În Republica Moldova sunt programate alegeri locale
În Republica Moldova, unde duminică sunt programate alegeri locale, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a decis anularea înregistrării la scrutin a candidaţilor Partidului Şansă, afiliat cu o grupare de crimă organizată controlată de Moscova.
Are mai multe informaţii de la Radio Chişinău Ina Guţu: Şeful SIS s-a referit la trei etape în care Federaţia Rusă, prin intermediul grupării criminale afiliate lui Ilan Şor, ar încerca să submineze, începând cu anul trecut, puterea în Republica Moldova. La început a fost vorba de atacuri asupra instituţiilor de stat, atacuri cibernetice şi alerte false cu bombă. A doua etapă prin care Rusia a încercat să dea jos guvernarea de la Chişinău şi să deturneze parcursul european al ţării este legată de organizarea de dezordine în masă în urma protestelor plătite conduse de Şor. Circa 500 de cetăţeni străini ar fi fost implicaţi, potrivit şeful SIS, fiind instruiţi să facă astfel încât acţiunile de protest să degenereze în violenţă. A treia etapă în care ne aflăm o reprezintă implicarea Rusiei în procesele electorale naţionale prin crearea unei grupări criminale formate din deputaţi, jurnalişti, aşa-numiţi lideri ai opiniei publice, oameni de afaceri în promovarea agendei Kremlinului în Republica Moldova. Potrivit lui Alexandru Musteaţa, Rusia ar fi cheltuit în acest scop peste un miliard de lei.
Alexandru Musteaţa: Avem documentate peste 160 de volume în dosare penale, dintre care 63 au fost trimise în judecată de către organele competente. Au fost captate date în privinţa utilizării de către grupul criminal Şor a circa 200 de milioane de lei, utilizaţi inclusiv pentru finanţarea protestelor stradale şi destabilizărilor din ţară în anul trecut şi anul curent. Datele operative indică asupra sumei de peste 400 de milioane de lei. Doar în ultimele luni au fost identificate şi documentate peste 90 de milioane de lei destinaţi coruperii alegătorilor, concurenţilor electorali şi finanţare ilegală a campaniei electorale. Estimările făcute în verificările operative şi conform datelor de la parteneri arată că sumele alocate de Federaţia Rusă pentru destabilizarea Republicii Moldova se ridică la peste un miliard de lei.
Reporter: Una dintre strategiile folosite de Kremlin este susţinerea şi alimentarea acţiunilor de separatism regional prin instalarea unor persoane loiale Moscovei cu scop de a se opune puterii centrale. Scenariul din Găgăuzia se doreşte a fi replicat în mai multe regiuni de Republica Moldova la alegerile de duminică, avertiează şeful SIS. El a făcut referire şi la introducerea în Republica Moldova a mii de carduri sau donaţii de milioane de euro din partea unor cetăţeni ruşi cu legături directe la Kremlin.
Alexandru Musteaţa: Putem spune cu siguranţă că Republica Moldova este supusă unor atacuri hibride de o amploare fără precedent. Manipularea, propaganda şi dezinformarea, tentativa de schimbarea guvernului prin violenţe, atacuri cibernetice, alarme false cu bombă, tentativa de a intra în ţară a cetăţenilor străini cu pregătire militară cu scop de a realiza operaţiuni subversive, finanţarea masivă a unui grup criminal organizat care corupe alegătorii, cumpără deputaţi şi lideri politici, cumpără candidaţi, totul pentru a compromite întreg sistemul de guvernare democratică în Republica Moldova pentru a o trece în zona de influenţă a Federaţiei Ruse.
Reporter: Şeful SIS spune că a expediat toate informaţiile către organele competente şi cere acţiuni prompte pentru a nu admite compromiterea alegerilor şi influenţarea acestora prin corupere politică.
Rador/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro