Ascultă Radio România Iași Live

AICI, DOCUMENTARUL DE ARTĂ. Miercurea e artă, la Cinema Ateneu Iași, locul unde calitatea primează

AICI, DOCUMENTARUL DE ARTĂ. Miercurea e artă, la Cinema Ateneu Iași, locul unde calitatea primează

Publicat de Gabriela Rotaru, 10 aprilie 2025, 10:19

Începând cu luna aprilie, fiecare miercuri e dedicată artei, la Cinema Ateneu. Sub titlul Aici, Documentarul de Artă, publicul este invitat să descopere, de la ora 18:00, poveștile marilor pictori ai lumii prin filme-documentar de excepție.

Programul aduce pe ecran figuri emblematice din istoria artei – Klimt, Monet, Vermeer, Van Gogh, Michelangelo, Rafael– dar și epoci sau curente artistice ce au schimbat fața lumii.

Filmele sunt parte din seria Exhibition on Screen și oferă acces privilegiat la marile muzee ale lumii, la interviuri cu experți și la detalii biografice și artistice fascinante.

„Prin acest program, ne dorim să oferim publicului o nouă formă de apropiere de artă, într-un cadru cinematografic. Sunt filme documentare emoționante, spectaculoase și educative, care aduc o experiență vizuală aparte”, declară Andrei Giurgia, coordonatorul Cinema Ateneu.

Aici, Documentarul de Artă se va extinde și în lunile mai și iunie.

Detalii despre programul documentarelor de artă:

Eu, Claude Monet / I, Claude Monet (regia Phil Grabsky) – 16 aprilie
[https://cinemaiasi.ro/film/i-claude-monet-eu-claude-monet/]
Viața lui Monet este o poveste captivantă despre un om care, dincolo de pânzele sale scăldate în lumină, a suferit de depresie, singurătate și chiar gânduri suicidare. Însă, pe măsură ce arta sa a evoluat iar pasiunea pentru grădinărit l-a condus către splendorile grădinii sale de la Giverny, își dezvăluie umorul, înțelepciunea și bucuria de a trăi.

Vermeer: Retrospectiva/ Vermeer: The Greatest Exhibition (regia David Bickerstaff ) – 23 aprilie
[https://cinemaiasi.ro/film/vermeer-the-greatest-exhibition-vermeer-retrospectiva/]

În primăvara anului 2023, Rijksmuseum din Amsterdam și-a deschis porțile pentru cea mai mare expoziție Vermeer din istorie. Conținând lucrări împrumutate din întreaga lume, această retrospectivă majoră aduce împreună cele mai faimoase capodopere ale lui Vermeer, inclusiv Fata cu cercel de perlă, Geograful, Lăptăreasa, Doamna scriind o scrisoare cu servitoarea ei și 10 aprilie 2025 Iași

Femeia ținând o balanță. Acest nou film marca Exhibition on Screen invită publicul la o vizionare privată a expoziției, însoțită de directorul Rijksmuseum și curatorul expoziției.

Van Gogh: Poeți și amanți/ Van Gogh: Poets & lovers (regia David Bickerstaff) – 30 aprilie
[https://cinemaiasi.ro/film/van-gogh-poets-lovers-van-gogh-poeti-si-amanti/]

Van Gogh a fost mistuit de pasiunea pentru povestire prin artă, transformând lumea din jurul său în spații vibrante, idealizate, populate de personaje simbolice.

Poeții și amanții i-au umplut imaginația; tot ceea ce a făcut în sudul Franței a fost marcat de această nouă obsesie. Într-o anumită măsură, tocmai acest lucru a contribuit la faimoasa sa cădere nervoasă, dar nu i-a diminuat creativitatea – din contră, a continuat să creeze capodoperă după capodoperă.

Colecționarul Danez. De la Decroix la Gauguin / The Danish Collector – Delacroix To Gauguin (regia David Bickerstaff ) – 7 mai
[https://cinemaiasi.ro/film/colectionarul-danez-de-la-delacroix-la-gauguin-the-danish-collector-d
elacroix-to-gauguin/]

Timp de mulți ani, nimeni nu a fost interesat de arta impresioniștilor. Artiști precum Monet, Degas și Renoir au fost calomniați, atacați și, ca urmare, nu au câștigat bani.

De la frumoasa casă și grădinile lui Hansen de la Ordrupgaard până la străzile din Parisul boem, acest film vă poartă într-o călătorie pentru a descoperi unele dintre cele mai bune exemple de artă franceză din secolul al XIX-lea strânse vreodată.

Michelangelo, Iubire & Moarte / Michelangelo: Love and Death (regia David Bickerstaff) – 14 mai
[https://cinemaiasi.ro/film/michelangelo-iubire-si-moarte-michelangelo-love-and-death/]

Sculpturile și picturile spectaculoase ale lui Michelangelo ne sunt atât de familiare, dar cât de bine îl cunoaștem cu adevărat pe acest geniu al Renașterii? Cine a fost acest om ambițios și pasional?

