Invitați, astăzi, la Radio Iași, micul șahist Iustin-Nicolas Cazacu, tatăl său, d-ul Eduard Cazacu și d-ul profesor Vlad Ungureanu, antrenor la CS Politehnica Iași, director al Academiei de Șah Cotnari.
Un interviu mai amplu, realizat de Mona Vîlceanu, consacrat evenimentului se va difuza în emisiunea ,,Recreația mare,, , duminică, 4 septembrie, începând cu ora 15.30.
Târgul de Ceramică Cucuteni 5000 Iași – ediția a LV-a și Festivalul Fanfarelor – ediția a VI-a. Feature de Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 30.06.2025.
Obiectivul evenimentului a fost concentrat și în acest an pe cunoașterea și promovarea ceramicii tradiționale din cele mai importante centre de...
#InfoEconomic: De la 1 iulie, se liberalizează piața de electricitate. Otilia Nuțu, expert în politici energetice: „problema este că această liberalizare, după trei ani în care piața nu a avut niciun semnal real de preț, ar fi trebuit să fie cât de cât un proces gestionat”
Săptămâna viitoare, la 1 iulie 2025, piața de electricitate din România intră din nou în regim liberalizat. Este vorba despre renunțarea la...
”Pacea dinlăuntru și războiul din afară”, seminar pe 29.06.2025, la Iași. Părintele Dan Damaschin cu Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 27.06.2025.
Vremurile tulburi din prezent sunt o încercare pentru aproape toată suflarea României, fie că vorbim de românii din țară sau de cei din...
‘Practic, prin modificările pe care le vom aduce Ordonanţei de Guvern nr. 27, nu facem altceva decât să consolidăm şi să extindem măsurile de protecţie a populaţiei şi economiei de creşterile la preţul energiei şi gazelor naturale. Odată ce va fi publicată în Monitorul Oficial, începând cu această zi, am extins şi perioada de valabilitate a acestei ordonanţe. Practic, am prelungit cu un an şi va fi valabilă până la data de 31 august 2023. Am avut în vedere să asigurăm protejarea populaţiei şi a economiei. Sunt 98% dintre gospodăriile care vor beneficia de această plafonare/ compensare la energie şi apreciem că astfel vor fi ferite de creşterile preţurilor la energie electrică şi gaze naturale. Totodată, am considerat că este important să luăm măsuri pentru consolidarea resurselor alocate în acest sens şi de asemenea am luat măsuri pentru a ne asigura că piaţa internă are asigurată întreaga cantitate de gaze naturale şi, desigur, avem funcţionale toate sursele de producere a energiei electrice, astfel încât să putem să trecem cu bine iarna’, a spus premierul.
El a adăugat că prin măsurile luate va fi descurajat comportamentul speculativ din piaţa energiei şi gazelor naturale.
‘Totodată, suntem pregătiţi ca în funcţie de deciziile care vor fi luate la nivelul Uniunii Europene să avem flexibilitatea necesară să putem să adaptăm măsurile noastre şi să integrăm deciziile care vor fi luate la nivelul Comisiei Europene.
Şeful Guvernului a menţionat că întârzierea şedinţei cu aproape trei ore faţă de programul anunţat iniţial a fost determinată de procedurile de avizare.
‘Deşi am întârziat aproximativ trei ore şedinţa de guvern, doresc să menţionez că această întârziere este din cauza procedurilor tehnice de avizare. A trebuit să avem îndeplinite toate procedurile pe parcursul de avizare la fiecare minister care a avizat proiectul de ordonanţă de urgenţă. Şi, desigur, am considerat că este important să avem toate elementele de conţinut clare, fără să fie nevoie să revenim pe ordonanţă’, a precizat Nicolae Ciucă.
Plafonarea preţului la energia electrică se va aplica în cazul consumatorilor casnici, până la 31 august 2023, pentru un consum de până la 255 kWh pe lună, conform proiectului de ordonanţă pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022, publicat pe site-ul Ministerului Energiei.
Proiectul prevede că, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022- 31 august 2023, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică va fi de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv şi de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar care e de maximum 255 kWh. Pentru consumul de energie electrică ce depăşeste 255 KWh/lună, preţul se stabileşte de către fiecare furnizor.
‘Va trebui să ţinem cont nu doar de iarna aceasta, ci şi de cele care vor urma. Va trebui să vedem în martie. Procentul ar trebui să fie de 40 % pentru a face faţă şi iernii de anul viitor’, a declarat directorul general pentru Energie al CE, Mechthild Worsdorfer, în Comisia pentru Industrie a Parlamentului European.
La mijlocul lunii martie, la începutul primăverii şi la o lună după iniţierea invaziei ruse în Ucraina, depozitele de gaze din UE erau pline în proporţie de 25%, în medie, conform datelor Gas Infrastructure Europe, platforma ce reprezintă companiile de gaze în Uniunea Europeană.
Ţările membre UE s-au angajat să ajungă la 1 noiembrie cu cel puţin 80% grad de umplere în depozitele de gaze existente pentru a începe cu o relativă linişte sezonul de iarnă. Rezervele au ajuns deja la 80,43%. De asemenea, s-au angajat să diminueze consumul de gaze cu 15%, urmând recomandările Comisiei, scrie EFE.
‘Calculele noastre au fost făcute pe baza unui scenariu cu o iarnă rece’, a spus Worsdorfer, care a semnalat că ‘există pericolul întreruperii furnizărilor’ de către Rusia, care săptămâna aceasta a anunţat că va închide timp de trei zile gazoductul Nord Stream, ce duce gaze în Germania, pentru lucrări de mentenanţă, şi, că va reduce livrările către compania franceză Engie.
Această măsură de reducere medie de 15%, care vine cu excepţii pentru statele insulare sau cele cu puţine interconexiuni cu restul partenerilor comunitari, precum Spania şi Portugalia, a fost stabilită în baza unui scenariu de iarnă aspră, a spus directorul german pentru energie în Comisie.
În cazul în care această economisire voluntară nu va fi suficientă şi după consultarea cu statele membre, Comisia ar putea declara stare de alertă şi să aplice o raţionalizare obligatorie.
*Gaze pentru Iarnă
În semestrul rece în emisfera nordică, din octombrie în martie, UE arde 62% din gazele pe care le consumă anual, conform calculelor EFE, făcute pe baza datelor Eurostat pentru 2019, anul dinainte de pandemie.
Ianuarie este luna cu cea mai mare cerere, cu 50,24 miliarde metri cubi în 2019, în timp ce în iunie consumul de gaze scade la 21,4 miliarde mc.
*Mecanismul de urgenţă şi reforma pieţei
Directorul pentru Energie al Comisiei a evitat să comenteze în legătură cu modul de funcţionare a ‘mecanismului de urgenţă’ pentru a interveni pe piaţa de electricitate şi a evita o contagiune a preţului gazelor naturale la energia electrică.
‘Studiem posibilitatea limitelor de preţuri, analizând ce este posibil. Am organizat seminarii tehnice. Analizăm ce se întâmplă cu limitele de preţ la distribuţie pe care deja le-au aplicat statele membre. Trebuie să ascultăm statele membre’, a spus.
Pe 9 septembrie, miniştrii Energiei din ţările UE se vor reuni într-o reuniune extraordinară la Bruxelles şi pe 14 septembrie preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va adresa Parlamentului European în Dezbaterea privind Starea Uniunii.
‘Va vorbi pe larg şi amănunţit despre energie’, a preconizat Worsdorfer.
Acest mecanism, potrivit unor surse comunitare, ar trebui să fie gata în câteva săptămâni. Şi, mai departe, se lucrează la un proiect de reformă a pieţei de energie electrică.
‘Pe termen mediu şi lung analizăm designul pieţei noastre de electricitate, care a funcţionat bine în ultimii ani. O vom optimiza, o vom îmbunătăţi. Dar asta va lua timp.(…) Toate opţiunile vor fi luate în considerare cu mintea deschisă pentru că suntem într-o situaţie foarte diferită comparativ cu trecutul’, a subliniat Wosdorfer.
(EXCLUSIV/AUDIO) România pe locul 1 pe națiuni la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori – JBMO 2025. Elevii din Iași au luat două medalii de aur și una de argint
România a câștigat locul I la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori, desfășurată în Macedonia de Nord. În clasamentul pe...
(AUDIO) 67 de echipaje, la cea de-a 38-a ediție a Raliului Iașiului
Publicat de Andreea Drilea,
1 septembrie 2022, 17:06 / actualizat: 2 septembrie 2022, 5:42
Față de anii precedenți se revine la formatul clasic, mâine fiind așteptată Superspeciala de la Râpa Galbenă, a anunțat directorul etapei de la Iași, Dan Codreanu.
Dan Codreanu:Spre deosebirie de anii precedenți, s-a revenit la formatul clasic, și anume: în prima zi, vineri, pe 2, vom avea Superspeciala, împreună cu prezentarea echipajelor direct pe Independenței – Râpa Galbenă. Urmează ziua de sâmbătă, cu câte două treceri pe Cioca-Boca și Mădârjac, în direcția de la Curături, spre Sinești. Ziua de duminică este formată din două treceri pe probele Păun și Dobrovăț. De aici, ultima trecere pe Dobrovăț. Anul trecut a fost o particularitate, le-am întors în oglindă. Anul ăsta, vom merge în sensul probelor cunoscute, și anume, cele din anii dinainte de 2021.
Primarul Iașului, Mihai Chirica a spus că, după doi ani de pandemie, se reiau demersurile pentru ca etapa de la Iași să fie înscrisă în Calendarul European de Raliuri.
Mihai Chirica:Începuseră discuțiile înainte de pandemie pentru introducerea Raliului Iașului în etapa europeană de Raliu. Începuseră câteva discuții cu Eurosportul ca și principal, să spunem, din punct de vedere media, al preluării, în partea de componentă sportivă, pe programele lor. A venit pandemia, sigur, toate lucrurile s-au resetat între timp, a venit războiul, iar s-au resetat. Vom încerca, după ce ne reașezăm un pic într-un calendar stabil, să reabordăm cu Federația Europeană de Automobilism acest subiect și poate reușim să-l aducem Campionat European.
Vaccinurile ‘ţintesc subvarianta Omicron BA.1 pe lângă tulpina originală a noului coronavirus’, au precizat într-un comunicat reprezentanţii EMA, o agenţie al cărei sediu general se află în oraşul olandez Amsterdam.
(EXCLUSIV/AUDIO) România pe locul 1 pe națiuni la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori – JBMO 2025. Elevii din Iași au luat două medalii de aur și una de argint
România a câștigat locul I la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori, desfășurată în Macedonia de Nord. În clasamentul pe...
‘Mergem în aceste zile, în caravană, în mai multe comunităţi rurale, unde preoţii parohi şi angajaţii asociaţiei noastre au identificat cazurile cele mai vulnerabile. (… ) Mulţumim foarte mult celor care ne sprijină în acest demers şi le suntem recunoscători în numele tuturor copiilor’, a spus preşedintele Asociaţiei ‘Filantropia Ortodoxă’ Huşi, Vladimir Beregoi, conform site-ului episcopiei.
În prima zi a caravanei, reprezentanţii asociaţiei filantropice au fost însoţiţi de preotul Parohiei ortodoxe româneşti ‘Sfântul Apostol Andrei’ din Würzburg, Germania, Ghelasie Păcurar, un colaborator al Asociaţiei ‘Filantropia Ortodoxă’ Huşi, care pentru acest an a pregătit 200 de ghiozdane noi, pline cu rechizite.
