Ascultă Radio România Iași Live

Berea cu aromă de ciocolată și cafea, realizată la USV Iași

Berea cu aromă de ciocolată și cafea, realizată la USV Iași

Publicat de Andreea Drilea, 12 ianuarie 2022, 08:30

În cadrul atelierului de microproducție bere al Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) a fost produs primul sortiment de bere brună de tip Chocolate Stout, în realizarea produsului fiind folosit malț cu arome de ciocolată și cafea. După ce anul trecut, studenții USV Iași au testat rețeta berii cu ghimbir, acum în atelierul propriu de microproducție sunt încercate alte rețete inedite. După finalizarea perioadei de sesiune, în cel de al doilea semestru, tinerii de la specializările ce aparțin de ingineria produselor alimentare, de la Facultatea de Agricultură, vor participa la întreg fluxul tehnologic al șarjelor de bere, întreg demersul având în exclusivitate scop didactic.

În ultimele decenii, industria de obținere a berii a devenit o industrie modernă și eficientă, dând naștere unei game largi de malțuri pentru fabricarea berii, fiecare cu gradul său de prăjire și particularitățile sale. Există mai multe tipuri de malț, cele mai utilizate în industria berii fiind malțul blond și brun. Malțul blond este cel mai frecvent folosit în industria berii, pe când cel brun este mai rar folosit, dar este și printre cele mai selective specii de malț. În cadrul atelierului nostru de microproducție bere am produs un sortiment de bere de tip Chocolate Stout. Aceste tipuri de bere au arome profunde de ciocolată și cafea. Nu sunt foarte amare și pot fi uneori dulci. Ingredientele utilizate sunt cele de bază: apă, malț, hamei și drojdii. Particular berii negre este adăugarea unui malț special, de tip chocolate, conform unei tehnologii dezvoltată în cadrul secției. Acest malț este folosit pentru a oferi culoare berii și conferă o aromă de cafea prăjită, o aromă mai puțin amară decât malțul black”, a transmis ing. dr. Ionuț Veleșcu, responsabil în cadrul atelierului de microproducție bere al USV Iași.

Procesul tehnologic de fabricare al berii se desfășoară în sistem complet închis, folosind echipamente din inox. Acesta este complet automatizat, urmărindu-se toți parametrii tehnologici. Toate informațiile legate de desfășurarea proceselor sunt înregistrate și păstrate, asigurându-se o trasabilitate perfectă. „Având în vedere multitudinea de tipuri de malț, fiecare cu particularitățile sale, varietatea de produse auxiliare utilizate în prepararea berii și influența temperaturii asupra etapelor din procesul tehnologic, putem spune că diversitatea de rețete este practic nelimitată și toate  pot fi obținute în cadrul microsecției noastre de bere”, a mai punctat ing. dr. Ionuț Veleșcu.

(Comunicat de presă)

Etichete:
Toate muzeele Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași vor fi deschise în minivacanța de 1 mai
Regional joi, 1 mai 2025, 13:34

Toate muzeele Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași vor fi deschise în minivacanța de 1 mai

În perioada 1 – 4 mai 2025, cu ocazia minivacanței de 1 Mai, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași vă invită să explorați bogăția...

Toate muzeele Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași vor fi deschise în minivacanța de 1 mai
Neamţ: Fostul episcop al Huşilor, condamnat pentru agresiuni sexuale, ridicat de poliţişti din Agapia
Regional joi, 1 mai 2025, 12:50

Neamţ: Fostul episcop al Huşilor, condamnat pentru agresiuni sexuale, ridicat de poliţişti din Agapia

Fostul episcop al Huşilor, Corneliu Bârlădeanu (pe numele de mirean Cornel Onilă), condamnat definitiv la opt ani de închisoare pentru viol şi...

Neamţ: Fostul episcop al Huşilor, condamnat pentru agresiuni sexuale, ridicat de poliţişti din Agapia
Botoșani: Aproape 300 de polițiști de frontieră asigură, zilnic, un control eficient şi operativ în punctele de frontieră
Regional joi, 1 mai 2025, 12:34

Botoșani: Aproape 300 de polițiști de frontieră asigură, zilnic, un control eficient şi operativ în punctele de frontieră

La nivelul structurilor Poliției de Frontieră din județul Botoșani au fost dispuse măsuri suplimentare pentru a se asigura un control fluent,...

Botoșani: Aproape 300 de polițiști de frontieră asigură, zilnic, un control eficient şi operativ în punctele de frontieră
Iași: Asistenţă medicală de urgenţă la 6 spitale în minivacanţa de 1 mai 
Regional joi, 1 mai 2025, 12:28

Iași: Asistenţă medicală de urgenţă la 6 spitale în minivacanţa de 1 mai 

În acest sfârșit de săptămână, Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași are linii de gardă pe toate secțiile în zilele de 1, 2 și 3 mai,...

Iași: Asistenţă medicală de urgenţă la 6 spitale în minivacanţa de 1 mai 
Regional joi, 1 mai 2025, 11:36

Botoșani: Poliția la datorie în minivacanța de 1 Mai

Începând de astăzi, la nivelul județului Botoșani vor fi mobilizați, în medie, zilnic, peste 150 de polițiști, pregătiți să intervină pe...

Botoșani: Poliția la datorie în minivacanța de 1 Mai
Regional joi, 1 mai 2025, 10:56

CTP Iași: 40 de ani de la introducerea troleibuzului la Iași

Compania de Transport Public Iași marchează, astăzi, 40 de ani de la inaugurarea primului traseu de troleibuz la Iași. Ideea a fost lansată în...

CTP Iași: 40 de ani de la introducerea troleibuzului la Iași
Regional joi, 1 mai 2025, 10:48

(UPDATE) Tânărul din municipiul Roman care ar fi înşelat 185 de persoane cu anunţuri false de închiriere a fost arestat preventiv

UPDATE ora 11:15 – Față de tânărul în vârstă de 21 de ani, instanța de judecată a dispus măsura arestului preventiv pentru 30 de...

(UPDATE) Tânărul din municipiul Roman care ar fi înşelat 185 de persoane cu anunţuri false de închiriere a fost arestat preventiv
Regional joi, 1 mai 2025, 09:01

Pacienţi şi angajaţi evacuaţi dintr-o clădire a Spitalului CFR Paşcani după izbucnirea unui incendiu

Peste 60 de pacienţi au fost evacuaţi şi 17 angajaţi s-au autoevacuat, ieri după-amiază, dintr-o clădire a Spitalului CFR Paşcani, după ce...

Pacienţi şi angajaţi evacuaţi dintr-o clădire a Spitalului CFR Paşcani după izbucnirea unui incendiu