#InfoEconomic: Vasile Asandei, directorul ADR Nord-Est, despre fondurile europene aferente perioadei 2021-2027: ”din totalul de 1,75 miliarde de euro, circa 400 de milioane sunt dedicate direct mediului antreprenorial, cu o componentă importantă pe zona de cercetare, inovare, transfer tehnologic, digitalizare”
Publicat de hdaraban, 29 octombrie 2024, 23:59 / actualizat: 30 octombrie 2024, 17:33
Regiunea Nord- Est beneficiază de o alocare totală de 1,75 de miliarde de euro prin Programul Regional Nord-Est aferent perioadei 2021-2027. Acesta este gestionat de Agenția pentru Dezvoltare Regională în Nord-Est, în calitate de autoritate de management.
Fondurile europene vin să sprijine priorități specifice, cum ar fi transformarea într-o regiune mai competitivă și mai inovativă, mai digitalizată. Acestea vizează, bineînțeles, și mediul antreprenorial al regiunii.
De altfel, spre exemplu, în această lună, a fost lansat un apel de proiecte în cadrul Priorității 1 “Nord-Est – O regiune mai competitivă, mai inovativă”. Este vorba despre proiecte de cercetare, dezvoltare, inovare și investiții în IMM-uri. În total, 78,5 milioane de euro.
Cu aceste date pe fundal, directorul agenției cu sediul la Piatra Neamț, domnul Vasile Asandei, a oferit mai multe răspunsuri cu privire la proiectele și spiritul antreprenorial din cele șase județe ale regiunii Nord Est.
Una din informațiile de actualitate este că au foste semnate deja 500 de contracte de finanțare, din care 433 sunt pentru firme private. De aici, concluzia că zona privată este cea mai dinamică.
Tot Vasile Asandei precizează că, din totalul de 1,75 miliarde de euro, circa 400 de milioane sunt dedicate direct mediului antreprenorial, mediului de afaceri, cu o componentă importantă pe zona de cercetare, inovare, transfer tehnologic, digitalizare.
De altfel, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord- Est spune că fondurile sunt îndreptate, cu precădere spre câteva domenii: ”zona IT&C, în general, zona de digitalizare. Știm că Iașul este un hub pentru așa ceva. Există foarte mare interes pe zona de digitalizare. Tehnologia informației este un prim domeniu. Apoi zona de textile și biotehnologie, și aici avem și o anumită experiență și un potențial; zona de mediu, apă, aer, deșeuri, valorificarea economiei circulare; zona de turism este, de asemenea, o zonă de mare interes.”
Horia Daraban: Pentru 2021- 2027, o alocare totală 1,75 de miliarde de euro; o parte din fonduri destinată mediului antreprenorial. Putem detalia ce sume sunt alocate pentru această zonă a inițiativei private, ce s-a contractat până acum?
Vasile Asandei: Din totalul de 1,75 miliarde de euro, circa 400 de milioane sunt dedicate direct mediului antreprenorial, mediului de afaceri, cu o componentă importantă pe zona de cercetare, inovare, transfer tehnologic, digitalizare. Avem două apeluri care sunt încheiate deja, un apel pentru microîntreprinderi, cu investiții de până la 200 000 euro și un apel pentru digitalizarea IMM-urilor, cu valoarea unui proiect de maximum 100 000 euro. Apelul despre care ați vorbit, pentru IMM-urile inovative, cel care tocmai a fost lansat, este un apel care își dorește să stimuleze cercetarea în cadrul firmelor private. Sper și am văzut că există un interes destul de mare acolo, vom avea poate 30-40 de proiecte, așteptăm noi de acest gen și vor urma și alte apeluri de state, mediului privat.
Horia Daraban: De ce fonduri destinate acestei zone de cercetare, inovare? Raportat la ceea ce face mediul antreprenorial se urmărește într-un tablou mai mare și care vizează întreaga regiune Nord-Est, un anumit palier?
Vasile Asandei: Este de notorietate să spunem faptul că Uniunea Europeană, Europa, în general, are o problemă de competitivitate și bineînțeles că și România are o problemă de competitivitate. Mai exact, suntem, cumva, rămași în urmă, noi, Europa, față de alte zone ale lumii, Statele Unite, China. Nu mai vorbesc despre faptul că România are o problemă și mai mare din acest punct de vedere, ori, ca să devenim mai competitivi, mai puternici, trebuie să inovăm și aceasta este șansa viitorului. Noi, de mult timp, avem o preocupare accentuată în această direcție. Am fost prima regiune din România care a făcut o strategie de specializare inteligentă, avem o mulțime de proiecte prin care încercăm să stimulăm acest spirit inovativ. De fapt, noi trebuie să-i ajutăm pe cei care îl au deja și sunt multe firme private. Aș face o paranteză aici și să vă spun că suntem pe locul doi, după regiunea București-Ilfov, ca număr de întreprinderi inovative.