Ghiozdanele vor fi împărţite copiilor din satele Tăcuta, Mirceşti, Dumasca, Protopopeşti şi Emil Racoviţă din Protopopiatul Vaslui.
În cuprinsul proiectului „Cascadele României”, trecutul experiențelor mele vă stă la dispoziție, puteți scruta o amintire, cât vreți și cum vreți… „Visez” mereu, fără să-mi fie teamă că până prind imaginea și cuvântul acestea m-au părăsit; oricum, clipa – în relație cu așchii din ce vă propun – rămâne timp viu, unic în felul său, în care viața poate fremăta, paradoxal, a plinătate/încântare…
Considerată a fi una dintre cele mai frumoase, Cascada „Șerbota” are aproximativ 80 m înălțime și 10 m lățime…
Am ales, „desigur”, cel mai greu dintre traseele către 1.410 m altitudine.. Din Porumbacu de Sus, observasem un indicator triughi albastru la stânga/traseul care duce la „Cabana Negoiu”/trebuie mers înainte, nu se traversează podul de beton/; din Porumbacu de Sus, reper fiind un drum național asfaltat, parcurgeam distanța către Porumbacu de Jos, apoi vreo 20 km de drum forestier (de-a lungul acestuia, două bifurcații – la prima, ambele drumuri se întâlnesc în același punct, am făcut, în două rânduri, dreapta), cu porțiuni semnificative în care te vezi risipind totul pentru a relua aceeași greșală…
Credeți că „repetiția” temei, chiar și în altă formă, privează înțelegerea? Uneori, ascensiunea către unele cascade înseamnă o luptă cu limitele care nu sunt atât în afara noastră, cât înlăuntrul propriei ființe. Dacă reușim contopirea creațiilor înălțate cu „vârful către Dumnezeu” și cu „abisurile care se prăvălesc în interiorul nostru”, avem șansa să înregistrăm „recorduri”, să credem în vocația de „alpinist” sau doar să fim „sportivi”, luîndu-ne răgazul de a urmări conturul munților în deplina lor monumentalitate. Nu trebuie să mergi departe pentru a ajunge la tine însuți/însăți, să dobândești sentimentul muntelui, deplinătatea libertății interioare. Eu unul nu complotez cu dezastrul instituțional, „evadez” (pentru mine și pentru public) alături de prieteni, dar trebuie să fiu atent la factorul timp (chestiuni impuse de mine, de rigoarea delegației, de regimul de viață al celor care mă însoțesc și au rol important la volanul mașinii); astfel am urcat către și coboram dinspre „Vânturătoarea”/Caraș-Severin/ în 135 de minute; în „cazul Șerbota”/din județul Sibiu, 165 de minute (ambele situații au inclus cele 30 de minute ale „sesiunii de filmări”)…
Frumusețea urcușului către „Negoiu” și „Șerbota” este „redată” de haina vegetală (păduri mixte/de fag și de conifere/, pajiști, jneapăn, mesteacăn, plop tremurător, salcie căprească, dar și afini, muri, zmeuri, merișori, care conțin fructe; florile întâlnite sunt pline de culoare)…
Drumul urmat în apropiere de cascadă este unul accidentat, doar traseul lui șerpuit străbate un teren în pantă; se trece și prin golul alpin, printr-o zonă cu „lespezi”, formată din șisturi cristaline, iar, la sfârșit, devine de-a dreptul pietros, în plus dezvăluie o vegetație nealterată… Nu ascund faptul că „Șerbota” își protejează „flancurile”, dar cel mai mult contează „zâmbetul” ei, răspântie care mi-a „legănat” gândurile…
Locurile admiterii de toamnă sunt pentru 17 programe de studiu la licență, existente la cele patru Facultăți: Agricultură, Horticultură, Ingineria Resurselor Animale și Alimentare și Medicină Veterinară.
Astfel, cei care se înscriu la Facultatea de Agricultură, pot opta pentru: Agricultură, Montanologie, Exploatarea mașinilor și instalațiilor pentru agricultură și industria alimentară, Ingineria și managementul afacerilor agricole, Tehnologia prelucrării produselor agricole, Protecția consumatorului și a mediului sau Biologie. În total, la această facultate sunt disponibile 70 de locuri.
La Facultatea de Horticultură, viitorii studenți se pot specializa în Horticultură, Peisagistică, Ingineria mediului sau Biotehnologii, iar numărul locurilor pentru admiterea de toamnă ajunge la 73 atât la buget, cât și la taxă.
În cadrul Facultății de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare, candidații pot opta pentru specializările: Zootehnie, Piscicultură și acvacultură, Inginerie și management în alimentația publică și agroturism, Controlul și expertiza produselor alimentare. În total, la această facultate sunt disponibile 91 locuri.
Mai trebuie menționat că, la Facultatea de Medicină Veterinară mai sunt 16 locuri, din care șase sunt cu finanțare de la buget.
Conform calendarului dedicat admiterii, începând de pe 5 și până pe 8 septembrie 2022, va avea loc înscrierea candidaților prin depunerea dosarului la sediul facultăților, iar on-line platforma
va fi disponibilă până la 23:59 a penultimei zile din perioada dedicată înscrierilor – 7 septembrie.
Același calendar de admitere este valabil pentru studiile de master, candidații având la dispoziție 109 de locuri la buget, 92 la taxă, dar și pentru învățământul la distanță unde sunt disponibile 245 locuri cu taxă.
Admiterea candidaților pentru programele de licență, la USV din Iași, se face pe baza notelor obținute la probele de Bacalaureat (Nota de la proba scrisă de Limba și literatura română –
50%, Nota de la o altă probă scrisă, la alegerea candidatului – 50%).
