Ascultă Radio România Iași Live

Ministrul Mediului: Hrănirea urşilor în pădure înseamnă transformarea pădurii într-o fermă de urşi

Ministrul Mediului: Hrănirea urşilor în pădure înseamnă transformarea pădurii într-o fermă de urşi

Publicat de Andreea Drilea, 22 iulie 2021, 11:40

 Hrănirea urşilor în pădure înseamnă transformarea pădurii într-o fermă de urşi şi generarea automată a unei populaţii şi mai mari, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

‘Pregătim Hotărârea de Guvern prin care hrănirea urşilor în intravilan sau în apropierea localităţilor se va interzice şi vor fi sancţiuni mai mari pentru cei care nu respectă aceste interdicţii. În paralel, încă din februarie, am lansat licitaţia pentru estimarea populaţiei de urs prin măsurile clasice. Pentru a prezenta orice măsură de prevenţie în faţa Comisiei trebuie să avem acest trend al populaţiei de urs, dacă a scăzut sau a crescut. Noi putem trage câteva concluzii în urma apelurilor la 112, în urma dosarelor de pagubă, în urma atacurilor la om, dar aceste sunt concluzii indirecte, neavând acel studiu (…) Cei care spun că se pricep cel mai bine la urşi spun că hrănirea urşilor în pădure înseamnă transformarea pădurii într-o fermă de urşi şi generarea automată a unei populaţii şi mai mari. Timpul pierdut cinci ani de zile nu se va recupera în şase luni, cu siguranţă. Pentru noi cel mai important lucru este studiul să vedem unde suntem acum. Pas cu pas lucrurile pot fi rezolvate, dar cel mai important lucru este să ştim unde suntem acum. Am semnat contractul de finanţare şi începem evaluarea pe baze ştiinţifice’, a spus Tanczos.

Acesta a menţionat că Ordonanţa de Urgenţă privind aprobarea metodelor de intervenţie la urs, aprobată recent de Guvern, a suferit câteva modificări faţă de varianta propusă de Ministerul Mediului şi scopul principal este asigurarea securităţii comunităţilor din zonele în care problema a devenit ‘extrem de gravă’.

‘Este o Ordonanţă de Urgenţă la care am lucrat foarte mult şi care, zilele trecute, a parcurs procedura de avizare interministerială. A suferit câteva modificări faţă de varianta pe care am propus-o din minister. Este o Ordonanţă de Urgenţă necesară în localităţi, astfel încât, prin această intervenţie graduală, să putem elimina pericolul generat de prezenţa urşilor în localităţi. Subliniez încă o dată cele două aspecte, care se referă strict la localităţi şi impune echipelor de intervenţie o aplicare graduală. Ordonanţa spune foarte clar că trebuie să înceapă intervenţia prin îndepărtare, prin alungare, după aceea trebuie parcursă faza relocării şi doar în situaţiile în care riscul este mare şi pericolul este iminent la adresa cetăţenilor, se poate interveni prin eutanasiere sau extragere prin împuşcare. Le mulţumesc colegilor din celelalte ministere pentru susţinere. Este o problemă extrem de gravă în mai multe localităţi şi cred că aceste comunităţi trebuie să beneficieze de aceeaşi siguranţă şi securitate de care beneficiem cu toţii în alte localităţi unde acest pericol nu există’, a afirmat ministrul.

Guvernul României a aprobat, în şedinţa de miercuri, 21 iulie, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, o Ordonanţă de Urgenţă privind aprobarea metodelor de intervenţie pentru specia urs brun.

Actul normativ reglementează modul de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun (Ursus arctos) asupra cetăţenilor şi bunurilor acestora în intravilanul localităţilor, prin alungare/capturare/relocare sau extragerea prin împuşcare sau eutanasiere.

Scopul principal al Ordonanţei este ocrotirea unor valori esenţiale: viaţa şi integritatea corporală a persoanei, sănătatea şi securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietatea publică şi privată a persoanelor juridice şi fizice.

Documentul precizează că sesizarea cazurilor în care este necesară intervenţia se face de orice persoană, prin apelarea numărului unic de urgenţă 112.

De asemenea, intervenţia asupra exemplarelor de urs aflate în intravilanul localităţilor se efectuează gradual, prin analizarea la faţa locului, de echipa de intervenţie, a nivelului de risc stabilit potrivit Procedurii privind modul de acţiune a instituţiilor responsabile în gestionarea intervenţiilor în cazul incidentelor generate de specia de urs brun.

Echipa de intervenţie este formată din: primarul/viceprimarul unităţii administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul; personalul structurilor de jandarmi competente teritorial, aflat în serviciu în zona unde a fost semnalată prezenţa exemplarului de urs; personalul tehnic de specialitate angajat al Gestionarului care a încheiat contract de permanenţă cu unitatea administrativ-teritorială pentru asigurarea serviciilor de specialitate prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, în zona unde s-a produs evenimentul; medicul veterinar.

Extragerea ursului prin eutanasiere sau împuşcare se face în următoarele situaţii: dacă intervenţiile prin metoda alungării, respectiv a tranchilizării şi relocării nu dau rezultate şi gradul de risc se modifică la nivel mare conform procedurii de evaluare a riscului; dacă siguranţa şi securitatea persoanelor sau a bunurilor de orice fel aparţinând acestora sunt puse în pericol; dacă siguranţa şi securitatea membrilor echipei de intervenţie sunt puse în pericol; în cazul în care exemplarul de urs în cauză se răneşte în cursul acţiunii de intervenţie şi nu sunt identificate alte soluţii conform prezentei ordonanţe de urgenţă; dacă exemplarul în cauză este prins într-o capcană neautorizată şi nu sunt identificate alte soluţii; dacă exemplarul în cauză prezintă răni incompatibile cu viaţa.

Costurile privind intervenţia se achită de unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia s-a efectuat intervenţia în baza contractului de prestări servicii de permanenţă încheiat cu gestionarul, respectiv a contractului de prestări servicii încheiat cu medicul veterinar de liberă practică şi se decontează de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în limita tarifelor standard stabilite prin ordin al ministrului mediului, apelor şi pădurilor şi în baza documentelor justificative depuse de unităţile administrativ – teritoriale la Gărzile forestiere. AGERPRES


Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, susţine joi o conferinţă de presă ce va avea pe agendă, printre altele, problema managementului populaţiei de urs din România.

Conform ministerului de resort, oficialul va vorbi şi despre concluziile participării la Consiliul informal al miniştrilor Mediului din Uniunii Europene, precum şi despre rectificarea bugetară a MMAP.

Guvernul României a aprobat, în şedinţa de miercuri, 21 iulie, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, o Ordonanţă de urgenţă privind aprobarea metodelor de intervenţie pentru specia urs brun.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, actul normativ reglementează modul de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun (Ursus arctos) asupra cetăţenilor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor, prin alungare/capturare/relocare sau extragerea prin împuşcare sau eutanasiere. AGERPRES/FOTO arhivă

Etichete:
ANM: Vremea se menţine caldă în primele zile ale săptămânii, ulterior valorile termice vor fi în scădere
Naţional sâmbătă, 3 mai 2025, 08:10

ANM: Vremea se menţine caldă în primele zile ale săptămânii, ulterior valorile termice vor fi în scădere

Vremea se va menţine frumoasă şi deosebit caldă în următoarele zile la nivelul întregii ţări, iar valorile termice vor fi mult mai ridicate...

ANM: Vremea se menţine caldă în primele zile ale săptămânii, ulterior valorile termice vor fi în scădere
Ministrul energiei, Sebastian Burduja, a transmis că nu sunt probleme în sistemul energetic naţional
Naţional vineri, 2 mai 2025, 12:40

Ministrul energiei, Sebastian Burduja, a transmis că nu sunt probleme în sistemul energetic naţional

Ministrul energiei, Sebastian Burduja, a transmis, astăzi, că nu sunt probleme în sistemul energetic naţional şi nu sunt anticipate...

Ministrul energiei, Sebastian Burduja, a transmis că nu sunt probleme în sistemul energetic naţional
Prezidenţiale 2025 – Astăzi – ultima zi de campanie electorală în ţară
Naţional vineri, 2 mai 2025, 11:06

Prezidenţiale 2025 – Astăzi – ultima zi de campanie electorală în ţară

Vineri este ultima zi de campanie electorală în ţară, pentru alegerile prezidenţiale. În diaspora, s-au deschis secţiile de vot, iar scrutinul...

Prezidenţiale 2025 – Astăzi – ultima zi de campanie electorală în ţară
Jandarmeria Română a suplimentat efectivele prezente în stradă, în minivacanţa de 1 Mai
Naţional vineri, 2 mai 2025, 10:30

Jandarmeria Română a suplimentat efectivele prezente în stradă, în minivacanţa de 1 Mai

Jandarmeria Română a suplimentat efectivele prezente în stradă, în minivacanţa de 1 Mai. Zilnic acţionează peste 4.500 de jandarmi, iar...

Jandarmeria Română a suplimentat efectivele prezente în stradă, în minivacanţa de 1 Mai
Naţional vineri, 2 mai 2025, 06:53

Prezidenţiale 2025 – Peste 18 milioane de alegători, aşteptaţi duminică la urne

Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a-şi alege preşedintele pentru următorii cinci ani dintre cei 11...

Prezidenţiale 2025 – Peste 18 milioane de alegători, aşteptaţi duminică la urne
Naţional joi, 1 mai 2025, 08:58

În minivacanţa de 1 mai aproape 50.000 de turişti sunt aşteptaţi pe litoral

Astăzi se deschide oficial sezonul estival. Sunt aşteptaţi la mare în minivacanţa de 1 mai aproape 50.000 de turişti, estimează...

În minivacanţa de 1 mai aproape 50.000 de turişti sunt aşteptaţi pe litoral
Naţional joi, 1 mai 2025, 08:55

Peste 550 de salvamontiştii vor patrula pe traseele montane

Minivacanţa de 1 mai aduce mai mult turişti în zona montană. Dispeceratul Naţional Salvamont recomandă 10 reguli esenţiale pentru o drumeţie...

Peste 550 de salvamontiştii vor patrula pe traseele montane
Naţional miercuri, 30 aprilie 2025, 19:09

Fostul episcop al Huşilor, Corneliu Bârlădeanul, condamnat definitiv la 8 ani de închisoare pentru viol

Fostul episcop ortodox al Huşilor, Corneliu Bârlădeanu – pe numele său din buletin Cornel Onilă – a fost condamnat miercuri la opt...

Fostul episcop al Huşilor, Corneliu Bârlădeanul, condamnat definitiv la 8 ani de închisoare pentru viol