Galaţi: Prefectul judeţului a solicitat fonduri pentru refacerea infrastructurii afectate de inundaţiile din 14 septembrie
Prefectul judeţului Galaţi, Andreea-Anamaria Naggar, a solicitat fonduri pentru refacerea infrastructurii afectate de inundaţiile din 14 septembrie, susţinând că judeţul are nevoie de ‘un program hidrotehic de mare anvergură, care să soluţioneze problemele de amenajare a bazinelor hidrografice şi de preluare a apelor provenite din ploi, în contextul schimbărilor climatice cu care ne confruntăm’.
‘Nu vorbim de sume mici, este nevoie de investiţii serioase, dar trebuie să înţelegem că judeţul Galaţi are nevoie de un program hidrotehic de mare anvergură, care să soluţioneze problemele de amenajare a bazinelor hidrografice şi de preluare a apelor provenite din ploi, în contextul schimbărilor climatice cu care ne confruntăm. Avem nevoie de diguri, de poduri, lacuri de acumulare, iar investiţiile în lucrări de stabilizare a albiilor râurilor, împădurirea şi amenajarea versanţilor, precum şi corectarea torenţilor sunt măsuri esenţiale pentru protejarea comunităţilor din judeţul Galaţi şi a mediului natural de efectele devastatoare ale viiturilor şi inundaţiilor’, a declarat prefectul judeţului Galaţi, Andreea-Anamaria Naggar.
Potrivit acesteia, intervenţiile de amenajare nu sunt doar necesare, ci şi urgente pentru a diminua riscul unor inundaţii viitoare, în special pe râurile Suhu, Geru, Lozova şi Chineja, împreună cu afluenţii acestora, care reprezintă surse de pericol în perioadele cu precipitaţii abundente.
‘Aceste măsuri sunt cu atât mai importante, cu cât fenomenele meteorologice extreme au devenit tot mai frecvente, punând la încercare capacitatea naturală de adaptare a ecosistemelor. Astfel, prioritizarea acestor intervenţii este un pas strategic în protejarea vieţilor, proprietăţilor şi ecosistemelor naturale, iar beneficiile pe termen lung depăşesc cu mult investiţiile iniţiale. Implementarea acestor soluţii integrate de gestionare a apei şi protecţie a terenurilor este esenţială pentru a reduce riscurile şi a construi un viitor mai sigur pentru judeţul nostru’, a adăugat prefectul judeţului Galaţi, Andreea-Anamaria Naggar.
În urma inundaţiilor din 14 septembrie, la nivelul judeţului Galaţi au fost înregistrate pagube semnificative la construcţiile hidrotehnice cu rol de apărare (breşarea digurilor, eroziuni ale acestora, spălarea de terasamente, grifoane), colmatări pe unele sectoare ale cursurilor de apă, canale de desecare, dar şi pe calea ferată.
‘În acest context, prefectul judeţului Galaţi, doamna Andreea-Anamaria Naggar, a emis mai multe ordine pentru constituirea comisiilor de evaluare a pagubelor înregistrate. Toate pagubele constatate au fost centralizate, ulterior fiind stabilite şi sumele de bani necesare în vederea remedierii acestora. Procesele verbale care conţin atât pagubele, cât şi sumele necesare pentru realizarea unor lucrări de prevenire şi înlăturare a efectelor calamităţilor naturale produse de fenomenele hidrometeorologice extreme înregistrate în perioada 14-17 septembrie 2024 în judeţul Galaţi au fost aprobate în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi’, se arată într-un comunicat de presă remis, marţi, de Prefectura Galaţi.
Sursa citată a precizat că având în vedere că inundaţiile au produs pagube importante atât pe cursurile de apă, cât şi la construcţiile hidrotehnice (diguri) cu rol de apărare împotriva inundaţiilor şi atenuare a viiturilor, demararea lucrărilor trebuie făcută cât mai urgent.
‘Acesta este motivul pentru care prefectul judeţului Galaţi, doamna Andreea-Anamaria Naggar, a solicitat alocarea cât mai urgentă a fondurilor necesare, astfel încât să se poată începe lucrările cât mai repede. Este vorba despre realizarea unor lucrări de refacere a secţiunii de transport pe anumite sectoare ale cursurilor de apă (aproximativ 127,51 km) cât şi aducerea la starea iniţială a lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărarea împotriva inundaţiilor, precum şi repararea staţiilor de desecare afectate de viituri. Pe lângă fondurile necesare lucrărilor mai sus menţionate, prefectul judeţului Galaţi a solicitat şi fonduri pentru realizarea unui complex de lucrări cu rol de apărare împotriva inundaţiilor şi atenuare a viiturilor (lucrări de stabilizare a albiei dar şi lucrări conexe de împădurire şi amenajare a versanţilor, precum si de amenajare/corecţie a torenţilor), astfel încât să fie diminuate efectele fenomenelor hidrometeorologice periculoase în următoarele amenajări hidrografice: râul Suhu şi afluenţi, râul Geru şi afluenţi, râul Lozova şi afluenţi, respectiv râul Chineja şi afluenţi’, se mai arată în comunicat.
De asemenea, au fost solicitate fonduri în vederea efectuării de urgenţă a lucrărilor de reparaţii la: canalul CA Chineja şi la digul de protecţie aferent, infrastructură de desecare ce cuprinde guri de evacuare şi două canale de desecare colmatate; clădirile staţiilor de desecare şi cantoanele de apărare. Urgente şi extrem de necesare sunt considerate şi lucrările de combatere a eroziunii solului, de reparare a barajelor, de decolmatare a canalelor de intercepţie şi evacuare, precum şi pentru reabilitarea pantelor forţate afectate de viituri.
Un alt punct critic, care necesită finanţare, este refacerea căii ferate Galaţi – Bârlad, care a fost grav afectată de viituri şi care este în prezent complet închisă traficului. De asemenea, sunt necesare intervenţii urgente pentru remedierea deficienţelor pe segmentul feroviar Barboşi – Tecuci. Mobilizarea rapidă a fondurilor pentru aceste lucrări este esenţială pentru restabilirea circulaţiei feroviare şi pentru a ne asigura că activităţile economice şi sociale nu sunt perturbate pe termen lung, mai precizează comunicatul transmis de Prefectura Galaţi. (Agerpres/ FOTO ISU GL)