Acoperind cei 89 de ani ai vieții sale, Michelangelo – Iubire și Moarte ne poartă într-o călătorie cinematografică prin atelierele de gravură și desen ale Europei pentru a explora viața tumultuoasă a acestui artist extraordinar. Descoperim relațiile cu contemporanii săi, conflictele interioare și moștenirea artistică de neprețuit pe care a lăsat-o.

Pissaro, părintele impresionismului / Pissarro: Father of Impressionism (regia David Bickerstaff ) – 21 mai
[https://cinemaiasi.ro/film/pissarro-parintele-impresionismului-pissarro-father-of-impressionism/
]

Fără Camille Pissarro, nu există mișcare impresionistă. El este cunoscut pe drept ca tatăl Impresionismului.

Pissarro a urmat o cale dramatică și de-a lungul anilor el a scris multe scrisori familiei sale prin intermediul acestor scrisori intime si revelatoare, acest film captivant dezvăluie viața și opera lui Pissarro.

Zorii impresionismului / Dawn of Impressionism: Paris 1874 (regia Ali Ray) – 28 mai
[https://cinemaiasi.ro/film/zorii-impresionismului-paris-1874-dawn-of-impressionism-paris-1874
/]

Impresioniștii sunt cel mai îndrăgit grup artistic din istorie – milioane de oameni se adună anual pentru a le admira capodoperele. Ce a dus la acea primă expoziție revoluționară acum 150 de ani? Cine au fost personalitățile nonconformiste care și-au mânuit pensulele într-un mod atât de radical și provocator?.Istoria nu este relatată de istorici sau curatori, ci prin cuvintele celor care au fost martori la zorii impresionismului: artiștii, presa și oamenii Parisului din 1874.Vedeți pe marele ecran expoziția care a schimbat totul.

Floarea-soarelui în picturile lui Van Gogh/ Sunflowers (regia David Bickerstaff ) – 4 iunie
[https://cinemaiasi.ro/film/floarea-soarelui-in-picturile-lui-van-gogh-sunflowers/]

Picturile Floarea Soarelui ale lui Vincent van Gogh se numără printre cele mai faimoase lucrări le sale și sunt unele dintre cele mai iconice picturi din lume. Într-o expoziție extraordinară, Muzeul Van Gogh a aruncat o privire nouă și revelatoare asupra celor cinci picturi ce reprezintă floarea-soarelui în vază.

Fiecare pictură este diferită și are propria sa poveste unică, acoperind una dintre cele mai faimoase și tulburi perioade din istoria artei. Toate cele cinci picturi sunt, de asemenea, considerate acum a fi într-o stare atât de fragilă, încât nu va mai exista niciodată o expoziție cu toate cele cinci împreună. Doar în acest film veți avea șansa de a le vedea. Filmul aduce publicului multe noi niveluri de înțelegere atât asupra picturilor, cât și despre Vincent van Gogh.

Cezzane, Portretele unei vieți / Cézanne – Portraits of a Life (regia Phil Grabsky) – 11 iunie

[https://cinemaiasi.ro/film/cezanne-portretele-unei-vieti-cezanne-portraits-of-a-life/]

Nu se poate înțelege arta secolului XX fără a recunoaște importanța și geniul lui Paul Cézanne.

Filmat la National Portrait Gallery din Londra, cu interviuri suplimentare de la experți și curatori de la MoMA din New York, National Gallery of Art din Washington DC și Musée d’Orsay din Paris, precum și cu fragmente din corespondența artistului, acest film poartă publicul prin locurile unde Cézanne a trăit și a creat, oferind o perspectivă nouă asupra unui artist care, deși este poate cel mai puțin cunoscut dintre impresioniști, rămâne unul dintre cei mai importanți.

Rafael descoperit / Raphael Revealed (regia Phil Grabsky) – 18 iunie
[https://cinemaiasi.ro/film/rafael-descoperit-raphael-revealed/ ]

Cu peste două sute de capodopere, inclusiv picturi și desene – dintre care peste o sută au fost reunite pentru prima dată – această expoziție majoră celebrează viața și opera lui Raffaello Sanzio da Urbino.

Mai mult decât un pictor, Rafael a fost unul dintre cei mai extraordinari artiști ai Renașterii, dar este adesea înțeles greșit sau mitologizat. Pe baza acestei expoziții extraordinare de la Roma, acest film îi permite lui Rafael, pentru prima dată, să fie dezvăluit cu adevărat.

Peggy Guggenheim: Dependentă de artă / Peggy Guggenheim: Art Addict (regia Lisa Immordino Vreeland) – 25 iunie
[https://cinemaiasi.ro/film/peggy-guggenheim-dependenta-de-arta-peggy-guggenheim-art-addict]

Un personaj plin de culoare, care nu numai că a fost înaintea timpului ei, dar a ajutat să-l definească, Peggy Guggenheim a a devenit o figură centrală în mișcarea artei moderne. Pe măsură ce a trecut prin răsturnările culturale din secolul al XX-lea, ea a colecționat nu numai artă, ci și artiști. În timp ce lupta prin tragedia personală, ea și-a menținut viziunea de a construi una dintre cele mai importante colecții de artă modernă, expusă acum în palatul său venețian.

Detalii complete pe pagina de Facebook Cinema Ateneu și pe site-ul www.cinemaiasi.ro.

Puls Juridic: Ce se întâmplă dacă nu faceți succesiunea?
Prim plan miercuri, 30 aprilie 2025, 11:33

Puls Juridic: Ce se întâmplă dacă nu faceți succesiunea?

Succesiunea este o procedură legală prin care bunurile mobile sau imobile, drepturile și obligațiile unei persoane care a încetat din viață...

Puls Juridic: Ce se întâmplă dacă nu faceți succesiunea?
În judeţul Vrancea funcţionează doar un centru de recuperare a victimelor violenţei domestice
Prim plan miercuri, 30 aprilie 2025, 11:29

În judeţul Vrancea funcţionează doar un centru de recuperare a victimelor violenţei domestice

Deşi numărul cazurilor de violenţă domestică este în creştere, în ţara noastră există puţine spaţii unde victimele, de cele mai multe...

În judeţul Vrancea funcţionează doar un centru de recuperare a victimelor violenţei domestice
Filmul „Anul Nou care n-a fost”, marele câştigător la Gala Premiilor Gopo
Prim plan miercuri, 30 aprilie 2025, 11:26

Filmul „Anul Nou care n-a fost”, marele câştigător la Gala Premiilor Gopo

Filmul „Anul Nou care n-a fost”, a fost marele câştigător aseară, la Gala Premiilor Gopo. Pelicula a obţinut zece distincţii,...

Filmul „Anul Nou care n-a fost”, marele câştigător la Gala Premiilor Gopo
Traficul pe Podul Prieteniei Ruse Giurgiu va fi oprit astăzi, la intervale scurte de timp, între orele 8:00 şi 17:00
Prim plan miercuri, 30 aprilie 2025, 11:20

Traficul pe Podul Prieteniei Ruse Giurgiu va fi oprit astăzi, la intervale scurte de timp, între orele 8:00 şi 17:00

Agenţia bulgară pentru Infrastructură Rutieră a anunţat că traficul pe Podul Prieteniei Ruse Giurgiu va fi oprit astăzi, la intervale scurte...

Traficul pe Podul Prieteniei Ruse Giurgiu va fi oprit astăzi, la intervale scurte de timp, între orele 8:00 şi 17:00
Prim plan miercuri, 30 aprilie 2025, 11:04

3 mai, Ziua Internațională a Astronomiei. Muzeograful Ciprian Vîntdevară, la microfonul Radio România Iași, în matinal cu Adina Șuhan

3 mai, Ziua Internațională a Astronomiei Ateliere de miniastronomie la Planetariul de la Bârlad, sâmbătă 3 mai Invitația organizatorului,...

3 mai, Ziua Internațională a Astronomiei. Muzeograful Ciprian Vîntdevară, la microfonul Radio România Iași, în matinal cu Adina Șuhan
Prim plan miercuri, 30 aprilie 2025, 10:38

1 mai la munte! Tot ce trebuie să știi ca să fii în siguranță în această minivacanță. Raul Papalicef, sef Salvamont Neamț, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan

1 mai la munte! Tot ce trebuie să știi ca să fii în siguranță în aceasta minivacanță. Raul Papalicef, sef Salvamont Neamț, în Bună...

1 mai la munte! Tot ce trebuie să știi ca să fii în siguranță în această minivacanță. Raul Papalicef, sef Salvamont Neamț, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Prim plan miercuri, 30 aprilie 2025, 10:26

Expoziţia de fotografie multisenzorială ‘World Unseen’ s-a deschis la Palatul Culturii

Raluca Cebere, incubatorista noastră, a fost la „World Unseen”, o expoziție inedită, o experiență a simțurilor, care poate fi...

Expoziţia de fotografie multisenzorială ‘World Unseen’ s-a deschis la Palatul Culturii
Prim plan miercuri, 30 aprilie 2025, 07:36

MEDALIE DE AUR pentru Radu-Ionuț Stoleriu la Olimpiada Balcanică de Matematică (BMO) 2025

Radu-Ionuț Stoleriu a obținut medalia de aur la Olimpiada Balcanică de Matematică (BMO) 2025, desfășurată la Sarajevo, Bosnia și...

MEDALIE DE AUR pentru Radu-Ionuț Stoleriu la Olimpiada Balcanică de Matematică (BMO) 2025