Studenții USV Iași beneficiază de condiţii excelente pentru pregătirea teoretică şi practică; săli de curs, laboratoare, seminarii, câmpuri experimentale, baze de practică proprii, laboratoare dotate cu aparatură de specialitate de ultimă generaţie, clinici și spital veterinar; bibliotecă dotată cu toate facilităţile pentru informare; atelierele de microproducție, amplasate într-o clădire modernă, care este dedicată specializărilor din cadrul Ingineriei produselor alimentare; campus studențesc în cea mai frumoasă zonă a Iaşului; peste 1600 locuri de cazare; peste 30 la sută de studenţi bursieri; burse cuprinse între 750 – 1200 lei; parteneriate internaționale de colaborare cu universități similare de pe 5 continente și din 32 de ţări.
Un reporter al agenţiei Reuters a văzut echipa AIEA sosind la centrală într-un mare convoi cu o prezenţă puternică a soldaţilor ruşi în apropiere.
Sosirea delegaţiei a fost amânată după informaţii care au circulat joi mai devreme că lupte aveau loc în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, pe care Rusia o controlează din martie.
(EXCLUSIV/AUDIO) România pe locul 1 pe națiuni la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori – JBMO 2025. Elevii din Iași au luat două medalii de aur și una de argint
România a câștigat locul I la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori, desfășurată în Macedonia de Nord. În clasamentul pe...
”Maganov a căzut de la fereastra camerei sale din Spitalul Clinic Central în această dimineaţă. A murit din cauza rănilor”, a declarat o sursă anonimă pentru Interfax.
Citând surse ale forţelor de ordine, agenţia TASS a relatat că incidentul s-a petrecut la ora locală 07:00 (04:00 GMT) şi că este vorba ”de o sinucidere”.
Maganov, în vârstă de 67 de ani, era internat în spital după ce suferise un atac de cord şi lua antidepresive, potrivit aceloraşi surse.
Deocamdată, poliţia nu a oferit oficial informaţii despre acest incident.
Compania Lukoil a difuzat joi un comunicat în care a anunţat că preşedintele consiliului de administraţie al grupului petrolier rus a murit după ”o lungă maladie”, fără să ofere alte detalii.
Preşedintele consiliului de administraţie al Lukoil lucra din 1993 în compania rusă în posturi de conducere.
Maganov a fost prim-vicepreşedinte executiv şi superviza explorările şi producţia.
În 2020 consiliul director al Lukoil l-a numit pe Maganov preşedinte în locul lui Valeri Greifer, care a murit în aprilie acel an.
Maganov era unul dintre liderii istorici ai grupului Lukoil, înfiinţat în noiembrie 1991. Potrivit comunicatului Lukoil, Maganov este cel care şi-a imaginat şi a propus numele companiei.
AFP notează că, în martie, Lukoil a fost una dintre puţinele companii ruse care au cerut oprirea ofensivei Moscovei în Ucraina, care a fost urmată de o avalanşă de sancţiuni occidentale împotriva marilor grupuri şi înalţilor responsabili ruşi.
La sfârşitul lui aprilie, miliardarul Vaghit Alekperov, pe atunci preşedinte al grupului, a demisionat la o săptămână după ce a fost plasat pe lista personalităţilor ruse sancţionate de Regatul Unit. (Agerpres/ FOTO radioiasi.ro)
(EXCLUSIV/AUDIO) România pe locul 1 pe națiuni la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori – JBMO 2025. Elevii din Iași au luat două medalii de aur și una de argint
România a câștigat locul I la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori, desfășurată în Macedonia de Nord. În clasamentul pe...
44 de posturi sunt scoase la concurs, după ce în ultima perioadă traficul a fost blocat de zeci de tiruri cu marfă din Ucraina, care aşteaptă uneori chiar şi câteva zile pentru efectuarea procedurilor vamale. Volumul de lucru a crescut de şase ori.
Angajarea de noi vameşi este necesară în condiţiile în care în ultima perioadă în zona portuară a municipiului Galaţi, în faţa Direcţiei Regionale Vamale, zilnic traficul rutier este blocat de zeci de tiruri din Ucraina, care aşteaptă două zile, uneori şi mai mult, să îndeplinească procedurile vamale.
La solicitarea Radio România Actualităţi, Autoritatea Vamală Română a precizat că aglomeraţia este cauzată de faptul că volumul de lucru în Vama Galaţi a crescut de şase ori faţă de cel înregistrat anul trecut în aceeaşi perioadă, în timp ce numărul angajaţilor este acelaşi, mobilizat în ture de 12 cu 24 şi 12 cu 48 de ore. De altfel, datorită asigurării permanenţei mulţi importatori din ţară şi străinătate preferă să îndeplinească procedurile vamale la Galaţi, deşi acest lucru ar putea fi făcut în judeţele sau ţările unde se află sediul social al importatorului. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)
Sportivul a încheiat cursa cu un timp excepţional de 1 minut şi 46 de secunde, ceea ce a însemnat un nou record.
David Popovici va lua startul şi în seriile probei de 100 de metri liber, acolo unde deţine deja recordul mondial absolut. Calificările pentru această probă vor avea loc pe 3 septembrie. (Rador/ FOTO captură video)
Recitalul este susținut de Diana Elena Barbu (soprană), acompaniată la pian de prof. corepetitor Ana Maria Șnaider. Invitatul special al acestui eveniment muzical este Alberto Cappiello, interpret maestru corn francez, director și solist la Rimini Chamber Orchestra, Italia, care are în portofoliu colaborări cu numeroase orchestre din Argentina, Coreea de Sud, Germania, Italia. Aflat pentru prima dată în România, Alberto Cappiello va fi acompaniat la pian de Andrei Enoiu, lect. univ.dr. la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași.
Programul include lucrări de Gioachino Rossini, Wolfgang Amadeus Mozart, Giuseppe Verdi, Alfredo Catalani, Giuseppe Cioffi, Eduardo Di Capua, Carl Maria von Weber.
Prezintă: Karina Ioana Pop, studentă a Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași. Intrarea la acest eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.
Candidații au posibilitatea de a se înscrie online, la adresa inscriere.uaic.ro, sau prin depunerea dosarului la sediul facultăților și filialelor UAIC.
Pentru studiile de licență vor fi scoase la concurs 2378 de locuri. Dintre acestea, 2056 de locuri pentru candidații români: 273 de locuri la buget (din care 15 locuri pentru candidații proveniți din sistemul de protecție socială, 6 locuri pentru candidații cu cerințe educaționale speciale/dizabilități, 36 de locuri pentru absolvenții de licee situate în mediul rural, 14 locuri pentru candidații etnici romi) și 1783 de locuri la taxă. De asemenea, 322 de locuri sunt alocate pentru candidații români de pretutindeni: 268 de locuri la buget (dintre care 17 locuri la Extensiunea Bălți și 41 de locuri la Extensiunea Chișinău) și 54 locuri la taxă.
La Facultatea de Drept și Facultatea de Informatică nu se organizează admitere pentru studii de licență în septembrie, întrucât au fost ocupate toate locurile în sesiunea de admitere din iulie.
Candidații se pot înscrie în perioada 5-7 septembrie 2022 pentru locurile rămase libere la specializările de licență în cadrul Filialelor UAIC de la Botoșani și Focșani. Astfel, la Filiala Botoșani sunt disponibile 6 locuri cu taxă la progamul de studii Finanțe și Bănci (ID) și 2 locuri cu taxă la programul de studii Administrație publică (ID). La Filiala Focșani, candidații pot opta pentru programul de studii Limba și literatura română – Limba și literatura modernă (IF), unde sunt 4 locuri la buget și 9 locuri la taxă și pentru programul de studii Istorie (ID), ce pune la dispoziție 14 locuri la taxă.
Pentru admiterea la studii de master, facultățile din cadrul UAIC vor scoate la concurs 1968 de locuri: 1682 de locuri pentru candidații români (383 de locuri la buget și 1299 de locuri la taxă) și 286 de locuri pentru candidații români de pretutindeni: 180 de locuri la buget (dintre care 50 de locuri la Extensiunea Chișinău, 21 de locuri la Extensiunea Bălți) și 106 locuri cu taxă.
Facultatea de Informatică nu organizează admitere pentru studii de master în septembrie, deoarece toate locurile au fost ocupate în sesiunea din iulie.
Candidații care doresc să urmeze studii universitare de master se pot înscrie, de asemenea, pentru locurile rămase neocupate la programele ce vor funcționa în cadrul filialelor Filialelor UAIC de la Focșani și Botoșani. Astfel, la Filiala Focșani sunt disponibile 8 locuri la buget și 4 locuri la taxă la programul de studii Drept și ordine publică (IF), 23 de locuri cu taxă la programul de studii Matematici fundamentale pentru învățământ (IFR) și 1 loc cu taxă la programul de studii Evaluare clinică, consiliere și psihoterapie de cuplu și familie (IF). La Filiala Botoșani a Universității, candidații se pot înscrie pentru cele 9 locuri la buget din cadrul programului de master Retorica discursului științific, literar, jurnalistic, publicitar și electoral (IF).
De asemenea, în perioada 1-6 septembrie 2022 au loc înscrieri pentru studiile universitare de doctorat, pentru cele 150 de locuri la buget (75 de locuri cu bursă oferită de Ministerul Educației) și 119 locuri cu taxă. În plus, pentru candidații români de pretutindeni sunt alocate de la Ministerul Educației 14 locuri la buget (10 cu bursă și 4 fără bursă).
Pentru a veni în sprijinul candidaților la admitere, în perioada 5-9 septembrie, în intervalul orar 9:00-19:00, va funcționa call center-ul Admitere UAIC 2022.
Mai multe informații privind sesiunea de admitere din septembrie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași pot fi găsite pe site-ul: admitere.uaic.ro
‘4.286 de elevi din opt localităţi vrâncene vor beneficia de o masă caldă la şcoală, în cadrul unui program pilot derulat la nivel naţional. Pe lista unităţilor administrativ – teritoriale şi a unităţilor – pilot de învăţământ în care se va implementa proiectul prin care se va acorda suport alimentar elevilor în anul şcolar 2022 – 2023 figurează şi localităţile Mărăşeşti, Păuneşti, Sihlea, Gura Caliţei, Homocea, Slobozia Bradului, Poiana Cristei şi Tănăsoaia‘, a declarat Cătălin Toma.
Preşedintele CJ Vrancea a precizat că numărul copiilor care vor primi masă caldă în acest an şcolar s-a dublat faţă de anul trecut, după ce pe lista şcolilor în case se va derula programul au intrat alte trei unităţi de învăţământ, între care Şcoala Gimnazială Slobozia Bradului, unde învaţă aproape 1.500 de elevi.
Valoarea zilnică a produselor acordate elevilor în cadrul programului Masa Caldă s-a majorat anul acesta de la 10 la 15 lei/masă/beneficiar. (Agerpres)
Înscrierile se fac exclusiv online, până la ora 20:00, pe granturi.imm.gov.ro. Aplicanţii cu profil, user şi parolă generate vor putea completa, semna electronic, încărca şi ulterior transmite formularul de înscriere.
Conform unui comunicat al Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, în cadrul celei de-a treia ediţii a programului există, în premieră, doi piloni. Este vorba despre Start-Up Nation România şi Start-Up Nation Diaspora. Astfel, antreprenorii români stabiliţi în ţară, cât şi cei plecaţi peste hotare, dar care doresc să se întoarcă acasă pentru a investi într-o afacere, au posibilitatea de a obţine finanţare.
