Ascultă Radio România Iași Live

Sănătate şi beneficii în coşul cu legume

Sănătate şi beneficii în coşul cu legume

Publicat de Andreea Drilea, 11 noiembrie 2018, 05:45


Sănătate şi beneficii în coşul cu legume de toamnă

Ardeii graşi – benefici în sistemul digestiv

Ardeiul gras este una dintre legumele de toamna bogate in pigmenti, al caror rol este acela de crestere a rezistentei capilarelor sanguine. Ardeii rosii contin o concentratie mai mare de vitamine A si C decat cei verzi. Indiferent de culoarea lor, aceste legume delicioase au proprietati antiseptice, diuretice, laxative si antioxidante, fiind totodata o adevarata binecuvantare pentru sistemul digestiv. In plus, contin si luteina, un carotenoid care reduce pierderile de memorie legate de varsta.

Broccoli – leguma care previne cancerul

Sulforafanul continut de broccoli este un compus al carui rol este acela de a creste activitatea enzimelor anticancer. Bogatia de fibre din compozitia acestei legume de toamna ajuta atat la buna functionare a digestiei, cat si la normalizarea nivelului de colesterol. Broccoli poate fi consumat impreuna cu rosii sau cu turmeric, oricare dintre acestea optimizandu-i proprietatile.

Ceapa roşie – benefică în afecţiunile cardiovasculare

Ceapa rosie este o legume plina de virtuti curative, mai ales daca este consumata in stare cruda. Este bogata in vitaminele A, B si C si in oligoelemente mai rar intalnite la legumele de toamna precum seleniu, mangan, cobalt, fluor si molibden. De asemenea, contine quercitina, un polifenol cu proprietati antioxidante si antiinflamatoare, care incetineste pierderea osoasa cauzata de menopauza. Totodata, ceapa rosie contribuie la scaderea nivelului de colesterol, prevenind astfel aparitia atacului de cord si a bolilor cardiovasculare. In plus, fluidifica sangele, impiedicand formarea de cheaguri. In acest fel, nu mai exista riscul obstructiei arterelor si al aparitiei trombozelor.

Ciupercile – ajută la instalarea rapidă a saţietăţii

Sarace in calorii si bogate in fibre, aceste legume de toamna sunt de nelipsit din orice dieta de slabire, cu atat mai mult cu cat contin 90% apa, ceea ce duce la instalarea rapida a senzatiei de satietate. Bogatia de vitamine B si cantitatea apreciabila de minerale, dintre care amintim potasiu si fier, dar si seleniu, un element destul de greu de gasit in produsele pe care le consumam, fac din ciuperci un aliment care nu ar trebui sa lipseasca din meniul nostru.

Conopida – neutralizează toxinele

Aceasta leguma ce face parte din familia verzei contine vitaminele B si K, minerale precum potasiu si fosfor, dar si acizi grasi Omega-3. Este un aliment ce nu trebuie sa lipseasca din nicio dieta de detoxifiere, intrucat contine glucozinati, tiocianati si enzime hepatice care ajuta la neutralizarea substantelor potential toxice. Reduce riscul inflamatiei cronice si protejeaza organismul impotriva afectiunilor cardiovasculare si accidentelor vasculare cerebrale.

Dovlecii – sănătate în farfurie

Desi multe persoane il folosesc mai mult ca decoratiune de Haloween decat ca aliment, dovleacul este unul dintre cele mai gustoase si mai sanatoase legume de toamna, gratie bogatiei de compusi antioxidanti, care protejeaza organismul impotriva imbatranirii premature, afectiunilor cardiovasculare, cancerelor si altor boli legate de varsta. Vitamina A, care se prezinta sub forma de betacaroten, contribuie la intarirea oaselor si a dintilor. Pe langa aceasta, dovleacul contine si vitaminele B si E, dar si minerale precum magneziu si potasiu. Fibrele din compozitia lui lupta eficient atat impotriva constipatiei.

Morcovii – bogaţi în nutrienţi dar săraci în calorii

Morcovii sunt cea mai buna sursa de carotenoide (provitamina A), compusi liposolubili care reduc riscul aparitiei cancerului, maladiilor cardiovasculare sau al infarctului si lupta impotriva imbatranirii celulare. Vitamina B, prezenta cu precadere in sucul de morcovi, contribuie la crearea de globule rosii, la producerea hormonilor si la repararea tesuturilor. Contin o cantitate insemnata de vitamina C, care insa se distruge prin prepararea termica. Morcovii sunt bogati in minerale precum calciu, magneziu, potasiu si fier si fibre compuse in majoritate din pectina si celuloza, care faciliteaza tranzitul intestinal. Consumati intre mese, acestia inhiba apetitul.

