Elevii din 28 de şcoli din judeţul Vaslui vor începe noul an în alte unităţi de învăţământ
Elevii din 28 de şcoli din judeţul Vaslui vor începe noul an în alte unităţi de învăţământ. Clădirile în care au făcut cursuri anul trecut sunt încă în reparaţii. În judeţ sunt şi aproape 190 de şcoli care nu au nici acum autorizaţie sanitară de funcţionare, deşi în ultima perioadă s-au făcut investiţii în acest sens, transmite corespondenta Radio România Actualităţi, Alina Darie.
Inspectoratul Şcolar dă asigurări că acestea nu vor mai fi improprii, aşa cum s-a întâmplat, de pildă, anul trecut, când elevii unui sat din comuna Pungeşti au fost nevoiţi să înveţe o perioadă într-un prăsnicar.
Andrei Huiban, profesor şi inspector general adjunct: Toate cele 28 sunt duse în spaţii conforme, adică tot spaţii şcolare. E un caz, spre exemplu, în special, o şcoală care mare clase la trei alte unităţi şcolare din oraş. E cazul oraşului Bârlad.
Direcţia de Sănătate Publică Vaslui a precizat că la finele lunii august 188 de unităţi de învăţământ din judeţ nu aveau autorizaţie sanitară de funcţionare, cauzele fiind legate de lipsa apei potabile, de nesiguranţa clădirilor sau toaletele din exterior. Deşi infrastructura şcolară din judeţul Vaslui a cunoscut în ultimii ani o îmbunătăţire semnificativă, graţie proiectelor implementate, încă mai sunt aspecte de remediat. Se fac eforturi, de asemenea, şi pentru combaterea abandonului şcolar, o problemă spinoasă a judeţului.
Andrei Huiban, inspector general adjunct: Fiecare şcoală are propriul plan de reducere a abandonului şcolar /…/ sunt: planul naţional de reducere a abandonului şcolar. Cred că au fost 50 de şcoli în prima etapă. Dar ai nevoie şi de un mediu familial, un mediu economic care să fie stimulativ.
Rata abandonului şcolar la nivelul judeţului Vaslui este, în medie, de 700-800 de elevi care renunţă anual la studii.
(RADOR/FOTO radioiasi.ro – imagine ilustrativă)