REVIVE Historic Towns and Sites – Apel deschis pentru tinerele talente (II)
Proiectul „REVIVE Historic Towns and Sites – sustainable and inclusive living spaces for future generations inspired by the New European Bauhaus”, cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă, linia de finanțare CREA-CULT-2023-COOP-2, se derulează în perioada 1 noiembrie 2023 – 31 octombrie 2025 și este coordonat de Združenje Zgodovinskih Mest Slovenije – Asociația Orașelor Istorice din Slovenia, cu sediul în Škofja Loka, parteneri fiind Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Fundacion Universitaria San Antonio, din Murcia, Spania, Turun Ammattikorkeakoulou Oy (Turun) – Universitatea Tehnică de Științe Aplicate din Turun, Finlanda, „Culture Hub Croatia” Platforma za edukaciju – Platforma educațională „Culture Hub Croatia” din Split, Croația, și ITACA – Agenția de Dezvoltare Locală din Cellino Atanasio, Italia.
[su_spacer]
[su_spacer]
Proiectul abordează orașe și situri istorice reprezentative din țările participante, valorizând capacitatea acestora de a reflecta trecutul și de a modela prezentul și viitorul într-o manieră durabilă care să asigure dăinuirea în timp a patrimoniului cultural european. Obiectivul principal este de a contribui într-o manieră inovatoare și trans-sectorială la salvgardarea, dezvoltarea și promovarea patrimoniului și diversității culturale europene formând tinerele talente selectate, consolidându-le competențele și încurajându-Ie să se integreze în noi rețele tematice, pentru a le facilita tranziția de la mediul educațional la cel profesional.
În acest context, lansăm apelul dedicat tinerilor cu preocupări în domeniul patrimoniului construit, cu vârsta cuprinsă între 18-30 de ani, pentru a deveni membri într-o echipă internațională multidisciplinară și a participa cel puțin la unul din cele două experimente co-creative, care vor fi organizate în anul 2025.
Detalii despre apel și procedura de depunere a candidaturii:
APEL DESCHIS PENTRU TINERELE TALENTE
Partenerii proiectului REVIVE invită tinerii creativi să exploreze modul în care patrimoniul cultural poate inspira comunitățile în dezvoltarea de noi modele de viață durabilă.
A deveni membru al unei echipe creative internaționale multidisciplinare este o mare oportunitate de a învăța, explora, co-crea și testa soluții inovatoare pentru revigorarea orașelor și siturilor istorice vechi.
Pe parcursul proiectului REVIVE, acest lucru este realizat prin experimentare fizică și virtuală în patru situri urbane specifice selectate, fiecare confruntându-se cu propriile provocări comune multor municipii, orașe și sate din întreaga Europă: Tržič (Slovenia), Iași (România), Cellino Attanasio (Italia), Turku (Finlanda).
În prezent, căutăm tinere talente care să devină parte a echipelor creative pentru experimentele live care vor avea loc anul viitor, timp de două săptămâni, în următoarele orașe :
• Cellino Attanasio, Italia, între 30 martie și 12 aprilie 2025 &
• Iași, România, în intervalul 10 – 25 mai 2025
În Cellino Attanasio, intervenția proiectului se va concentra pe spațiul neutilizat al unui fost teatru din centrul istoric al orașului, cu scopul de a-l transforma într-un spațiu multi-funcțional și multi-generațional disponibil pentru creație, design și implementarea de nou conținut cultural și artistic pentru a contribui la revigorarea comunității.
La Iași, experimentul va avea loc la Palatul Culturii al cărui subsol care găzduiește patrimoniu industrial și care va deveni un spațiu pentru schimburi interculturale, implicand comunități multietnice care de-a lungul timpului au conviețuit la Iași.
Premergător experimentelor onsite, este necesar ca tinerele talente să participe la activitățile pregătitoare care vor avea loc online:
• Un Bootcamp online comun divizat în două părți (pentru a afla mai multe despre locații, a se întâlni cu părțile interesate relevante, precum și cu membrii echipei, pentru brainstorming și inițierea soluțiile co-creative pentru respectivele spații)
• Un eveniment transnațional online de consolidare a capacităților (pentru a învăța și a găsi inspirație în exemple de bună practică).
Acestea vor fi organizate înainte de fiecare experiment. Întâlniri online suplimentare cu rol de mentorat (care nu sunt obligatorii) ar putea fi adăugate în funcție de necesități.
Acest apel este pentru tine dacă:
– ai vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani;
– ești cetățean român sau ai reședința în Slovenia, Finlanda, Italia, Croația, România sau Spania. Notă: în afară de participarea la experimente în alte țări, poți participa la experiment și în țara ta;
– ești student sau proaspăt absolvent în următoarele domenii: arhitectură, patrimoniu cultural, restaurare, arte vizuale sau performative, istorie, antropologie, urbanism, planificare peisagistică, comunicare, media digitală, ecologie, inginerie civilă … sau orice domenii conexe de care credeți că ar beneficia proiectul;
– ești un spirit deschis și manifești interes față de alte culturi;
– ai un nivel bun de limba engleză, scris și vorbit;
– te poți dedica proiectului și poți călători pentru a participa la experimentele live în perioadele menționate mai sus, dar ai și disponibilitatea de a participa la activitățile pregătitoare online.
Cum să candidezi?
• Completează formularul google: https://forms.gle/mo37WDb1Qcx7gXSR7 și încarcă-ți CV-ul și un portofoliu (dacă ai unul – nu este condiție obligatorie). În formular, ți se cere să explici care ar putea fi contribuția ta la proiect și în care experiment intenționezi să participi. Este posibil să participi la mai multe experimente. Prin urmare, cei care au participat la experimentele din Slovenia și Finlanda sunt în egală măsură eligibili să aplice, la fel cum este posibil să dorești să participi la ambele experimente din Italia și România.
• Data limită pentru trimiterea candidaturii: 27 septembrie 2024
Ce obții?
– Experiență internațională valoroasă în revitalizarea patrimoniului cultural
– Oportunitatea de a învăța de la alții și de a-ți construi abilități de lucru în domeniu
– Costurile de călătorie acoperite până la locul experimentului, precum și cele referitoare la cazarea și masa (nivel de bază) pe durata celor 2 săptămâni ale experimentului
– Certificat de participare și posibile scrisori de recomandare pentru viitoarele proiecte și aplicații.
Procesul de evaluare:
– Aplicațiile primite din propriile țări vor fi revizuite între 30 septembrie și 13 octombrie 2025 de către fiecare dintre partenerii de proiect, care vor crea o listă de preselecție. Componența finală a echipei pentru fiecare experiment este decisă de comun acord de toți partenerii.
– Candidații selectați vor fi informați cel târziu până la data de 15 octombrie 2025.
– Primele activități de bootcamp online sunt planificate pentru următoarele date :
23 octombrie 2024 pentru experimentul din Italia
6 noiembrie 2024 pentru experimentul din România
Mult succes tuturor candidaților!