Ascultă Radio România Iași Live

Meniu sănătos pentru masa de Paște

Meniu sănătos pentru masa de Paște

Publicat de Andreea Drilea, 16 aprilie 2023, 05:47 / actualizat: 16 aprilie 2023, 6:47

Sărbătorile înseamnă reuniuni de familie în jurul meselor îmbelșugate.

La mesele de sărbătoare, așa cum este și cea de Paște, se consumă de trei ori mai multe calorii decât la o masă obișnuită.

Acest exces alimentar poate crea disconfort, dar și indigestie.

Problemele cauzate de o alimentație variată se pot evita prin limitarea alimentelor bogate în grăsimi de origine animală, sosuri, precum și prăjiturile preparate cu cantități mari de ciocolată, cacao și ouă.

Pe lângă fiecare preparat tradițional, fie drob sau friptură de miel, trebuie să existe și garnituri de legume, salate și fructe, care să ajute digestia. Toate preparatele trebuie să fie proaspete.

• Friptura de miel trebuie consumată cu spanac, salată, nicidecum combinată cu cartofi.

• Carnea de miel trebuie să fie preparată la grătar sau înăbușită și nu prăjită.

• Drobul este indicat să fie alcătuit din maximum două treimi organe și o treime legume verzi, dar și din orez integral.

• Aportul de alimente hipercalorice trebuie limitat.

• Alcoolul se bea după masă și nu înainte, iar acesta trebuie să fie în cantități mici sau moderate.

• Dulciurile trebuie și ele consumate în cantități moderate și pe cât posibil trebuie înlocuite cu fructe proaspete. Prăjiturile, cozonacul și plăcintele sunt mult mai periculoase decât carnea de miel, de aceea trebuie să fie consumate la o distanță mare după masă.

• Ouale fierte și pictate pentru Paște, care au stat la temperatura camerei timp de mai multe ore sau zile și care au avut rolul de decor nu se vor mânca.

• Băuturile acidulate nu se beau în timpul meselor, fiindcă vor dilua sucul gastric, iar mâncarea nu se va mai digera corespunzător.

• Pentru o hidratare corespunzatoare trebuie să se consume aproximativ 2-3 litri de apă.

• Mișcarea este foarte importantă după masa de Paște, fiind recomandate plimbările în aer liber.

• Cina este bine să fie cât mai ușoara și să nu conțină aceleași alimente consistente caloric.

• Persoanele care au anumite afecțiuni nu trebuie să renunțe la tratament în perioada Sărbătorilor Pascale.

• Pentru a evita balonarea, o altă problemă care apare destul de des de sărbători din cauza acumularii excesive de gaze, alimentele trebuie mestecate suficient, nu consumate pe fugă.

(Radio Iaşi/FOTO radioiasi.ro)

Etichete:
INS: Câştigul salarial mediu net a crescut la 5.443 lei, în septembrie
Fapt divers miercuri, 12 noiembrie 2025, 10:32

INS: Câştigul salarial mediu net a crescut la 5.443 lei, în septembrie

Câştigul salarial mediu net a fost 5.443 lei, în luna septembrie 2025, în creştere cu 56 lei (+1%) faţă de luna august 2025, iar câştigul...

INS: Câştigul salarial mediu net a crescut la 5.443 lei, în septembrie
ANM: Temperaturi diurne în creştere uşoară, până pe 15 noiembrie; alternanţă de zile calde şi reci după această dată
Fapt divers marți, 11 noiembrie 2025, 06:50

ANM: Temperaturi diurne în creştere uşoară, până pe 15 noiembrie; alternanţă de zile calde şi reci după această dată

Temperaturile diurne vor fi în creştere uşoară în majoritatea regiunilor ţării, până pe 15 noiembrie, după care, până pe 23 noiembrie, va...

ANM: Temperaturi diurne în creştere uşoară, până pe 15 noiembrie; alternanţă de zile calde şi reci după această dată
Luna noiembrie debutează cu vreme frumoasă şi caldă în majoritatea regiunilor
Fapt divers sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 11:51

Luna noiembrie debutează cu vreme frumoasă şi caldă în majoritatea regiunilor

Luna noiembrie debutează cu vreme frumoasă şi mai caldă decât în mod normal în majoritatea regiunilor, potrivit prognozei publicate de...

Luna noiembrie debutează cu vreme frumoasă şi caldă în majoritatea regiunilor
(AUDIO/FOTO) Proiectul „Inter Artes” – zece ani de formare și creație în dansul contemporan la UNAGE Iași
Fapt divers vineri, 31 octombrie 2025, 22:41

(AUDIO/FOTO) Proiectul „Inter Artes” – zece ani de formare și creație în dansul contemporan la UNAGE Iași

Programul de Studii Coregrafie din cadrul Facultății de Teatru a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași a sărbătorit...

(AUDIO/FOTO) Proiectul „Inter Artes” – zece ani de formare și creație în dansul contemporan la UNAGE Iași
Fapt divers duminică, 26 octombrie 2025, 19:18

Programul de Studii Coregrafie – 10 ani de dans, artă și inspirație la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași

La zece ani de la înființarea Programului de Studii Coregrafie din cadrul Facultății de Teatru a Universității Naționale de Arte „George...

Programul de Studii Coregrafie – 10 ani de dans, artă și inspirație la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași
Fapt divers vineri, 24 octombrie 2025, 06:27

Cluj-Napoca, cel mai performant oraş din România în 2025

Cluj-Napoca rămâne cel mai performant oraş din România şi în 2025, potrivit barometrului City Index 2025, lansat joi de Institutul pentru...

Cluj-Napoca, cel mai performant oraş din România în 2025
Fapt divers joi, 23 octombrie 2025, 10:54

Documentarul „Arhitecții Naturii” ajunge în cinematografele din România începând cu 24 octombrie

Brașov, 23 octombrie 2025. Povestea spectaculoasă a reîntoarcerii zimbrilor și a castorilor în Munții Făgăraș ajunge pe marile ecrane....

Documentarul „Arhitecții Naturii” ajunge în cinematografele din România începând cu 24 octombrie
Fapt divers sâmbătă, 18 octombrie 2025, 10:16

Românii sunt printre cei mai risipitori cetăţeni ai Uniunii Europene

Românii sunt printre cei mai risipitori cetăţeni ai Uniunii Europene şi sunt pe locul 5 când vine vorba de mâncarea aruncată la gunoi. Datele...

Românii sunt printre cei mai risipitori cetăţeni ai Uniunii Europene