prezenţa monoxidului de carbon.
Conform specialiştilor Delgaz Grid, monoxidul de carbon nu are culoare şi miros, ceea ce îl face greu de detectat. Simptomele intoxicaţiei depind de concentraţia monoxidului de carbon şi de durata expunerii şi se manifestă prin greaţă, ameţeli şi dureri de cap. De aceea, în cazul unei intoxicaţii cu monoxid de carbon trebuie să fie scoase victimele la aer curat, să fie aerisite încăperile şi să se contacteze serviciul medical de urgenţă.
Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 25.800 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de peste 81.500 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui, care deservesc 3,6 milioane de clienţi. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,3 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze naturale şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3,4 miliarde de euro. AGERPRES/FOTO DelgazGrid