Iaşi: Filmul 7 Cuvinte va fi proiectat a doua oară consecutiv, la Biserica Toma Cozma, în prezența regizorului Andrei Negoiță
Biserica Toma Cozma din Iași, în colaborare cu Asociația „Ortodoxia Tinerilor”, prin implicarea președintelui Claudiu Bălan, organizează în perioada 1-7 februarie 2020, Expoziția itinerantă „Caravana Eroilor”.
Deschiderea evenimentului a avut loc, sâmbătă, 1 februarie, la ora 9.00, după Sfânta Liturghie, în Biserica Toma Cozma, avându-i invitați speciali pe domnul Prof. Univ. Dr. Codrin Liviu Cuţitaru și domnul Lector Univ. Dr. Bogdan Constantin Neculau, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
”Eroismul nu ține de virtuțile trupului niciodată. Eroismul ține de conștiință, eroismul ține de spirit și de dimensiunea spirituală a individului. Aceasta este marea lecție a acestor oameni al căror exemplu a supraviețuit și iată, el trebuie din când în când reactualizat în durata lungă a istoriei, tocmai pentru ca simțurile noastre transpersonale sau transcorporale, ceea ce este spirit în noi să nu se atenueze, să nu dispară. Să nu devenim niște ”eroi” ai trupului. Cred că aceasta este principala învățătură a Caravanei eroilor, și ea merită să fie vizitată, văzută, asumată de toți cei care trăiesc astăzi în durata bună, liniștită a istoriei” a afirmat domnul Prof. Univ. Dr. Codrin Liviu Cuţitaru, în finalul discursului său, când a mulțumit Părintelui Paroh pentru invitația la eveniment.
Printre multele semnificații pe care le-a subliniat și domnul Lector Univ. Dr. Bogdan Constantin Neculau, amintim: ”Știu un lucru de la un preot care a suferit în temnițele comuniste, de ce nu este bine să judeci. Suntem meșteri în a judeca pe alții, în a vedea paiul din ochiul celuilalt și a nu vedea bârna din ochiul nostru. Nu trebuie să judeci din trei motive: 1. nu știi dacă ceea ce judeci s-a întâmplat cu adevărat; noi, de obicei, judecăm ceea ce auzim de la alții, sau ceea ce interpretăm noi; 2. nu știi care este părerea de rău, suferința omului, care poate a greșit, și pe care tu îl judeci; 3. nu știi care este planul lui Dumnezeu cu el”.
”Am primit cu drag propunerea Asociației „Ortodoxia Tinerilor” de a poposi și la Biserica noastră cu „Caravana Eroilor”, un proiect prin care se oferă o impresionantă mărturie despre eroii și martirii români din temnițele comuniste și este dedicat deopotrivă celor vârstnici, spre aducere aminte, dar mai ales elevilor, studenților și tinerilor din România. Dorim ca, prin bogatul material expozițional, să readucem în atenția celor care ne vor vizita, istoria recentă a țării, să punem în lumină aspecte, informații și situații mai puțin cunoscute din vremea comunismului și, desigur, să înțelegem consecințele nefaste ale acelui regim, unele dintre ele rămase până astăzi. Mai presus de toate, însă, această manifestare are ca scop descoperirea valorilor, a virtuților și a modului în care, rugător și smerit, răbdător și tăcut, spiritul creștin a extras cu înțelepciune și credință mărgăritarele trăirii în duh, convertind cele mai inumane trepte ale nedreptății și suferinței în urcuș mântuitor. Vom vedea cum, mai presus de acei „puternici ai zilei” care au crezut că prin lipsirea de libertate, distrugerea sănătății și suprimarea fizică pot aservi conștiința omenească, s-au ridicat chipurile adevăraților eroi și martiri, pe a căror statornicie în credința față de Dumnezeu și de Patrie s-a edificat demnitatea neamului românesc.” – a explicat Părintele Mihai Mărgineanu, Paroh la Biserica Toma Cozma din Iași.
Mesajul expoziției, care este de fapt testamentul acestor eroi, izvorât din experiența persecuției îndurată cu credință, este unul care cheamă oamenii la întreita iubire de Dumnezeu, de aproapele și de neam.
”Consider că mai ales în zilele pe care le trăim, noi tinerii, avem nevoie de modele vii asupra cărora suntem datori să ne aplecăm privirea și să încercăm să le înțelegem viața, greutățile și sacrificiile pe care le-au făcut pentru ca noi să trăim astăzi într-o lume liberă. Chiar dacă nu ne putem ridica la înălțimea virtuților lor, trebuie măcar să îi cunoaștem, să îi pomenim și să ne inspirăm din jertfa lor. Am ținut să organizăm acest eveniment în ajun de 2 februarie, zi în care, începând cu anul 1992 prin hotărârea adoptată în cadrul celei de a 14-a Adunări Generale a Syndesmos (Organizația Mondială a Tineretului Ortodox), se celebrează Ziua Internațională a Tineretului Ortodox”, a afirmat Vasilica Onofrei, voluntar PR la Biserica Toma Cozma.
Intrarea la eveniment este liberă, expoziția putând fi vizitată în continuare, până pe 7 februarie.
Cu prilejul evenimentului, Părintele Paroh a lansat o provocare tuturor celor interesați, care au cunoscut oameni și destine care s-au frânt în temnițele comuniste, sau povești ale acestora, să scrie materiale despre care vor putea fi publicate în numerele viitoare ale revistei parohiale ”Credința și fapta”. Materialele pot fi trimise pe adresa de e-mail: parohiatomacozma@gmail.com, conform celor precizate de Părintele Paroh Mihai Mărgineanu.
Că cenuşă am mâncat, în loc de pâine, şi băutura mea cu plângere am amestecat-o. (Psalmul 101:10)
În cadrul aceluiași eveniment, la ora 18.00 a avut loc proiecția filmului documentar „7 Cuvinte – povestea unui biruitor”. La proiecţie, ni s-a alăturat, ca invitat, regizorul ieșean, Andrei Negoiţă Zagorodnâi, stabilit de 25 ani în America. „7 Cuvinte” este povestea unui om care a petrecut 21 de ani după gratii, despre care regizorul Andrei Negoiță a mărturisit că a avut privilegiul să îl cunoască personal în America. Un destin cu pogorâri la iad, gesturi „nebuneşti” de jertfă şi înălţări taborice. Peste 30 de oameni depun mărturie despre viaţa Părintelui Gheorghe Calciu, într-un documentar artistic căruia nu-i lipsesc verva, sensibilitatea şi umorul.
Cinematografia modernă, obsedată de profit, nu mai face demult filme pentru oameni.
Regizorul Andrei Negoiță a dezvăluit în cadrul evenimentului detalii despre alte două proiecte, respectiv: filmul SCRUM și un alt film despre Părintele Iustin Pîrvu. SCRUM este un proiect ambiţios, un film pentru oameni, care nu poate fi făcut decât de către oameni, prin contribuţii individuale şi colective. SCRUM nu este un film şi atât. Este un lungmetraj despre oameni care au schimbat vieţi şi – foarte important – un film care va schimba vieţi. Un film despre modele, despre lupta până la capăt. SCRUM este şi un omagiu adus figurii părintelui Nicolae Tănase, mentorului său, părintele duhovnic Gheorghe Calciu-Dumitreasa şi, nu în ultimul rând, spiritului de învingător din fiecare român.
Regizorul Andrei Negoiță a precizat: „Am pornit la drumul SCRUM cu o mică echipă de visători. Aceasta creşte încet, dar sigur. Unul dintre marile noastre vise este ca SCRUM să fie primul film realizat de către minimum 10.000 de cinefili / filantropi. Un film social, despre o realitate tulburătoare, necunoscută sau ignorată, din România. Orice sumă pe care o donezi îţi asigură statut de producător al filmului SCRUM şi de înger păzitor al oamenilor care îşi duc zilele, uitaţi de lume, în două localităţi din Prahova.
Credem că putem schimba viaţa lor în bine, şi că filmul este un mediu ideal pentru a le spune povestea. Însă pentru ca asta să se întâmple, trebuie să avem toate resursele necesare unei producţii la cel mai înalt nivel”. Cei interesați, pot găsi detalii pe: https://www.scrumfilmul.ro/
Filmul 7 Cuvinte va fi proiectat a doua oară consecutiv, la Biserica Toma Cozma, în prezența regizorului Andrei Negoiță
La cererea publicului si cu binecuvântarea Părintelui Mihai Mărgineanu, Filmul 7 cuvinte va fi proiectat din nou, duminică, 9 februarie, ora 18.00, după Slujba Paraclisului, în Biserica Toma Cozma din Iași. La eveniment, va fi prezent a doua oară consecutiv și regizorul filmului Andrei Negoiță, originar din Iași, dar stabilit de 25 ani în America. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Confirmările se pot face la tel. 0741706602.
Vasilica Onofrei
[su_spacer]
[su_spacer]