Ascultă Radio România Iași Live

Iași: Specialiștii USV solicitați în testarea cărnii de muflon folosită în preparatele alimentare din carne

Iași: Specialiștii USV solicitați în testarea cărnii de muflon folosită în preparatele alimentare din carne

Publicat de Gabriela Rotaru, 6 decembrie 2021, 20:36 / actualizat: 7 decembrie 2021, 8:26

La Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV), specialiștii din cadrul Departamentului de tehnologii alimentare testează și verifică rețete de produse de carmangerie ce au în compoziție diverse tipuri de carne, printre care și cea de muflon.

Solicitările în acest sens sunt din partea unui producător specializat în obținerea produselor tradiționale din carne, de tip crud – uscat. În baza parteneriatului cu USV Iași, aceștia au solicitat verificarea rețetelor de cârnați cu carne de muflon și a pastramei provenite de la animalul căruia i se mai spune și oaia sălbatică.

Dintr-o lipsă acută a materiei prime din carne, în special carnea de porc, din ce în ce mai mulți procesatori care doresc produse de o înaltă calitate încearcă noi materii prime provenite din zona cinegetică, iar între speciile din fauna românească, carnea de muflon este preferată datorită calității nutritive, având un conținut ridicat în aminoacizi esențiali. În laboratorul de control și expertiză carne și a produselor din carne, în cadrul proiectului de cercetare pe care-l avem încheiat cu partenerii noștri de la Codrul Boieresc, testăm produsele acestora pentru a regăsi elemente de caracterizare a structurii nutritive, a gradului de prospețime și a termenelor de valabilitate”, a declarat șef lucr. dr. Marius Ciobanu, din cadrul Departamentului de tehnologii alimentare, Facultatea de Agricultură a USV Iași.

Printre produsele din carne pentru care s-au mai realizat testări la USV Iași, în vederea caracterizării calității nutritive și optimizărilor tehnologice, mai amintim mortadella cu fistic, prosciutto cotto, lebber austriac și cârnații sticks crud uscați cu vânat.

Produsele noastre, atât cu specific românesc cât și italienesc sunt preparate după rețete autentice, mare parte din materia primă provenind direct de la fermele noastre unde animalele au parte de hrană naturală fără adaosuri de aditivi furajeri. Pentru produsele făcute cu grijă și răbdare de către profesioniști adevărați, depozitate în cele mai bune condiții, respectând normele și standardele în vigoare, avem, în permanență, în vedere calitatea, de aceea apelăm la specialiștii de la USV Iași”, a precizat producătorul specializat în obținerea produselor tradiționale din carne. (Comunicat Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași/ FOTO USV Iași)

Etichete:
Avanpremiera filmului „Cravata Galbenă” a avut loc la Cinema City din Iași
Regional miercuri, 5 noiembrie 2025, 08:49

Avanpremiera filmului „Cravata Galbenă” a avut loc la Cinema City din Iași

Avanpremiera filmului „Cravata Galbenă” a avut loc la Cinema City din Iași. Pelicula transpune povestea de viață a dirijorului și...

Avanpremiera filmului „Cravata Galbenă” a avut loc la Cinema City din Iași
Neamţ: Trei persoane, trimise în judecată după ce au obţinut ilegal fonduri pentru refugiaţii din Ucraina
Regional miercuri, 5 noiembrie 2025, 06:40

Neamţ: Trei persoane, trimise în judecată după ce au obţinut ilegal fonduri pentru refugiaţii din Ucraina

Trei persoane din localitatea Dumbrava Roşie, membri ai aceleiaşi familii, au fost trimise în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă...

Neamţ: Trei persoane, trimise în judecată după ce au obţinut ilegal fonduri pentru refugiaţii din Ucraina
Galați: Structura metalică a heliportului SMURD de la Spitalul Judeţean a fost montată integral
Regional miercuri, 5 noiembrie 2025, 06:25

Galați: Structura metalică a heliportului SMURD de la Spitalul Judeţean a fost montată integral

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat marţi că structura metalică a heliportului de la Spitalul Judeţean de...

Galați: Structura metalică a heliportului SMURD de la Spitalul Judeţean a fost montată integral
Fă-ți agenda pentru weekend cu Les Films de Cannes à Iași!
Regional miercuri, 5 noiembrie 2025, 06:15

Fă-ți agenda pentru weekend cu Les Films de Cannes à Iași!

Toamna ieșeană se colorează din nou în nuanțe de cinema de autor! Les Films de Cannes à Iași revine între 7 și 9 noiembrie la Cinema Ateneu,...

Fă-ți agenda pentru weekend cu Les Films de Cannes à Iași!
Regional miercuri, 5 noiembrie 2025, 06:05

Iași: Muzeul „Poni–Cernătescu” marchează 34 de ani de la deschiderea  pentru public prin implicarea în programul european PROBLEU

Cu prilejul aniversării a 34 de ani de la deschiderea pentru public, Muzeul „Poni–Cernătescu” din cadrul Complexului Muzeal Național...

Iași: Muzeul „Poni–Cernătescu” marchează 34 de ani de la deschiderea  pentru public prin implicarea în programul european PROBLEU
Regional marți, 4 noiembrie 2025, 10:49

(AUDIO) Liceele pedagogice renunță, din anul viitor, la specializările pentru învățători, educatori și puericultori

De anul școlar viitor, liceele cu profil pedagogic nu vor mai organiza admitere pentru specializările tradiționale învățător, educator și...

(AUDIO) Liceele pedagogice renunță, din anul viitor, la specializările pentru învățători, educatori și puericultori
Regional marți, 4 noiembrie 2025, 10:48

Neamţ: Actriţa Maia Morgenstern a primit prima stea pe Aleea Personalităţilor din faţa Teatrului Tineretului

Actriţa Maia Morgenstern a primit, luni, prima stea pe Aleea Personalităţilor din faţa Teatrului Tineretului, o iniţiativă a Primăriei...

Neamţ: Actriţa Maia Morgenstern a primit prima stea pe Aleea Personalităţilor din faţa Teatrului Tineretului
Regional marți, 4 noiembrie 2025, 09:43

Mircea Bertea: Deși este prevăzută prin lege, plata profesorilor care coordonează practica pedagogică a viitorilor învățători și educatori este derizorie

Plata profesorilor care coordonează practica pedagogică a viitorilor învățători sau educatori este  una derizorie, deși este reglementată...

Mircea Bertea: Deși este prevăzută prin lege, plata profesorilor care coordonează practica pedagogică a viitorilor învățători și educatori este derizorie