Sfecla roşie – ajută circulaţia sanguină

Pe lista cu legume de toamna pline de antioxidanti isi face loc si sfecla rosie, o leguma a carei culoare provine de la betacianina, un pigment ce face parte din grupa antocianilor. In plus, sfecla rosie contine un oligoelement destul de rar intalnit in alimente, rubidiul, care are o actiune benefica asupra sistemului digestiv. Este bogata in vitaminele B si C, in minerale precum magneziu, fier si potasiu, dar si in fibre. Are proprietati antianemice si remineralizante, fiind considerata, din acest motiv, un tonic sanguin. Totodata, previne aparitia cancerului si a varicelor, scade tensiunea, imbunatateste functionarea celulelor hepatice si protejeaza fetusul de mutatii.

Varza – oferă o piele frumoasă

Fie ca vorbim despre soiurile autohtone precum varza alba sau cea rosie, fie ca vorbim despre varza Kale sau despre varza de Bruxelles, aceasta leguma este bogata in antociani, substante care inhiba activitatea anumitor agenti cancerigeni. Antioxidantii din compozitia acestei legume de toamna previn imbatranirea prematura, reduc riscul aparitiei bolilor batranetii si ne protejeaza pielea de actiunea radiatiilor ultraviolete, mentinand-o neteda, luminoasa si stralucitoare. Sucul de varza este un remediu eficient in ulcerele gastro-intestinale, gratie proprietatilor alcaline si glutaminei, o substanta care favorizeaza reducerea inflamatiei mucoasei stomacale.

(Andreea Drîlea, colaborator Radio Iaşi/FOTO google.ro)

Etichete:
Riscurile cumpărării de produse alimentare de pe reţelele de socializare
Fapt divers marți, 18 noiembrie 2025, 07:30

Riscurile cumpărării de produse alimentare de pe reţelele de socializare

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară avertizează consumatorii asupra riscurilor asociate achiziţionării de produse alimentare...

Riscurile cumpărării de produse alimentare de pe reţelele de socializare
Şase din zece români depăşesc bugetul planificat, de sărbători (studiu)
Fapt divers joi, 13 noiembrie 2025, 10:12

Şase din zece români depăşesc bugetul planificat, de sărbători (studiu)

Aproximativ 39% dintre români cheltuiesc mai mult decât în mod obişnuit, în această perioadă, iar procentul creşte mai ales în timpul...

Şase din zece români depăşesc bugetul planificat, de sărbători (studiu)
Concurs de scrisori pentru Moș Crăciun, la Teatrul Luceafărul
Fapt divers miercuri, 12 noiembrie 2025, 11:32

Concurs de scrisori pentru Moș Crăciun, la Teatrul Luceafărul

Ne apropiem vertiginos de perioada sărbătorilor de iarnă și cu toții ne străduim să intrăm în atmosfera specifică. Echipa noastră...

Concurs de scrisori pentru Moș Crăciun, la Teatrul Luceafărul
INS: Câştigul salarial mediu net a crescut la 5.443 lei, în septembrie
Fapt divers miercuri, 12 noiembrie 2025, 10:32

INS: Câştigul salarial mediu net a crescut la 5.443 lei, în septembrie

Câştigul salarial mediu net a fost 5.443 lei, în luna septembrie 2025, în creştere cu 56 lei (+1%) faţă de luna august 2025, iar câştigul...

INS: Câştigul salarial mediu net a crescut la 5.443 lei, în septembrie
Fapt divers marți, 11 noiembrie 2025, 06:50

ANM: Temperaturi diurne în creştere uşoară, până pe 15 noiembrie; alternanţă de zile calde şi reci după această dată

Temperaturile diurne vor fi în creştere uşoară în majoritatea regiunilor ţării, până pe 15 noiembrie, după care, până pe 23 noiembrie, va...

ANM: Temperaturi diurne în creştere uşoară, până pe 15 noiembrie; alternanţă de zile calde şi reci după această dată
Fapt divers sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 11:51

Luna noiembrie debutează cu vreme frumoasă şi caldă în majoritatea regiunilor

Luna noiembrie debutează cu vreme frumoasă şi mai caldă decât în mod normal în majoritatea regiunilor, potrivit prognozei publicate de...

Luna noiembrie debutează cu vreme frumoasă şi caldă în majoritatea regiunilor
Fapt divers vineri, 31 octombrie 2025, 22:41

(AUDIO/FOTO) Proiectul „Inter Artes” – zece ani de formare și creație în dansul contemporan la UNAGE Iași

Programul de Studii Coregrafie din cadrul Facultății de Teatru a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași a sărbătorit...

(AUDIO/FOTO) Proiectul „Inter Artes” – zece ani de formare și creație în dansul contemporan la UNAGE Iași
Fapt divers duminică, 26 octombrie 2025, 19:18

Programul de Studii Coregrafie – 10 ani de dans, artă și inspirație la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași

La zece ani de la înființarea Programului de Studii Coregrafie din cadrul Facultății de Teatru a Universității Naționale de Arte „George...

Programul de Studii Coregrafie – 10 ani de dans, artă și inspirație la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași