Ascultă Radio România Iași Live

Berea cu aromă de ciocolată și cafea, realizată la USV Iași

Berea cu aromă de ciocolată și cafea, realizată la USV Iași

Publicat de Andreea Drilea, 12 ianuarie 2022, 08:30

În cadrul atelierului de microproducție bere al Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) a fost produs primul sortiment de bere brună de tip Chocolate Stout, în realizarea produsului fiind folosit malț cu arome de ciocolată și cafea. După ce anul trecut, studenții USV Iași au testat rețeta berii cu ghimbir, acum în atelierul propriu de microproducție sunt încercate alte rețete inedite. După finalizarea perioadei de sesiune, în cel de al doilea semestru, tinerii de la specializările ce aparțin de ingineria produselor alimentare, de la Facultatea de Agricultură, vor participa la întreg fluxul tehnologic al șarjelor de bere, întreg demersul având în exclusivitate scop didactic.

În ultimele decenii, industria de obținere a berii a devenit o industrie modernă și eficientă, dând naștere unei game largi de malțuri pentru fabricarea berii, fiecare cu gradul său de prăjire și particularitățile sale. Există mai multe tipuri de malț, cele mai utilizate în industria berii fiind malțul blond și brun. Malțul blond este cel mai frecvent folosit în industria berii, pe când cel brun este mai rar folosit, dar este și printre cele mai selective specii de malț. În cadrul atelierului nostru de microproducție bere am produs un sortiment de bere de tip Chocolate Stout. Aceste tipuri de bere au arome profunde de ciocolată și cafea. Nu sunt foarte amare și pot fi uneori dulci. Ingredientele utilizate sunt cele de bază: apă, malț, hamei și drojdii. Particular berii negre este adăugarea unui malț special, de tip chocolate, conform unei tehnologii dezvoltată în cadrul secției. Acest malț este folosit pentru a oferi culoare berii și conferă o aromă de cafea prăjită, o aromă mai puțin amară decât malțul black”, a transmis ing. dr. Ionuț Veleșcu, responsabil în cadrul atelierului de microproducție bere al USV Iași.

Procesul tehnologic de fabricare al berii se desfășoară în sistem complet închis, folosind echipamente din inox. Acesta este complet automatizat, urmărindu-se toți parametrii tehnologici. Toate informațiile legate de desfășurarea proceselor sunt înregistrate și păstrate, asigurându-se o trasabilitate perfectă. „Având în vedere multitudinea de tipuri de malț, fiecare cu particularitățile sale, varietatea de produse auxiliare utilizate în prepararea berii și influența temperaturii asupra etapelor din procesul tehnologic, putem spune că diversitatea de rețete este practic nelimitată și toate  pot fi obținute în cadrul microsecției noastre de bere”, a mai punctat ing. dr. Ionuț Veleșcu.

(Comunicat de presă)

Etichete:
Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Din străbuni, din oameni buni…” – ediția a L-a, aniversară – s-a încheiat cu succes
Regional marți, 23 decembrie 2025, 10:44

Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Din străbuni, din oameni buni…” – ediția a L-a, aniversară – s-a încheiat cu succes

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură aflată în subordinea...

Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Din străbuni, din oameni buni…” – ediția a L-a, aniversară – s-a încheiat cu succes
Neamţ: Secţia de pediatrie a Spitalului Municipal Roman îşi restrânge temporar activitatea din lipsa medicilor
Regional marți, 23 decembrie 2025, 07:12

Neamţ: Secţia de pediatrie a Spitalului Municipal Roman îşi restrânge temporar activitatea din lipsa medicilor

Conducerea Spitalului Municipal de Urgenţă Roman a anunţat, luni, că activitatea din cadrul secţiei de pediatrie va fi restrânsă temporar, din...

Neamţ: Secţia de pediatrie a Spitalului Municipal Roman îşi restrânge temporar activitatea din lipsa medicilor
Vrancea: Patru persoane rănite în urma unei explozii urmată de incendiu într-un bloc, la Focşani
Regional marți, 23 decembrie 2025, 07:09

Vrancea: Patru persoane rănite în urma unei explozii urmată de incendiu într-un bloc, la Focşani

Patru persoane au fost rănite, dintre care una a fost transportată la spital în stare gravă, cu arsuri pe 70% din suprafaţa corpului, în urma...

Vrancea: Patru persoane rănite în urma unei explozii urmată de incendiu într-un bloc, la Focşani
1.200 de fapte bune: Crăciun pentru copiii vulnerabili de la Salvați Copiii Iași
Regional marți, 23 decembrie 2025, 07:00

1.200 de fapte bune: Crăciun pentru copiii vulnerabili de la Salvați Copiii Iași

De la începutul lunii octombrie și până la finalul anului, Salvați Copiii Iași derulează campania „Fii un Moș Crăciun realist de bun!”,...

1.200 de fapte bune: Crăciun pentru copiii vulnerabili de la Salvați Copiii Iași
Regional luni, 22 decembrie 2025, 12:37

Explozie urmată de incendiu la un bloc din Focșani

În această dimineață, în jurul orei 07:40, un apel la numărul unic de urgență 112, anunța producerea unei explozii urmată de un incendiu...

Explozie urmată de incendiu la un bloc din Focșani
Regional luni, 22 decembrie 2025, 06:23

Vrancea: Pe 23 decembrie va fi dat în circulaţie tronsonul A7 dintre Focşani şi Adjud

Tronsonul de 50 de kilometri al Autostrăzii A7 dintre Focşani şi Adjud va fi dat în circulaţie pe 23 decembrie, a anunţat preşedintele...

Vrancea: Pe 23 decembrie va fi dat în circulaţie tronsonul A7 dintre Focşani şi Adjud
Regional duminică, 21 decembrie 2025, 11:55

(AUDIO) Tariful de livrare a energiei termice în municipiul Iași va crește cu 5%

Tariful de livrare a energiei termice în municipiul Iași va crește cu 5%. Majorarea este impusă de Autoritatea Națională de Reglementare în...

(AUDIO) Tariful de livrare a energiei termice în municipiul Iași va crește cu 5%
Regional duminică, 21 decembrie 2025, 09:35

(AUDIO) Majorări de taxe la Iași: Consiliul Local discută noile impozite

Consiliul Local Iași va dezbate mâine, într-o ședință extraordinară, noua grilă de impozitare locală pentru anul viitor. Creșterea...

(AUDIO) Majorări de taxe la Iași: Consiliul Local discută noile impozite