(AUDIO) Comisia Europeană, în favoarea posibilității ca Ucraina să lovească obiective militare de pe teritoriul Federației Ruse, cu arme de la state membre UE
Publicat de Andreea Drilea, 8 octombrie 2024, 17:53
Comisia Europeană se pronunță în favoarea posibilității ca Ucraina să lovească obiective militare aflate pe teritoriul Federației Ruse prin intermediul armelor achiziționate sau primite de la state membre ale Uniunii Europene.
Într-un interviu acordat colegului nostru, Lucian Bălănuță, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pe probleme de afaceri externe și politică de securitate, Peter Stano, a subliniat că Rusia și-a intensificat campania de teroare prin distrugerea infrastructurii energetice din Ucraina.
El a precizat că Uniunea Europeană va oferi Ucrainei toate mijloacele de sprijin pentru asigurarea facilităților energetice de pe teritoriul ucrainean:
Peter Stano: Le furnizăm generatoare, le furnizăm mijloace de reconstrucție a rețelei energetice distruse și le furnizăm, de asemenea, echipamentul militar necesar, astfel încât să fie capabili nu numai să se protejeze pe ei înșiși, dar și infrastructura lor civilă, inclusiv infrastructura energetică, și să-i împiedice pe ruși să-i atace. Aceasta este discuția din cadrul european cu privire la ridicarea restricțiilor privind utilizarea armelor furnizate de statele membre pentru a permite ucrainienilor să lovească Rusia și pe propriul teritoriu. Desigur, vorbim despre ținte militare. Unele țări au ridicat aceste restricții. Înaltul Reprezentant, Josep Borell, pledează foarte mult pentru ridicarea acestor restricții, deoarece, pe baza dreptului internațional, Ucraina are, de fapt, dreptul, în cadrul mai larg al auto-apărării sale, să lovească obiective militare și pe teritoriul inamicului.
Între timp, conflictul militar se intensifică în partea de est a Ucrainei, cu un avans minor al trupelor rusești.
Nici Kievul şi nici Moscova nu publică informaţii despre numărul victimelor proprii în acest război. Potrivit cotidianului american Wall Street Journal, o estimare confidenţială ucraineană, care datează însă de la începutul acestui an, indica până atunci circa 80.000 de morţi şi aproximativ 400.000 de răniţi în rândurile armatei ucrainene. Pentru tabăra rusă, o estimare făcută de presa rusă de opoziţie pe baza datelor notariale arată cel puţin 120.000 de morţi, în timp ce serviciile secrete occidentale au estimări variabile, unele mergând până la 200.000 de morţi şi 400.000 de răniţi.
(Radio Iași/Lucian Bălănuță/FOTO – imagine ilustrativă)