A fost anunțată, oficial, moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi
Ebrahim Raisi, Președintele Iranului, a murit după ce elicopterul său se prăbușea în munții din apropierea graniței cu Azerbaidjan-ul (declarația aparține oficialilor din republica islamică și presei de stat).
Resturile carbonizate ale elicopterului care s-a prăbușit duminică (în acesta se aflau Raisi, ministrul de externe Hossein Amirabdollahian, alți șase pasageri + echipajul) au fost găsite astăzi dimineața (căutarea de peste noapte s-a produs în condițiile unui viscol neobișnuit). Imaginile difuzate de televiziunea de stat iraniană au arătat resturi împrăștiate pe un deal învăluit în ceață, în timp ce imagini sub incidența „IRNA” arătau lucrători ai „Semilunii Roșii” purtând un cadavru acoperit pe o targă. De-a lungul întregii nopți, echipele de salvare s-au luptat cu ploaia, viscolul și terenul dificil pentru a ajunge la epavă (primele ore ale zilei de luni). Videoclipul înfățișa o echipă de salvare (oamenii purtând jachete fosforescente și lanterne speciale) înghesuită în jurul unui dispozitiv „GPS”, în timp ce căuta supraviețuitori pe un versant negru precum bezna. Anterior, postul național și-a întrerupt toate programele (obișnuite) pentru a arăta cum „iranienii se roagă pentru Raisi”.
„Liderul Suprem”, Ali Khamenei (85 de ani, aflat la putere din 1989), în finalul unei analize privind politica externă și a programului nuclear, declara că prim-vicepreședintele Mohammad Mokhber (apropiat al ayatollahului) va prelua funcția de președinte interimar (informează agenția oficială de presă „IRNA”); după moartea lui Amirabdollahian, Ali Bagheri Kani, ministrul-adjunct de externe, a fost numit ministru interimar; „Anunț cinci zile de doliu și ofer condoleanțe poporului îndrăgit al Iranului”, a spus Khamenei într-un comunicat.
Conform constituției Republicii Islamice, noile alegeri prezidențiale trebuie să aibă loc într-un interval de 50 de zile. Înainte de orice, candidații trebuie să fie examinați de „Consiliul Gardienilor” (organ de supraveghere, de o duritate implacabilă, care a „descalificat”, deseori, chiar oficiali proeminenți – conservatori și moderați, ceea ce înseamnă că este puțin probabil ca direcția generală a politicii iraniene să cunoască modificări.
Reamintesc faptul că, în sistemul politic dual al Iranului, împărțit între „universul” clerical și guvern, Khamenei, mentorul lui Raisi, este cel care deține puterea de decizie în toate chestiunile majore. Victoria lui Raisi într-un scrutin „strâns gestionat”/din 2021/ a adus toate „ramurile” puterii sub controlul adepților liniei dure, după opt ani în care președinția fusese deținută de Hassan Rouhani (pragmatic) și după un acord nuclear negociat cu marile puteri (inclusiv cu Washington-ul). Cu toate acestea, poziția lui Raisi putea fi afectată de protestele fără precedent împotriva guvernării clericale /ca urmare a morții femeii kurde Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, aflate atunci în custodia poliției, deopotrivă ca o consecință a eșecului de a îndrepta, într-o direcție fericită, economia Iranului, blocată de sancțiunile occidentale/. Raisi ajunsese, ieri 19 mai 2024, la granița cu Azerbaidjan – pentru inaugurarea barajului „Qiz-Qalasi” (proiect comun).
text: Nicolae Tomescu
FOTO: creator ATTA KENARE ATTA KENARE; Sursă: „AFP”; drepturi de autor: „AFP or licensors”