Reprimarea protestelor din Iran: UE adoptă sancţiuni împotriva poliţiei moravurilor
Publicat de Andreea Drilea, 17 octombrie 2022, 18:49
Miniştrii de externe ai UE au adoptat luni sancţiuni împotriva poliţiei moravurilor şi a unsprezece lideri iranieni implicaţi în reprimarea manifestaţiilor declanşate de moartea Mahsei Amini, relatează AFP.
Lista sancţiunilor, publicată în Jurnalul Oficial al UE, include 11 responsabili iranieni, între care ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, Eisa Zarepour, şi patru entităţi, între care poliţia moravurilor.
Ei vor face obiectul unei interdicţii de viză şi a unei îngheţări a activelor din partea UE.
Această listă, care a fost aprobată săptămâna trecută de ambasadorii UE la Bruxelles, îl include şi pe şeful poliţiei moralei iraniene, Mohammad Rostami Cheshmeh Gachi.
Termenul ‘poliţia moravurilor (…) nu este adecvat când vedem crimele care sunt comise acolo’, a declarat ministrul german al afacerilor externe, Annalena Baerbock, la Luxemburg, unde s-au reunit luni miniştrii de externe ai statelor UE.
Lista a fost stabilită înainte de incendiul de la închisoarea Evine din Teheran care s-a soldat cu morţi şi zeci de răniţi. Deţinuţii politici iranieni, precum şi străini sunt încarceraţi în acest penitenciar, între care universitara franco-iraniană Fariba Adelkhah şi americanul Siamak Namazi, care sunt în siguranţă.
La sfârşitul lui septembrie, Uniunea Europeană a calificat drept ‘nejustificabilă şi inacceptabilă’ utilizarea ‘generalizată şi disproporţionată a forţei’ împotriva manifestanţilor în Iran după moartea Mahsei Amini, o tânără kurdă iraniană de 22 de ani care a fost deţinută de poliţia moralei pentru încălcarea codului vestimentar, care impune în special portul vălului la femei.
Decesul ei a declanşat o amplă mişcare de protest împotriva regimului mollahilor, în cadrul căreia iraniencele, multe cu capul descoperit, au fost în prim-plan.
‘Atunci când vedeţi aceste imagini teribile cu incendiul din închisoare, atunci când vedeţi că persoane paşnice, femei, bărbaţi şi, din ce în ce mai mult, tineri şi şcolari continuă să fie bătuţi brutal, nu putem şi nu vrem să închidem ochii asupra situaţiei’, a declarat Annalena Baerbock.
Omoloaga sa din Suedia, Anne Linde, a declarat că sancţiunile vizează ‘responsabili de reprimarea manifestaţiilor paşnice şi în principal de moartea mai multor femei’.
SUA, Regatul Unit şi Canada şi-au anunţat deja propriile sancţiuni împotriva Iranului pentru aceste încălcări ale drepturilor omului.
Teheranul a acuzat Washingtonul că instigă la aceste manifestaţii.
(AGERPRES/FOTO radioiasi.ro)