Ascultă Radio România Iași Live

Invenţia unor profesori din Galaţi: nectarul de dovleac, cel mai gustos leac

Publicat de Gabriela Rotaru, 11 octombrie 2014, 10:53

Şase profesori de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi au realizat în premieră un nectar probiotic de dovleac, în laboratoarele Universităţii „Dunărea de Jos“.

Gustos şi extrem de sănătos, asta spun şase profesori din Galaţi despre cea mai recentă realizare a lor, un nectar făcut din dovleac. Cei şase arată că băutura lor foloseşte o materie primă ieftină, cu un grad de perisabilitate scăzut, iar afacerea poate deveni una avantajoasă.

„Pentru un producător care face deja sucuri de roşii sau de fructe, acesta nu trebuie să-şi procure decât un utilaj de spălat şi de divizat dovleacul. Pe ambele le-am făcut tot noi“, spune Dana Moraru, doctorand în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi.

De altfel, Dana este cea care a venit cu ideea nectarului de dovleac, acesta fiind şi tema doctoratului la care lucrează. Beneficiile băuturii Profesorii au testat şi valabilitatea unui astfel de nectar.

În condiţiile din laborator, nectarul poate rezista trei săptămâni fără nicio problemă. „Am putea să adăugăm aditivi, dar nu vrem. S-ar mai putea face un tratament termic ulterior obţinerii produsului, dar atunci nu mai vorbim despre un produs probiotic“, spune la rândul ei Iulia Bleoancă, şef lucrări în cadrul aceleiaşi facultăţi.

Beneficile băuturii obţine sunt multe la număr. Dovleacul are glucide uşor asimilabile, are fibre care îmbunătăţesc vederea, reglează nivelul colesterolului şi dezvoltă sistemul imunitar. „Produsul e similar cu un iaurt viu şi nu există nicăieri în lume la ora actuală. Este o sursă serioasă de fibre solubile pentru cei care ţin regim, sunt vegetarieni sau au intoleranţă la lactoză“, a declarat Luminiţa Georgescu, unul dintre cadrele didactice care a contribuit la inventarea a două instalaţii, una de spălat, cealaltă de tăiat dovleacul.

Nectarul de dovleac poate fi o alternativă la produsele lactate pe care unii nu le pot consuma. Nu conţine zahăr adăugat, iar ţinem cont că dovleacul este considerat un aliment antidiabetic, atunci cu atât mai mult nectarul este mană cerească pentru cei care luptă împotriva acestei boli.

Cercetătorii ne asigură că, dacă s-ar fabrica în serie, o sticlă de un litru nu ar costa mai mult de patru lei.

Nectarul de dovleac a fost prezentat la un salon de inventică de la Galaţi, dar deocamdată nu a suscitat interesul vreunui producător. „Ne-a mulţumit faptul că la acest salon a venit chiar şeful OSIM (n.r. – Oficiul de Stat pentru Invenţii si Mărci), care ne-a asigurat că ne va lua pe la toate saloane prin ţară, până când se va găsi cineva să facă acest nectar pe bandă rulantă“, a încheiat Dana Moraru. Reţeta nectarului de dovleac este în curs de brevetare la OSIM. (adevarul.ro/ FOTO adevarul.ro)

Etichete:
Cluj-Napoca, cel mai performant oraş din România în 2025
Fapt divers vineri, 24 octombrie 2025, 06:27

Cluj-Napoca, cel mai performant oraş din România în 2025

Cluj-Napoca rămâne cel mai performant oraş din România şi în 2025, potrivit barometrului City Index 2025, lansat joi de Institutul pentru...

Cluj-Napoca, cel mai performant oraş din România în 2025
Documentarul „Arhitecții Naturii” ajunge în cinematografele din România începând cu 24 octombrie
Fapt divers joi, 23 octombrie 2025, 10:54

Documentarul „Arhitecții Naturii” ajunge în cinematografele din România începând cu 24 octombrie

Brașov, 23 octombrie 2025. Povestea spectaculoasă a reîntoarcerii zimbrilor și a castorilor în Munții Făgăraș ajunge pe marile ecrane....

Documentarul „Arhitecții Naturii” ajunge în cinematografele din România începând cu 24 octombrie
Românii sunt printre cei mai risipitori cetăţeni ai Uniunii Europene
Fapt divers sâmbătă, 18 octombrie 2025, 10:16

Românii sunt printre cei mai risipitori cetăţeni ai Uniunii Europene

Românii sunt printre cei mai risipitori cetăţeni ai Uniunii Europene şi sunt pe locul 5 când vine vorba de mâncarea aruncată la gunoi. Datele...

Românii sunt printre cei mai risipitori cetăţeni ai Uniunii Europene
TAROM lansează o ofertă specială la târgurile de Crăciun din şase oraşe europene, între 24 noiembrie şi 14 decembrie
Fapt divers sâmbătă, 18 octombrie 2025, 08:43

TAROM lansează o ofertă specială la târgurile de Crăciun din şase oraşe europene, între 24 noiembrie şi 14 decembrie

Compania naţională aviatică TAROM lansează o ofertă specială dedicată Sărbătorilor de iarnă spre târgurile de Crăciun din cele mai...

TAROM lansează o ofertă specială la târgurile de Crăciun din şase oraşe europene, între 24 noiembrie şi 14 decembrie
Fapt divers vineri, 17 octombrie 2025, 20:52

Coregraful britanic Steve Batts: Dansul reprezintă o extensie poetică a mișcării cotidiene

Zilele acestea, coregraful Steve Batts se află la Iași, unde susține un workshop la Programul de Studii Coregrafie al Facultății de Teatru de la...

Coregraful britanic Steve Batts: Dansul reprezintă o extensie poetică a mișcării cotidiene
Fapt divers vineri, 17 octombrie 2025, 10:55

Spectacol de lumină și energie la Palas: Târgul de Cariere, „Gusturile Toamnei”, festivalul Light UP și concert Delia

Un weekend animat te așteaptă la Palas, unde vor avea loc evenimente dedicate întregii familii. De la proiecții spectaculoase până la teatru de...

Spectacol de lumină și energie la Palas: Târgul de Cariere, „Gusturile Toamnei”, festivalul Light UP și concert Delia
Fapt divers marți, 14 octombrie 2025, 11:30

Lansarea oficială a Școlii de Ghizi ATGR, Asociația Turistică Ghizii României, 15 octombrie 2025, Iași

ATGR, Asociația Turistică Ghizii României, are plăcerea de a anunța începerea Școlii de Ghizi, un proiect dedicat formării profesionale a...

Lansarea oficială a Școlii de Ghizi ATGR, Asociația Turistică Ghizii României, 15 octombrie 2025, Iași
Fapt divers vineri, 3 octombrie 2025, 05:04

Noaptea Albă a Galeriilor din Iași, 2025

Noaptea Albă a Galeriilor, organizată local de Asociația Culturală AltIași, se întoarce în galeriile de artă și spațiile expoziționale...

Noaptea Albă a Galeriilor din Iași, 2025