Deci e o nevoie absolută să investim în inovare, să creăm produse, servicii noi, care răspund nevoilor prezentului și viitorului și nu trecutului. Este nevoie să îi ajutăm pe oamenii care au deja asemenea preocupări și cred că în următorii ani va fi un accent deosebit de important pus la nivel european pe această zonă. Deci sperăm că efortul nostru și munca noastră de ani de zile va da rezultate.
Horia Daraban: Când vorbim despre cercetare, inovare și mediul antreprenorial, există anumite domenii specifice sau paleta este foarte largă? Mă refer la domenii.
Vasile Asandei: Da, noi avem, spuneam, o strategie de specializare inteligentă. Asta înseamnă că am analizat în ce măsură unele domenii sunt mai pretabile și mai potrivite pentru a investi în această regiune. Și aceste domenii stabilite împreună cu partenerii noștri ar fi următoarele: zona IT&C, în general, zona de digitalizare. Știm că Iașul este un hub pentru așa ceva. Există foarte mare interes pe zona de digitalizare. Tehnologia informației este un prim domeniu. Apoi zona de textile și biotehnologie, și aici avem și o anumită experiență și un potențial; zona de mediu, apă, aer, deșeuri, valorificarea economiei circulare; zona de turism este, de asemenea, o zonă de mare interes. Iată câteva din domeniile în care se va investi cu prioritate. Asta înseamnă că acele domenii vor fi prioritare, dar nu numai acolo vor fi acceptate proiecte. Deci există o paletă mai largă cu focus pe aceste domenii.
Horia Daraban: În ideea faptului că suntem la mijlocul perioadei 2021-2027, ne puteți spune cum se mișcă mediul privat în competiția aceasta a accesării fondurilor europene?
Vasile Asandei: Există foarte mare interes. Mediul privat este cel mai dinamic. După cum știți, noi ne adresăm atât mediului privat, cât și mediului public. Proiectele din zona publică sunt proiecte mai mari ca valoare și amploare. Sunt proiecte de milioane sau zeci de milioane de euro și asta înseamnă că se și creează și se implementează un pic mai greu. Pentru mediul privat, că avem deja apeluri închise, altele sunt lansate, altele urmează să fie lansate. A fost transmisă la Comisia Europeană prima declarație de cheltuieli, cu o valoare de 20 de milioane de euro. Mare parte din aceste cheltuieli țin de zona privată. Am depășit 500 de contracte de finanțare semnate, din care 433 sunt pentru firme private, deci zona privată este cea mai dinamică și noi ne bucurăm să fie așa. În continuare, vom încerca să aducem și alte resurse lângă cele pe care le avem pentru antreprenori. Dacă vom avea o economie puternică, vom avea și resurse la buget și vom putea să dezvoltăm și alte proiecte.
Horia Daraban: Ați fost la Forumul Economic Trilateral de la Iași, care s-a desfășurat săptămâna trecută și, în acest sens, cu ce mesaj a venit Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est în fața participanților? Și a doua întrebare, ce rol poate avea agenția în acest deziderat pe care îl promovează mediul de afaceri ieșean, și anume orașul Iașul, hub regional pe această axă România, Republica Moldova, Ucraina?
Vasile Asandei: Dacă ne uităm la lumea de azi, vedem că sunt, pe de o parte provocări mari, cum este războiul din Ucraina, a fost criza pandemică, această problemă de competitivitate. Pe de altă parte, sunt și niște oportunități. Zona aceasta a noastră, regiunea de Nord-Est, Republica Moldova, sudul Ucrainei, este o zonă care prezintă un interes tot mai mare pentru investitori și pentru mediul politic, este de interes geopolitic, aș spune. Este firesc să ne intereseze și pe noi și pe partenerii noștri din Republica Moldova și din Ucraina cum putem să colaborăm, să lucrăm împreună pentru a pune în valoare acestei oportunități. Agenția pentru Dezvoltare Regională, și acesta este mesajul pe care l-am transmis și-l transmitem de fiecare dată când avem ocazia, poate aduce un sprijin, aș spune, consistent pe două zone. Pe de o parte, este vorba de experiența în implementarea proiectelor, în planificarea programelor de dezvoltare la nivel comunitar, la nivel regional sau chiar național.
Am fost implicați în proiecte de colaborare cu Republica Moldova și chiar și cu Ucraina. Deci, pe de o parte, experiența noastră o punem la dispoziția lor, încercăm să dezvoltăm proiecte în comun, încercăm să atragem resurse în comun și, iarăși, avem câteva proiecte în care suntem parteneri. Pe de altă parte, este clar un lucru și este spus răspicat în ultima vreme, comunitățile, regiunile, instituțiile care nu au o capacitate administrativă, o capacitate instituțională bună, nu vor mai primi bani. Adică trebuie să ne pregătim ca organizații, ca instituții, ca și comunități, să știm să avem oameni foarte bine pregătiți, cum anume trebuie abordată dezvoltarea, cum ne prioritizăm lucrurile, cum gândim un proiect. Și aici este o zonă în care putem avea și aici doritori să participăm proiecte comune. După cum știți, atât Ucraina, cât și Republica Moldova beneficiază de finanțări, în prezent, relativ modeste, dar ele vor crește în viitor.
Există și programele de cooperare transfrontalieră pe care le coordonăm, cel cu Republica Moldova și cu Ucraina. Deci suntem într-o perioadă și într-o situație în care trebuie să acționăm și să acționăm împreună. Partenerii noștri au înțeles acest mesaj și sunt deja în desfășurare diverse vizite de studiu, propuneri de proiecte. Sper că în următorii ani se vor vedea rezultate palpabile, atât la noi în țară, în regiunea noastră, cât și la vecinii noștri.
Horia Daraban: Un raport al Global Entreprenourship Monitor, care analizează starea antreprenoriatului la nivel mondial, arată că, în 2024, anul acesta, situația României este favorabilă în privința identificării oportunităților antreprenoriale, plasând țara noastră pe locul 24 din 45 de economii. Pe de altă parte, rata antreprenorilor potențiali, adică ponderea celor care intenționează să demareze o nouă afacere în următorii trei ani, este însă scăzută. 8,95% din populație adultă poate fi considerată antreprenor potențial. Există această preocupare la nivelul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est în acest sens și cum este pusă această preocupare în practică, în ideea încurajării antreprenoriatului?
Vasile Asandei: Bineînțeles, este o preocupare de ani buni. Vreau să vă amintesc că noi am construit o entitate care se numește Rubik Hub, care pune exact această problemă, cum pregătim viitorii antreprenori. Acolo se dezvoltă programe pentru tineri, programe de formare, programe de inițiere, programe de sprijin pentru start-up-uri și sunt câteva mii de tineri care au trecut prin programele noastre, exact în această idee, de a valorifica ideile inovativ, participarea asta la lumea antreprenorială. România a făcut progrese semnificative în ultimii ani, din acest punct de vedere. Pe baza a ceea ce am creat noi la Rubik Hub, acolo este o comunitate care cuprinde vreo 150-200 de mentori, pe lângă cele câteva mii de tineri care participă la cursuri și la formele de pregătire. Pornind de la această experiență, am realizat un proiect la nivel național. Proiectul se cheamă Ro Start-Up.
De fapt, nu este numai un proiect, este o entitate, o organizație care reunește toate aceste structuri de sprijin pentru start-up-uri, fie ele din Arad, Oradea, Brașov, Cluj, București, fie din zona noastră. Deci am creat o platformă împreună cu partenerii noștri din țară, care va obține și o finanțare din partea fondurilor europene pentru a stimula, a iniția, a-i ajuta să se pregătească și a porni aceste afaceri inovative numite startup-uri. Este îmbucurător că preocuparea asta a prins atât de bine și față de acum șapte, opt ani, când era foarte incipient un astfel de proces. Sunt mulți oameni și mai ales oameni tineri care se îndreaptă spre așa ceva. Aș mai adăuga o nuanță mă bucur foarte mult să văd în ultima vreme o implicare tot mai accentuată a universităților în acest domeniu.
Creăm și dezvoltăm hub-uri împreună cu ei, programe de antreprenoriat, depășind acea preocupare, să spunem, la limită, din facultățile de profil, din trecut, care nu atingeau, să spunem, interesul foarte direct și vibrant al tinerilor, nu reușeau să îi determine să meargă pe calea antreprenoriatului. Deci, este o componentă esențială din munca noastră pregătirea și dezvoltare a viitorilor antreprenori.
Varianta audio a interviului: