Interval de valabilitate: 03 iunie, ora 11 – 04 iunie, ora 06 Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată Zone afectate: conform textului și hărții
În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin descărcări electrice, averse torențiale, grindină, intensificări ale vântului și posibil vijelii în Oltenia, sudul Banatului, vestul și nord-vestul Munteniei, Dobrogea și în vestul și sud-vestul Transilvaniei. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp. Pe parcursul nopții de sâmbătă spre duminică (3/4 iunie) aria acestor fenomene se va restrânge spre sud-vestul teritoriului.
Notă: Astfel de fenomene vor fi pe arii mai restrânse și în celelalte regiuni, iar în Moldova și în jumătatea estică a Munteniei temporar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 50…60 km/h.
COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 03 iunie, ora 12 – 03 iunie, ora 22 Fenomene vizate: averse torențiale Zone afectate: județeleArgeș, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Dolj, Olt și în zona de munte a județelor Caraș-Severin, Hunedoara, Dâmbovița și Prahova
În județele Argeș, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Dolj, Olt și în zona de munte a județelor Caraș – Severin, Hunedoara, Dâmbovița și Prahova, vor fi averse torențiale. Local cantitățile de apă vor fi de 40…50 l/mp și izolat de peste 70…80 l/mp (în intervale scurte de timp, de până la 1 – 3 ore).
În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.
PROGNOZĂ SPECIALĂ MOLDOVA Interval de valabilitate: 03 iunie, ora 11 – 04 iunie, ora 06
În intervalul menționat, vor fi înnorări temporare în zonele de deal și munte, unde pe alocuri vor fi ploi de scurtă durată. Vântul va avea intensificări cu viteze în general de 50…60 km/h, mai ales în jumătatea de sud a Moldovei, dar și la munte.
Guvernul Republicii Moldova a aprobat recent acordul bilateral cu România în acest sens. Lucrările urmează să se încheie până în 2027, iar costurile, în valoare de aproximativ 40 de milioane de euro, vor fi suportate de România.
Executivul de la Chişinău urmează să suporte cheltuielile pentru infrastructura de acces şi de dotare a celor trei posturi vamale.
Toate cele trei poduri de la punctele de trecere a frontierei dintre România şi Republica Moldova Leuşeni, Albiţa, Cahul, Oancea şi Sculeni au fost construite între anii 1958 şi 1964, iar expertiza tehnică a arătat că toate necesită lucrări de reabilitare.
Documentul, care a trecut de Senat şi este acum în atenţia deputaţilor pentru votul decizional, constituie un obiectiv în Planul Naţional de Redresare şi Reziliență.
Reporter: Alina Stănuţă – Ministerele de resort sunt aşteptate să trimită Comisiei pentru muncă din Camera Deputaţilor puncte de vedere despre modificările propuse la proiectul privind reforma pensiilor speciale. Unul din amendamentele depuse de coaliţia de guvernare presupune un impozit de 30% pentru pensiile aflate în plată, pe partea care depăşeşte câştigul salarial mediu brut pe economie. De asemenea, se majorează eşalonat, până în ianuarie 2034, vechimea minimă în specialitate la 25 de ani pentru mai multe categorii de salariaţi: diplomaţi, funcţionari, parlamentari sau angajaţi ai Curţii de Conturi. Acelaşi principiu se va aplica şi militarilor, în mod etapizat, până în 2035. Un alt amendament vizează reducerea beneficiarilor pensiilor de serviciu prin excluderea anumitor categorii. Opoziţia critică însă modificările propuse de coaliţia de guvernare. AUR atrage atenţia că ar putea exista probleme de constituţionalitate, în timp ce USR susţine că modificările propuse sunt nesemnificative, iar amendamentele depuse ar menţine pensiile speciale aflate în plată.
Toate cifrele arată creşterea popularităţii pentru bicicleta electrică, dar şi pentru cea clasică.
Reporter, Bogdan Isopescu are detalii: Anul trecut, Uniunea Europeană a exportat biciclete clasice şi electrice în valoare de peste un miliard de euro, ceea ce este un plus cu aproape un sfert faţă de anul anterior. Importul este însă mai bine de dublul exportului, în speţă 2,5 miliarde de euro, un plus de 32% faţă de anul anterior. Conform datelor, majorarea se explică nu doar prin popularitatea bicicletelor în general, ci şi prin faptul că a crescut şi comerţul cu cele electrice, care sunt mai scumpe. În 2022, statele membre au exportat 365.000 de biciclete electrice şi au importat 1,2 milioane de unităţi. La capitolul biciclete clasice, exportul comunitar a fost de un milion de unităţi, iar importul de 5,2 milioane. Elveţia, Marea Britanie şi Statele Unite sunt printre cei mai mari cumpărători ai bicicletelor clasice şi electrice produse în Uniune. De partea cealaltă, Comunitatea Europeană le importă pe cele mai multe din Taiwan, Vietnam şi Cambodgia.
‘Datele reflectă o redresare extraordinară a turismului, totul pare să indice că vom depăşi recordurile, comparativ cu 2019’, a declarat Hector Gomez.
Guvernul estimează că în perioada mai-octombrie 2023 vor vizita Spania între 52,3 şi 54,8 milioane de turişti, o uşoară creştere faţă de numărul vizitatorilor din perioada mai-octombrie 2019, un an record pentru turism.
La începutul sezonului de vârf, Spania a primit 7,3 milioane de vizitatori străini în aprilie, conform datelor oficiale.
Prioritară este atragerea călătorilor de pe pieţele îndepărtate, cum ar fi Statele Unite, China, Coreea de Sud şi Japonia. Recent, oficialii guvernamentali spanioli s-au întâlnit cu reprezentanţi ai unor companii aeriene din Asia pentru sporirea conectivităţii, unele rute urmând să fie reluate luna aceasta, a explicat Hector Gomez.
Conform datelor oficiale, din SUA au venit cei mai mulţi vizitatori străini în aprilie.
Spaniolii au fost surprinşi după ce Guvernul a anunţat alegeri generale anticipate în 23 iulie, în mijlocul sezonului de vacanţă. ‘Nu avem anulări ale rezervărilor până acum, nu anticipăm efecte asupra turismului în urma stabilirii alegerilor anticipate în 23 iulie’, a afirmat ministrul Turismului.
Turismul este un sector strategic pentru Spania, a doua destinaţie mondială după Franţa cu aproape 84 de milioane de vizitatori în 2019. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă
1 mai la munte! Tot ce trebuie să știi ca să fii în siguranță în această minivacanță. Raul Papalicef, sef Salvamont Neamț, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
1 mai la munte! Tot ce trebuie să știi ca să fii în siguranță în aceasta minivacanță. Raul Papalicef, sef Salvamont Neamț, în Bună...
‘Ultimele săptămâni au reprezentat un semnal de alarmă pe care l-am înţeles. Apreciem solidaritatea de care au dat dovadă profesorii şi colegii lor în ultimele săptămâni. Ştim cu toţii că profesorii au nevoie de salarii decente şi cu siguranţă merită mai mult respect din partea noastră, a guvernanţilor, dar şi din partea întregii societăţi. Munca personalului şcolii este una esenţială, aşa cum ne-o arată studiile, dar cum ne-a arătat-o şi pandemia şi cred că întreaga societate îşi doreşte ca sectorul educaţional să se aşeze pe cu totul alte baze, din toate punctele de vedere: al carierei didactice, al infrastructurii, dar şi al centrării reale a educaţiei pe elev. La propunerea reprezentanţilor sindicatelor, prin OUG 53/2023, garantăm o creştere de 1.000 lei brut/lună pentru personalul didactic şi didactic auxiliar şi respectiv de 400 lei brut/lună pentru personalul nedidactic’, a afirmat Deca, vineri, într-o conferinţă de presă.
Ea a subliniat că ‘toate salariile din învăţământ cresc’ şi că ‘anumite confuzii’ din spaţiul public sunt generate de faptul că în grila de salarizare sunt prezentate valorile salariilor de bază corespunzătoare gradaţiei 0.
‘Au apărut informaţii care nu sunt adevărate. O primă astfel de informaţie a fost legată de avizul Consiliului legislativ. Dacă veţi consulta acest aviz, veţi vedea că avizul Consiliului legislativ a fost unul favorabil. De asemenea, în cuprinsul avizului nu există nicăieri menţionată sintagma ‘neconstituţional’. Există o serie de observaţii, aşa cum este absolut firesc. Ordonanţa de urgenţă a urmat parcursul legislativ, a avut avizul CES, a avut avizul CL, ea fiind adoptată chiar ieri, de Ziua copilului, tocmai pentru a da un semnal, apropo de preţuirea pe care o avem pentru profesorii care au grijă de copiii noştri şi îi îndrumă, în fiecare zi, la şcoală. O altă informaţie falsă care s-a propagat, din păcate, în spaţiul public, este aceea că salariile vor scădea. Confuzia este generată de faptul că, în anexa ordonanţei, aşa cum era şi până acum în anexele Legii-cadru 153 – Legea salarizării unice, sunt prezentate valorile salariilor de bază corespunzătoare gradaţiei 0, adică a persoanelor care au mai puţin de trei ani vechime în muncă’, a adăugat Deca.
Ministrul a explicat că aceasta este ‘o convenţie contabilă pe care specialiştii o cunosc’ şi pentru a evita ‘propagarea unor informaţii false în spaţiul public’, Ministerul Educaţiei va transmite inspectoratelor informaţii despre salariile de bază corespunzătoare tuturor gradaţiilor.
‘În citirea acestei anexe, atragem atenţia asupra faptului că vechimea în învăţământ este diferită de vechime în muncă, care este reprezentată de acea gradaţie, de la 0 la 5. Salariul de bază, prezentat în anexe, porneşte de la gradaţia 0, dar acest salariu brut de bază se înmulţeşte cu coeficienţi, în funcţie de vechimea în muncă. Ceea ce trebuie să reţinem este că toate salariile de bază cresc şi asta se va resimţi în venitul net al întregului personal din învăţământ. Mai mult decât atât, sporurile, în marea lor majoritate, creşterile procentuale, se aplică pe această bază mărită. Şi ca să facem o mică trecere în revistă a acestor sporuri: vorbim despre gradaţia de merit, care este acordată pentru aproximativ 16% din posturile din învăţământ, sporul pentru învăţământ special de 15%, sporul pentru dirigenţie, care este larg răspândit – de 10% aplicat pe bază şi practic 70% din cadrele didactice beneficiază de acest spor, inclusiv educatoarele, sporul pentru învăţământul simultan, care este variabil, între 7 şi 20%, indemnizaţia pentru zonele izolate – 20%, sporul de suprasolicitare neuropsihică – 10%, sporul pentru activităţi desfăşurate – persoanele cu handicap 15% sau sporul celor care predau acolo unde există o privare de libertate, în sistemul de penitenciare şi bonificaţia reprezentată de indemnizaţia de hrană’, a adăugat Deca.
Ea a punctat că salariul final acordat personalului din învăţământ este format din sumele de bază, cele aflate în grilă, şi creşterile procentuale sau în valori absolute care se aplică.
Exemplificând, salariul mediu în Educaţie, începând cu luna aceasta, creşte până spre 8.500 lei brut, care este mai mare decât salariul mediu brut la nivel naţional.
‘O să facem nişte simulări (…) pentru diferite categorii salariile. Să luăm un profesor cu studii superioare de lungă durată grad didactic 1 cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani. Asta înseamnă o gradaţie 5, diferită evident de ceea ce se află în grila din OUG 53/2023. Gradaţia 5 este corespunzătoare vechimii de peste 20 de ani. Salariul de bază brut, înainte de ordonanţa aprobată ieri, era de 6.872 lei, iar salariul de bază brut după această ordonanţă este 8.117 lei, care se obţine prin aplicarea coeficienţilor corespunzători gradaţiilor. La acest brut se adaugă sporul de solicitare neuropsihică acordat tuturor profesorilor, care înseamnă 776 lei, dirigenţia – 812 lei, gradaţia de merit (pentru 16% dintre profesori) – 2.029 lei lei şi eventual învăţământul special – încă 1.000 de lei. Total brut pentru un profesor gradul întâi, care are avea toate aceste bonificaţii, ar însemna 12.952 lei, un net de 7.576’, a detaliat ministrul.
Un alt exemplu oferit, cel pentru un profesor cu studii superioare de lungă durată şi grad didactic 2, relevă că înainte de ordonanţă avea 5.368 de lei şi după ordonanţă 6.422 lei, iar dacă se însumează sporurile ajunge la 10.575 lei brut şi un net de 6.186 lei.
‘Un profesor cu studii superioare de lungă durată, debutant, care are vechime în învăţământ de până la un an, salariul de bază brut înainte de OUG 53/2023, este 4.098 lei, după ordonanţă – 5.098, cu sporuri (…) 5.914 lei brut, total net 3.430 lei. Dacă vorbim despre o învăţătoare sau educatoare, cu nivel de studii liceal, salariul de bază brut înainte de ordonanţă este 4.627 lei, salariul de bază brut după ordonanţă este 5.756 lei şi cu sporuri (…) şi salariu de merit ajunge la 9.038 total brut şi 5.242 lei net. Reamintim că acestea sunt calcule care exclud eventuale ore la plata cu ora, pentru că mulţi profesori din ciclul gimnazial principal au ore şi la plata cu ora. (…) Debutanţii primesc cea mai mare creştere procentuală, se apropie de 25%. Celelalte creşteri pentru personal didactic sunt între 18 şi 25%, dacă adunăm şi partea de sporuri sau majorări, trecem şi de acest procent’, a mai spus Deca. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă
Un ceremonial de comemorare a echipajului SMURD Iaşi, dispărut în tragedia aviatică de pe data de 2 iunie 2016, a avut loc, vineri, la Memorialul de la Haragâş, raionul Cantemir, Republica Moldova.
Un sobor de preoţi a oficiat o slujbă religioasă, iar după un minut de reculegere au fost ţinute discursuri despre devotamentul şi eroismul de care a dat dovadă echipajul ieşean dispărut într-o misiune de salvare a bolnavilor din Republicii Moldova, a precizat prof. univ. dr. Diana Cimpoeşu, coordonatorul SMURD Iaşi.
De asemenea, prin discursurile lor oficialii din România şi Republica Moldova prezenţi la eveniment au menţionat importanţa intervenţiilor medicale transfrontaliere pentru salvarea vieţilor omeneşti. La eveniment au fost prezente şi familiile a doi dintre salvatorii dispăruţi prea devreme – medicul Mihaela Dumea şi a copilotul căpitanului comandor Voicu Şocae.
La final, oficialii de pe ambele maluri ale Prutului au depus coroane de flori la Memorialul dedicat memoriei salvatorilor SMURD Iaşi căzuţi la datorie în timpul misiunii transfrontalieră.
‘La comemorarea prietenilor şi colegilor noştri participăm cu lacrimi în ochi de 7 ani. A fost o slujbă frumoasă, emoţionantă. Au fost cuvântări care au amintim de eroism, devotamentul echipajului SMURD trecut în nefiinţă, dar şi despre faptul că această tragedie nu ne-a împiedicăm să continuăm misiunile de salvare de vieţi, de faptul că între România şi Republica Moldova există o foarte strânsă cooperare transfrontalieră’, a declarat pentru AGERPRES dr. Diana Cimpoeşu.
Aceasta a menţionat că IGSU al Republicii Moldova a mai organizate şi alte comemorări în instituţiile aflate în subordine, unde salvatorii şi pompierii au coborât drapelele în bernă şi au ţinut un minut de reculegere în memoria echipajului SMURD Iaşi dispărut în timpul unei misiuni de salvare.
Pe 2 iunie 2016, un echipaj SMURD Iaşi, care se deplasa cu un elicopter pentru a prelua un pacient din raionul Cahul, s-a prăbuşit la marginea unei păduri din cauza condiţiilor meteo nefavorabil. Echipajul era format din medicul Mihaela Dumea, asistentul medical Adrian Gabriel Sandu, pilotul comandor Ilie Doru Gavril şi copilotul – căpitan comandor Voicu Şocae.
Accidentul aviatic a avut loc în apropierea localităţii Haragâş, raionul Cantemir. Echipajul SMURD Iaşi efectuase deja o misiune de salvare în Republica Moldova, iar în momentul producerii accidentului se îndrepta spre un al doilea pacient. Echipajul se afla la a nouăsprezecea misiune transfrontalieră
De la începerea proiectului transfrontalier SMURD în Republica Moldova – an 2015 – echipajele din zona transfrontalieră a României au efectuat 122 de misiuni de salvare a locuitorilor de peste Prut. AGERPRES/FOTO UPU SMURD
‘Am numărat deja 207 morţi, iar numărul lor va creşte şi mai mult’, a declarat pentru AFP Sudhanshu Sarangi, directorul general al serviciului de pompieri din statul Odisha, aflat la locul unde s-a produs accidentul feroviar.’Operaţiunile de salvare continuă la faţa locului şi vom mai avea nevoie de câteva ore pentru a le finaliza’
Un înalt oficial al guvernului regional, Pradeep Jena, a declarat pentru AFP că ‘aproximativ 850 de persoane au fost internate în spitale’.
Un tren de pasageri Coromandel Express şi un altul de marfă au intrat în coliziune în apropiere de Balasore, la aproximativ 200 de kilometri de Bhubaneswar, capitala statului Odisha.
În accident a fost implicat şi un al doilea tren de pasageri. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă