Ascultă Radio România Iași Live

Melancolia de toamnă şi ‘foamea’ de dulciuri – sfaturi de la nutriţionist

Publicat de Andreea Drilea, 23 noiembrie 2021, 08:18

Nutriţionistul Adina Rusu consideră că, odată cu venirea anotimpului rece, cu nopţi mai lungi şi zile mai scurte şi mai întunecate, organismul sintetizează mai multă melatonină, consumând în acest scop serotonina, substanţă supranumită şi ‘hormonul fericirii’.

Adina Rusu a declarat pentru AGERPRES că ne putem confrunta cu un deficit de serotonină, care se poate manifesta prin melancolie, foame constantă de dulciuri, indispoziţie, insomnie şi chiar manie pentru ordine şi curăţenie, simptome tot mai pregnante în această perioadă.

‘Deficitul de serotonină are impact şi asupra intestinului, 90 – 95% din serotonina din organism fiind localizată la acest nivel, în celule numite enterocromafine. Astfel, pot apărea tulburări ale motilităţii intestinale, manifestate, de exemplu, prin constipaţie’, a explicat nutriţionistul.

De ce apare ‘foamea’ de dulciuri în această perioadă?

În organismul uman, serotonina este sintetizată din aminoacidul triptofan, conţinut atât de alimentele de origine vegetală, cât şi de cele de origine animală, arată Adina Rusu.

‘Însă triptofanul intră în celule în urma altor tipuri de aminoacizi. Există aşadar o competiţie între aminoacizii derivaţi din proteinele alimentare pentru a intra în celulele corpului uman, în special în celulele peretelui intestinal şi în neuronii cerebrali. Insulina controlează pătrunderea acestor aminoacizi în celule, iar ‘foamea de dulce’ reprezintă ‘cheia’, soluţia organismului pentru a produce insulină care, la rândul său, să determine intrarea triptofanului în celule pentru a produce serotonina’, spune ea.

Astfel, susţine aceasta, după o masă care conţine cantităţi optime de carbohidraţi, insulina favorizează intrarea triptofanului în celule, utilizat ulterior pentru producerea de serotonină, neurotransmiţător asociat cu starea de calm şi bună dispoziţie.

‘După o masă săracă în carbohidraţi, preponderent proteică, este favorizată intrarea în celule a celorlalţi cinci aminoacizi, în detrimentul triptofanului, fiind favorizată sinteza altor neurotransmiţători, cum ar fi dopamina, adrenalina, noradrenalina, cu scăderea sintezei de serotonină. Rezultatul final este comportamentul caracterizat prin spirit competitiv, agresivitate, anxietate, dispoziţie schimbătoare şi modificări ale apetitului. Acesta este unul dintre motivele pentru care este important să avem o alimentaţie echilibrată în macronutrienţi şi să înţelegem că alimentele nu sunt simple calorii’, atrage atenţia nutriţionistul.

Potrivit acesteia, alimentaţia poate veni în sprijinul persoanelor care suferă de tulburări afective sezoniere.

‘Astfel, cerealele, leguminoasele, peştele, ouăle sunt alimente bogate în triptofan care poate susţine sinteza de serotonină şi de melatonină. Carnea, şi în special carnea roşie, reduce sinteza de serotonină. Prin urmare, o alimentaţie ovo-pesco-vegetariană este ideală în această perioadă de toamnă. În plus, în anumite alimente melatonina se găseşte în mod natural, ca de exemplu în ulei de măsline, cereale integrale, nuci şi migdale, seminţe de susan şi de dovleac, cacao, banane, ceai verde, ceapă, mazăre, porumb şi făina de porumb. O linguriţă de cacao dizolvată în apă caldă reprezintă o băutură optimă pentru a învinge ‘foamea’ de dulciuri pe timpul toamnei’, mai spune nutriţionistul Adina Rusu. AGERPRES

Etichete:
Riscurile cumpărării de produse alimentare de pe reţelele de socializare
Fapt divers marți, 18 noiembrie 2025, 07:30

Riscurile cumpărării de produse alimentare de pe reţelele de socializare

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară avertizează consumatorii asupra riscurilor asociate achiziţionării de produse alimentare...

Riscurile cumpărării de produse alimentare de pe reţelele de socializare
Şase din zece români depăşesc bugetul planificat, de sărbători (studiu)
Fapt divers joi, 13 noiembrie 2025, 10:12

Şase din zece români depăşesc bugetul planificat, de sărbători (studiu)

Aproximativ 39% dintre români cheltuiesc mai mult decât în mod obişnuit, în această perioadă, iar procentul creşte mai ales în timpul...

Şase din zece români depăşesc bugetul planificat, de sărbători (studiu)
Concurs de scrisori pentru Moș Crăciun, la Teatrul Luceafărul
Fapt divers miercuri, 12 noiembrie 2025, 11:32

Concurs de scrisori pentru Moș Crăciun, la Teatrul Luceafărul

Ne apropiem vertiginos de perioada sărbătorilor de iarnă și cu toții ne străduim să intrăm în atmosfera specifică. Echipa noastră...

Concurs de scrisori pentru Moș Crăciun, la Teatrul Luceafărul
INS: Câştigul salarial mediu net a crescut la 5.443 lei, în septembrie
Fapt divers miercuri, 12 noiembrie 2025, 10:32

INS: Câştigul salarial mediu net a crescut la 5.443 lei, în septembrie

Câştigul salarial mediu net a fost 5.443 lei, în luna septembrie 2025, în creştere cu 56 lei (+1%) faţă de luna august 2025, iar câştigul...

INS: Câştigul salarial mediu net a crescut la 5.443 lei, în septembrie
Fapt divers marți, 11 noiembrie 2025, 06:50

ANM: Temperaturi diurne în creştere uşoară, până pe 15 noiembrie; alternanţă de zile calde şi reci după această dată

Temperaturile diurne vor fi în creştere uşoară în majoritatea regiunilor ţării, până pe 15 noiembrie, după care, până pe 23 noiembrie, va...

ANM: Temperaturi diurne în creştere uşoară, până pe 15 noiembrie; alternanţă de zile calde şi reci după această dată
Fapt divers sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 11:51

Luna noiembrie debutează cu vreme frumoasă şi caldă în majoritatea regiunilor

Luna noiembrie debutează cu vreme frumoasă şi mai caldă decât în mod normal în majoritatea regiunilor, potrivit prognozei publicate de...

Luna noiembrie debutează cu vreme frumoasă şi caldă în majoritatea regiunilor
Fapt divers vineri, 31 octombrie 2025, 22:41

(AUDIO/FOTO) Proiectul „Inter Artes” – zece ani de formare și creație în dansul contemporan la UNAGE Iași

Programul de Studii Coregrafie din cadrul Facultății de Teatru a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași a sărbătorit...

(AUDIO/FOTO) Proiectul „Inter Artes” – zece ani de formare și creație în dansul contemporan la UNAGE Iași
Fapt divers duminică, 26 octombrie 2025, 19:18

Programul de Studii Coregrafie – 10 ani de dans, artă și inspirație la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași

La zece ani de la înființarea Programului de Studii Coregrafie din cadrul Facultății de Teatru a Universității Naționale de Arte „George...

Programul de Studii Coregrafie – 10 ani de dans, artă și inspirație la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași