Ministerul Educației: Noul an şcolar va fi ultimul în care şcolile mai învaţă în trei schimburi
Guvernul promite că noul an şcolar, care începe lunea viitoare, va fi ultimul în care şcolile mai învaţă în trei schimburi, mai ales că din 2025 acest lucru devine ilegal.
Rămânem, însă, şi anul acesta cu 70 de unităţi de învăţământ având grupuri sanitare neconforme, dar 50 dintre ele vor primi finanţări pentru reabilitare.
În şedinţa de guvern de ieri, a fost aprobată şi suplimentarea cu 7.800 a numărului de posturi în învăţământul preuniversitar şi va creşte, de asemenea, numărul îngrijitoarelor în creşe şi grădiniţe.
Executivul a oferit precizări şi asupra impactului bugetar pe care îl va avea recalcularea pensiilor. În total, 12,5 miliarde de lei au fost transferaţi Casei Naţionale de Pensii şi se dau asigurări că nu se va pune problema să nu fie onorată această obligaţie în fiecare lună. Guvernul mizează însă şi pe atragerea unor venituri de 9 miliarde de lei din amnistia fiscală şi măsurile de reducere a cheltuielilor publice.
Toţi elevii vor începe şcoala luni, 9 septembrie, în format fizic, inclusiv cei din unităţile de învăţământ relocate din motive de reabilitare, extindere sau modernizare, spunea ministrul Educaţiei, Ligia Deca. Potrivit acesteia, de anul şcolar viitor nu se vor mai putea desfăşura ore în trei schimburi. În prezent, mai există doar 19 unităţi şcolare de acest gen. Mai mult, ministrul crede că elevii trebuie să înveţe într-un singur schimb, ceea ce ar permite extinderea programului şi desfăşurarea de activităţi de tip „Şcoală după şcoală”.
Ligia Deca: La începutul anului şcolar trecut aveam în jur de 500 de şcoli relocate din motive de reabilitare, modernizare sau construcţie, anul acesta avem cu 300 mai mult. În afară de acest motiv, în celelalte situaţii s-a impus relocarea din cauza spaţiului insuficient. Repet, însă, chiar şi în aceste situaţii toţi copiii merg fizic la şcoală în spaţii identificate, care pot susţine procesul educaţional. Am transmis deja că este prioritar să nu mai avem şcoli în trei schimburi. Nu doar că nu mai este de dorit, dar, de anul şcolar viitor, 2025-2026, este ilegal. De asemenea, o să evaluăm în viitorul apropiat, împreună cu colegii din teritoriu, posibilitatea de a avea şcoală într-un singur schimb.
Şi în noul an şcolar, siguranţa în şcoli şi măsurile de prevenţie pentru reducerea cazurilor de violenţă, dar şi cele care vizează prevenţia consumului de substanţe interzise, rămân priorităţi, mai spunea Ligia Deca.
Ligia Deca: În şcoli se vor derula campanii, programe şi acţiuni de prevenire a violenţei în mediul şcolar preuniversitar, a traficului de persoane, precum şi a consumului de droguri şi de promovare a unui stil de viaţă sănătos. De asemenea, săptămâna „žŞcoala altfel”ť va avea ca temă prioritară prevenirea şi reducerea faptelor de violenţă, respectiv a consumului de droguri, alcool şi tutun, alături de educaţie rutieră.
Guvernul a aprobat şi ordonanţa de urgenţă privind măsurile fiscal-bugetare, autorităţile propunându-şi să recupereze cât mai mult din datoriile persoanelor fizice şi juridice cu restanţe la buget. Ministrul finanţelor, Marcel Boloş, vorbea de peste 70 de miliarde de lei restanţe bugetare la finalul lunii trecute. Practic, sunt 330.000 de persoane juridice, potrivit datelor oficiale, şi mai bine de 840.000 de persoane fizice datoare. Acestea ar putea beneficia de scutiri dacă se conformează obligaţiilor de plată până la data de 25 noiembrie.
Marcel Boloş: Pentru contribuabilii persoane juridice s-a aprobat anularea accesoriilor în procent de 100% din valoarea acestora, respectiv accesoriile însemnând dobânzi, penalităţi de întârziere şi penalităţi de nedeclarare, iar pentru contribuabilii persoane fizice avem, în funcţie de valoarea creanţelor, facilităţile fiscale, respectiv dacă acest creanţe sunt până în 5.000 de lei, anularea accesorilor este în procent de 100%. De asemenea, din obligaţiile bugetare principale avem anularea în procent de 50%, iar dacă debitul înregistrat este de peste 5.000 de lei, atunci anularea obligaţiilor principale este în procent de 25%.
Ministrul finanţelor a explicat, totodată, că sunt exceptate de la măsurile care vizează o mai bună utilizare a fondurilor alocate pentru serviciile publice, investiţiile derulate de primării şi consiliile judeţene. Mai mult, plafonul de împrumut la trezorerie pentru aceste proiecte a fost majorat.
Marcel Boloş: Pentru autorităţile publice locale, în sprijinul acestora şi al proiectelor de investiţii pe care le implementează, a fost majorat plafonul de contractare din Trezoreria Statului de împrumuturi pentru implementarea proiectelor de investiţii la suma de 2 miliarde de lei şi a fost aprobată majorarea plafonului de trageri cu suma de 700 de milioane de lei şi, totodată, o categorie de împrumuturi speciale a fost majorată cu suma de 1,5 miliarde de lei. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)