Până în 24 august, 6.461 de antreprenori s-au înscris pentru Pilonul I (Start-Up Nation România) şi 212 pentru Pilonul II (Start-Up Nation Diaspora).
Programul Start-Up Nation are ca obiective stimularea înfiinţării şi dezvoltării IMM-urilor, îmbunătăţirea performanţelor economice ale acestora, dezvoltare durabilă, creştere economică inteligentă, sustenabilă şi incluzivă, bazată pe digitalizare, inovare şi pregătire antreprenorială şi creare de noi locuri de muncă.
Bugetul este de 520,031 milioane lei, din care Pilonul I Start-up Nation România – 500 milioane lei şi Pilonul II Start-up Nation Diaspora -20,031 milioane lei. (Agerpres/ FOTO radioiasi.ro)
Galaţi: Bărbat căutat de autorităţile din Franţa pentru şase infracţiuni, reţinut la frontieră
Publicat de Gabriela Rotaru,
1 septembrie 2022, 10:59 / actualizat: 1 septembrie 2022, 13:03
Potrivit sursei citate, în Punctul de Trecere a Frontierei Oancea s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei de stat, pentru a intra în ţară, un bărbat cu cetăţenie română şi Republica Moldova, în vârstă de 29 de ani.
La controlul de frontieră, s-a constatat faptul că pe numele bărbatului era emisă, de autorităţile din Franţa, din data de 31.10.2021, o alertă de punere în aplicare a unui mandat de arestare, acesta fiind autorul a şase infracţiuni contra proprietăţii săvârşite pe teritoriul acestui stat.
Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al IPJ Galaţi în vederea luării măsurilor legale care se impun. (Agerpres)
Un bărbat în vârstă de 60 de ani s-a electrocutat, joi, la o locuinţă din Băceşti, pentru salvarea sa intervenind un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă, care a solicitat şi un elicopter SMURD, în vederea transportării victimei la un spital din Iaşi.
‘Ambulanţa SMURD tip C1 TIM intervine în localitatea Băceşti pentru salvarea vieţii unui bărbat în vârstă de 60 ani, electrocutat. Echipajul a găsit la faţa locului un bărbatul în stare de inconştienţă. Sunt efectuate manevrele de resuscitare şi a fost solicitat elicopterul SMURD, victima urmând a fi transportată la o unitate medicală din municipiul Iaşi‘, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui, Marius Stanciu.
Poliţiştii au demarat verificări în acest caz pentru a stabili împrejurările producerii evenimentului.
Autorităţile urmează să stabilească dacă în acest caz este vorba despre un accident de muncă sau despre un incident casnic. (Agerpres/ FOTO radioiasi.ro)
Zone afectate: județul Suceava și zona de munte a județelor Neamț, Bacău și Vrancea;
În intervalul menționat, în nordul Moldovei și zona de munte, vor fi perioade cu averse ce vor avea și caracter torențial. Cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și pe alocuri vor fi descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și grindină. Astfel de fenomene se vor semnala și în restul regiunii, dar pe arii mai restrânse.
Notă: Și în zilele următoare vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.
Iași: Accident feroviar în Târgu Frumos. O persoană a fost lovită de tren
Publicat de Gabriela Rotaru,
1 septembrie 2022, 09:50 / actualizat: 1 septembrie 2022, 13:14
De la Secția de Pompieri Tg. Frumos acționează o autospecială de intervenție și stingere, o autospecială de descarcerare, un echipaj de prim ajutor calificat, și o autospecială de primă intervenție.
Din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași se deplasează o autospecială de descarcerare grea. (Radio Iași/ ISU Iași/ FOTO ISU IS)
La volan se afla o femeie de 20 de ani care a povestit poliţiştilor că a încercat să evite un câine aflat pe carosabil.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ, Ramona Ciofu, a declarat că şoferiţa ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare a maşinii, a ieşit în afara şoselei şi s-a răsturnat.
‘În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea conducătoarei auto şi a altor două persoane de 16 ani, pasageri în autoturismul în cauză’, a precizat Ramona Ciofu.
Victimele au fost transportate la Centrul de Primiri Urgenţe Târgu-Neamţ pentru acordarea îngrijirilor medicale. (Agerpres/ FOTO imagine ilustrativa radioiasi.ro)
În vreme ce în aproape toate zonele ţării, inclusiv în Bucureşti, sistemul centralizat de încălzire este de bază, la Vaslui, de pildă, acest mod de furnizare a căldurii este aproape desfiinţat în tot judeţul.
Autorităţile dau însă asigurări că cei 131 de beneficiari care mai sunt racordaţi la încălzirea centrală vor primi agent termic la iarnă.
Vasluiul este unul dintre judeţele în care s-a renunţat la sistemul centralizat de termoficare, doar în municipiul reşedinţă mai sunt în prezent 131 de locuinţe racordate.
Societatea Goscom Vaslui a anunţat că va furniza agent termic pentru aceşti abonaţi şi în iarna care urmează, chiar dacă nu este avantajoasă funcţionarea unei centrale pentru atât de puţini beneficiari.
În municipiul Vaslui 98% din populaţie este branşată la reţeaua de gaze naturale, iar societatea Gaz Est a anunţat că sunt rezerve suficiente de gaze pentru a face faţă nevoilor consumatorilor în următoarea iarnă. Trebuie spus că la nivelul întregului judeţ mai puţin de 20% din populaţie beneficiază de reţeaua de gaze naturale, cele mai multe locuinţe fiind încălzite cu sobe cu lemne, mai ales în mediul rural. Cum preţul materialului lemnos a crescut, un metru cub de lemn de esenţă tare fiind în jur de 500-600 de lei, încălzirea cu lemne nu mai este considerată o soluţie ieftină de către locuitorii judeţului Vaslui. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)
Potrivit sursei citate, pe 30 august, un inculpat a fost prins în flagrant de către procurorii din cadrul DIICOT Gorj şi ofiţerii de poliţie judiciară de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Gorj, în timp ce transporta cu un autoturism 93.780 de comprimate ce conţin ca substanţă activă Clonazepam şi 196.770 de comprimate cu substanţa activă Alprazolam, disimulate în cinci cutii de carton, bunuri cu o valoare de piaţă de aproximativ 1.450.000 de euro. De asemenea, au fost ridicate sumele de 23.840 de euro şi 5.850 de lei, cinci telefoane mobile şi 12 cartele SIM.
DIICOT precizează că Alprazolam şi Clonazepam fac parte din categoria drogurilor de risc.
Procurorii au stabilit că unul dintre inculpaţi, cetăţean sârb, a introdus în România cu ajutorul unui autocamion drogurile de risc, pe care le-a transportat şi predat unui alt inculpat pe raza judeţului Timiş. Acesta din urma a fost ajutat în activitatea infracţională de cel de-al treilea inculpat care a asigurat activităţi de contra-filaj în vederea evitării descoperirii de către organele de urmărire penala.
Pe 31 august, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Gorj a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a celor trei inculpaţi. Aceştia sunt cercetaţi pentru trafic internaţional de droguri de risc şi trafic de droguri de risc.
Drogurile ar fi trebuit să ajungă în Norvegia, unde urmau să fie comercializate. (Agerpres/ FOTO radioiasi.ro)
Festivalul Recitalurilor Dramatice se va desfășura în perioada 17 – 23 octombrie.
BFM 2022 își va păstra structura consacrată, cu două secțiuni competiționale și o secțiune de recitaluri extraordinare.
Singurul festival de teatru centrat pe Recitalul Actoricesc va alătura, și în această ediție, concursului rezervat unui singur actor oferta unor recitaluri extraordinare, de referință pentru scenele românești.
Prestaţiile din concurs vor fi evaluate de un juriu alcătuit din profesionişti ai artelor spectacolului, care va decide câștigătorul TROFEULUI BACĂU FEST MONODRAME, în valoare de 3.000 de euro.
Juriul va urmări capacitatea concurenților de a împleti varii mijloace de expresie (text, mișcare, teatru -dans, animație etc.).
Regulament de participare:
În competiție pot fi înscrise producții cu o durată cuprinsă între 40 şi 70 minute.
Data limită de trimitere a propunerilor este: 16 septembrie 2022.
Aplicațiile se transmit exclusiv online, la adresa teatrubacovia@gmail.com, și trebuie să conțină:
– un link cu înregistrarea integrală a producţiei propuse
– CV-ul artistului concurent
La momentul selecției, vom solicita suplimentar și alte documente necesare participării la festival.
Rezultatul selecţiei va fi anunţat ulterior pe site-ul instituției și pe alte canale de comunicare.
Organizatorii asigură maximum două nopţi de cazare, precum și decontarea contravalorii transportului pe teritoriul României, conform legislaţiei în vigoare, pentru o echipă care nu poate depăși 6 (șase) membri. Nu se plătesc închirieri transport.
Bacău Fest Monodrame este marcă înregistrată a Teatrului Municipal „Bacovia”.
CONCURSUL DE DRAMATURGIE – MONODRAMĂ – EDIŢIA A IX-A
Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău anunţă începutul sesiunii de înscrieri la cea de-a IX-a ediţie a Concursului de Dramaturgie – Monodramă, secţiune competiţională din cadrul BFM 2022.
Concursul de Dramaturgie – Monodramă este deschis tuturor dramaturgilor, textul putând fi piesă de teatru originală, scenariu pentru teatru, dans etc, care să presupună, însă, prezenţa în spaţiul de joc a unui singur actor.
Regulament de participare:
1. Nu sunt admise texte care au fost deja reprezentate ori premiate la alte concursuri de dramaturgie sau publicate. Menționăm că textele trimise pentru concurs nu se înapoiază autorilor.
2. Pentru a fi înscrise în concurs, toate lucrările vor fi trimise pe adresa:
Concursul de Dramaturgie – Monodramă
Teatrul Municipal „Bacovia“
Str. Iernii, nr. 7, BACĂU
Cod poştal 600050, judeţul Bacău
1. Data limită a înscrierilor este: 16 septembrie 2022 (data poştei).
2. Lucrările, trimise în trei exemplare, nu vor fi semnate, iar pe plic nu se va menţiona numele şi adresa expeditorului.
3. În plicul ce conţine lucrarea va fi introdus un alt plic închis care va include numele, adresa autorului şi un motto care se va regăsi pe prima pagină a lucrării şi va servi drept element de recunoaştere. Acest plic se va deschide după desemnarea câştigătorului.
Textele propuse vor fi citite şi apreciate de către un juriu alcătuit din personalităţi ale vieţii teatrale româneşti. Juriul nu are obligaţia motivării scrise a deciziilor.
Premiul de Dramaturgie-Monodramă „Valentin Nicolau” este în valoare de 1.500 de euro.
OPEN CALL –BACĂU FEST MONODRAMA, ROMANIA, 2022
Bacovia Theatre, from Bacău, Romania is organizing a new and exciting edition of our festival, BACĂU FEST MONODRAMA, this autumn, from the 17th to 23rd of October 2022.
The actor’s performances in the competition will be judged by a panel of renowned highly esteemed artists.
This panel will award the highest distinction of the festival, BACĂU FEST MONODRAMA TROPHY (awarded with 3.000 euro).
Along with the traditional monodrama competition, that gives actors the chance to show their talent and capacity to weave and melt together a variety of artistic forms of expression (text, movement, dance-theatre, puppetry, multimedia, documentary, musical, poetry, drama: tragedy or comedy etc.), the festival also brings to the stage a variety of spectacular and iconic (non-competition) shows from both Romanian and International performers.
RULES:
The competition is addressed to all actors/actresses.
The acting performances submitted can be done in any language the actor/actress desires. If the performance is selected in the competition, the actor / actress will provide English subtitles for the audience.
The performances can be no shorter than 40 minutes and no longer than 70 minutes.
The submission deadline is 16th of September 2022.
What you need to send in your submission:
a) a link of your performance to our email address teatrubacovia@gmail.com
b) your resume, on the same email.
Further documents will be required once you are confirmed in the competition.
The results of the preliminary selection will be announced on all of our means of communication.
The festival organizers will guarantee two nights’ accommodation, plus reasonable travel expense within Romanian territory, according to the Romanian legislation – 7,5 liters of fuel per 100 km, for a team that cannot consist of more than 6 members. The festival does not cover rental expenses.
For further details and information regarding the festival and the submissions, please contact „Bacovia” Theatre at the following email address: teatrubacovia@gmail.com
Ambele vaccinuri includ, totodată, versiunea originală a virusului, vizată de toate dozele anterioare ale vaccinurilor anti-COVID, în condiţiile în care SUA se pregăteşte pentru o nouă campanie de vaccinare, în sezonul de toamnă.
Ca doză unică, vaccinul Moderna este autorizat pentru persoanele de peste 18 ani, iar vaccinul candidat bivalent al Pfizer se adresează celor cu vârsta peste 12 ani.
Guvernul american a achiziţionat 175 de milioane de doze booster, în efortul de a preveni cele mai grave efecte ale unei posibile creşteri a numărului de infectări noi, în contextul începerii şcolilor şi al răcirii vremii, când oamenii petrec mai mult timp la interior.
În iunie, FDA a cerut producătorilor de vaccinuri să adapteze dozele la cele două subvariante responsabile de recenta înmulţire a cazurilor, la nivel mondial.
În prezent, varianta BA.5 este responsabilă de peste 88% din totalul infectărilor, în SUA. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)
(EXCLUSIV/AUDIO) România pe locul 1 pe națiuni la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori – JBMO 2025. Elevii din Iași au luat două medalii de aur și una de argint
România a câștigat locul I la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori, desfășurată în Macedonia de Nord. În clasamentul pe...
Celelalte prevederi adoptate până acum de guvern, cum ar fi plafonarea şi compensarea facturilor la energie, rămân în vigoare.
Guvernul a pregătit două acte normative pentru ca populaţia şi economia să treacă cu bine peste iarna care va veni. Este vorba de o ordonanţă de urgenţă care va supraimpozita întregul lanţ de producţie, intermediere şi distribuţie a energiei electrice şi a gazelor naturale. Din cauza creşterii continue a preţurilor la aceste două utilităţi, se obţin profituri mari pe care Guvernul vrea să le supraimpoziteze. În acest scop, se va stabili un preţ de referinţă, iar tot ce se va obţine peste acesta se va impozita.
PSD propune ca banii astfel obţinuţi să meargă la Ministerul de Finanţe.
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că tarifele vor rămâne plafonate în continuare.
Al doilea act normativ care pregăteşte viitoarea iarnă este elaborat de Ministerul Energiei şi intitulat „Planul de iarnă”, care va fi adoptat săptămâna viitoare. Acesta conţine mai multe elemente, printre care şi cantitatea de gaze naturale din depozite. În acest moment, în stocuri se găsesc peste 2,2 miliarde de metri cubi, ceea ce înseamnă aproximativ 73% din cantitatea totală de depozitare a gazului natural. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)
Publicat de Andreea Drilea,
1 septembrie 2022, 06:05 / actualizat: 1 septembrie 2022, 11:33
Septembrie în grădină este o perioadă agitată. Pe lângă toate cele care trebuie făcute în septembrie în grădină se adaugă și câteva activități pe care este ideal să le faci în prima lună de toamnă dacă vrei să ai o grădină sănătoasă și frumoasă.
După ce recoltezi fructele, este recomandat să tăi și să cureți pomii fructiferi. Luna septembrie este propice pentru această activitate, întrucât temperaturile se mențin pozitive atât ziua, cât și în timpul nopții.
Gardul viu are și el nevoie de o toaletare în septembrie, pentru a crește uniform și în lunile care urmează.
Solul este deja hrănit, de la culturile de vară, și trecem direct la cultivarea soiurilor de legume rezistente la frig. Este vorba, printre altele, despre salată verde, ridichi, spanac, broccoli, sfeclă, conopidă, dovlecei de iarnă, napi și gulii.
În cazul în care nu vrei să cultivi alte legume pentru grădina de toamnă, curățăm terenul rămas liber, pentru a-l avea pregătit pentru anul viitor.
Dacă vrei să ai o grădină colorată și parfumată la primăvară, poți plantă încă din luna septembrie bulbii de flori.
Plantează butași de trandafiri și arbuști fructiferi. Septembrie este luna cea bună pentru aceste activități.
Plantăm conifere și arbuștii veșnic verzi. Acum este momentul să plantezi copacii, întrucât temperaturile blânde din sol vor ajuta la prinderea rădăcinilor.
Până data viitoare păstrați-vă sănătoși și nu uitați să zâmbiți!
De cealaltă parte, opoziţia va iniţia pentru început o moţiune simplă împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu.
În mod tradiţional, prima zi a noii sesiuni era dedicată exclusiv alegerii noilor structuri de conducere din Senat şi Camera Duputaţilor, dar astăzi, programul de lucru al legislativului va fi mult mai încărcat. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)