Ascultă Radio România Iași Live

Iași: Specialiștii USV solicitați în testarea cărnii de muflon folosită în preparatele alimentare din carne

Iași: Specialiștii USV solicitați în testarea cărnii de muflon folosită în preparatele alimentare din carne

Publicat de Gabriela Rotaru, 6 decembrie 2021, 20:36 / actualizat: 7 decembrie 2021, 8:26

La Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV), specialiștii din cadrul Departamentului de tehnologii alimentare testează și verifică rețete de produse de carmangerie ce au în compoziție diverse tipuri de carne, printre care și cea de muflon.

Solicitările în acest sens sunt din partea unui producător specializat în obținerea produselor tradiționale din carne, de tip crud – uscat. În baza parteneriatului cu USV Iași, aceștia au solicitat verificarea rețetelor de cârnați cu carne de muflon și a pastramei provenite de la animalul căruia i se mai spune și oaia sălbatică.

Dintr-o lipsă acută a materiei prime din carne, în special carnea de porc, din ce în ce mai mulți procesatori care doresc produse de o înaltă calitate încearcă noi materii prime provenite din zona cinegetică, iar între speciile din fauna românească, carnea de muflon este preferată datorită calității nutritive, având un conținut ridicat în aminoacizi esențiali. În laboratorul de control și expertiză carne și a produselor din carne, în cadrul proiectului de cercetare pe care-l avem încheiat cu partenerii noștri de la Codrul Boieresc, testăm produsele acestora pentru a regăsi elemente de caracterizare a structurii nutritive, a gradului de prospețime și a termenelor de valabilitate”, a declarat șef lucr. dr. Marius Ciobanu, din cadrul Departamentului de tehnologii alimentare, Facultatea de Agricultură a USV Iași.

Printre produsele din carne pentru care s-au mai realizat testări la USV Iași, în vederea caracterizării calității nutritive și optimizărilor tehnologice, mai amintim mortadella cu fistic, prosciutto cotto, lebber austriac și cârnații sticks crud uscați cu vânat.

Produsele noastre, atât cu specific românesc cât și italienesc sunt preparate după rețete autentice, mare parte din materia primă provenind direct de la fermele noastre unde animalele au parte de hrană naturală fără adaosuri de aditivi furajeri. Pentru produsele făcute cu grijă și răbdare de către profesioniști adevărați, depozitate în cele mai bune condiții, respectând normele și standardele în vigoare, avem, în permanență, în vedere calitatea, de aceea apelăm la specialiștii de la USV Iași”, a precizat producătorul specializat în obținerea produselor tradiționale din carne. (Comunicat Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași/ FOTO USV Iași)

Etichete:
Vrancea – Două femei suspectate de botulism sunt spitalizate, după ce ar fi consumat produse alimentare conservate
Regional vineri, 12 decembrie 2025, 22:33

Vrancea – Două femei suspectate de botulism sunt spitalizate, după ce ar fi consumat produse alimentare conservate

UPDATE – Două femei din judeţul Vrancea care ar fi consumat produse alimentare conservate sunt acum suspectate de botulism şi au fost...

Vrancea – Două femei suspectate de botulism sunt spitalizate, după ce ar fi consumat produse alimentare conservate
(AUDIO/ VIDEO) Iași: Protest pentru independența justiției
Regional vineri, 12 decembrie 2025, 19:58

(AUDIO/ VIDEO) Iași: Protest pentru independența justiției

Este a treia seară de proteste pentru o justiție independentă în București și în marile orașe. La Iași, peste 100 de persoane s-au strâns...

(AUDIO/ VIDEO) Iași: Protest pentru independența justiției
Vaslui: Incendiu puternic la un service auto
Regional vineri, 12 decembrie 2025, 18:29

Vaslui: Incendiu puternic la un service auto

Un incendiu puternic a izbucnit, vineri, la un service auto din municipiul Vaslui, la faţa locului intervenind cinci autospeciale cu 30 de pompieri...

Vaslui: Incendiu puternic la un service auto
Misiune medicală la Chișinău: ficat prelevat de specialiștii Centrului de Transplant Iași
Regional vineri, 12 decembrie 2025, 16:41

Misiune medicală la Chișinău: ficat prelevat de specialiștii Centrului de Transplant Iași

Specialiștii Centrului Regional de Transplant de la Iași au prelevat, noaptea trecută, la Chișinău, ficatul de la un pacient din  Republica...

Misiune medicală la Chișinău: ficat prelevat de specialiștii Centrului de Transplant Iași
Regional vineri, 12 decembrie 2025, 14:40

(AUDIO) Iași: Tunurile de la Palatul Culturii, readuse în circuitul muzeal după restaurare

Cele două tunuri din fața Palatului Culturii din Iași au fost redate circuitului muzeal, după ce, timp de șase săptămâni, s-au aflat într-un...

(AUDIO) Iași: Tunurile de la Palatul Culturii, readuse în circuitul muzeal după restaurare
Regional vineri, 12 decembrie 2025, 13:41

Suceava: Concerte de colinde la Casa de Cultură Rădăuți

Pentru a aduce în mijlocul publicului frumusețea sărbătorilor de iarnă, Primăria Municipiului Rădăuți și Casa de Cultură Rădăuți...

Suceava: Concerte de colinde la Casa de Cultură Rădăuți
Regional vineri, 12 decembrie 2025, 13:15

Neamț: Înșelătoriile online iau forme tot mai sofisticate

În ultima perioadă, în județul Neamț au fost sesizate cazuri în care diferite persoane au fost păcălite să își investească economiile în...

Neamț: Înșelătoriile online iau forme tot mai sofisticate
Regional vineri, 12 decembrie 2025, 13:05

Premii, la GALA „Awards for Excellence” Confindustria România 2025: Petronela Cotea Mihai-jurnalist Radio Iași și antreprenorii Jitariu Sebastian și Ioana – Viticultură ecologică, în Frumușica, Botoșani

Gala “Awards for Excellence” organizată de Confindustria România 2025, sub genericul „Excelență, tradiție și cooperare...

Premii, la GALA „Awards for Excellence” Confindustria România 2025: Petronela Cotea Mihai-jurnalist Radio Iași și antreprenorii Jitariu Sebastian și Ioana – Viticultură ecologică, în Frumușica, Botoșani