Ascultă Radio România Iași Live

Ananasul (Ananas comosus) este un fruct comestibil cărnos, cu gust dulce-acrişor şi foarte aromat

Publicat de Gabriela Rotaru, 9 ianuarie 2015, 11:57

Are numele comun atât al plantei tropicale cât şi al fructului. Conţine vitaminele A, B, B1. Fructele proaspete pot fi preparate sub formă de sucuri sau compoturi. Cristofor Columb este cel care a descoperit ananasul pe insula Guadelupa, în anul 1493.

Fructul a ajuns în Europa abia în 1650. John Kidwell a introdus cultura de ananas din Hawaii şi astfel s-a început cultivarea acesteia la scară mare. Printre cei mai cunoscuţi şi influenţi producători de ananas a fost James Dole care s-a mutat în Hawaii şi a înfiinţat prima plantaţie în anul 1900. Dole a achiziţionat 24 ha de teren în 1901 şi ulterior suprafaţa fermei a crescut tot mai mult. După anul 2006, mai existau doar două marii companii de ananas în Hawai, respectiv Dole şi Maui. Cei mai mari producători de ananas sunt: Filipine – 2,2 milioane tone; Tailanda ? 1,9 milioane tone; SUA (Hawai) şi Brazilia cu 1,4 milioane de tone. Cel mai important exportator de fructe proaspete de ananas este Costa Rica cu 322.000 de tone. Începând cu anul 2000, cele mai multe fructe proaspete de ananas care se găsesc în supermarket-urile din SUA şi Europa aparţin unui hibrid ce a fost omologat în Hawaii la începutul anilor 1970.

Ananasul este unul dintre fructele recomandate în dieta de slăbit. Este bogat în fibre şi micronutrienţi, ajută la protecţia organismului faţă de cancer şi prin dispersarea blocajelor sangvine, creşte protecţia la nivelul inimii.

Fructele proaspete şi sucul de ananas sunt bogate în antioxidanţii care protejează organismului de radicalii liberi şi creşte imunitatea. Conţine enzime care dizolvă proteinele provenite din mâncare şi ajută la digestie. O cană plină cu bucăţi de ananas, crud, conţine doar 76 de calorii şi ţine de foame mult timp. Sucul de ananas este şi o sursă de vitamina C, ce ne ajută în cazuri de răceală. Extractul uscat de ananas are un conţinut bogat în bromelină, un amestec de enzime care accelerează metabolismul.

Extractul se poate lua în timpul unei cure de slăbire, dar şi la terminarea ei, pentru a preveni îngrăşarea.

La cumpărare se alege fructul cel mai gustos în funcţie de miros. Acesta trebuie să aibă o aromă tropicală, proaspătă. Pentru a ajunge la miez, se cojeşte cu atenţie coaja şi partea fibroasă, iar apoi fructele se taie în bucăţi. În magazinele din Asia găsim fructe deja curăţate, după o tehnică specială şi decorativă în acelaşi timp.(rador/ecology.md/ FOTO foodstory.ro)

Etichete:
Premieră în industria energetică: E.ON Energie România a lansat primul instrument inteligent de căutare pe eon.ro
Fapt divers luni, 14 aprilie 2025, 10:42

Premieră în industria energetică: E.ON Energie România a lansat primul instrument inteligent de căutare pe eon.ro

Premieră în industria energetică: E.ON Energie România a lansat primul instrument inteligent de căutare pe eon.ro Clienții și vizitatorii...

Premieră în industria energetică: E.ON Energie România a lansat primul instrument inteligent de căutare pe eon.ro
Teatrul Luceafărul din Iași: Programul săptămânii 15 – 17 aprilie 2025
Fapt divers vineri, 11 aprilie 2025, 10:47

Teatrul Luceafărul din Iași: Programul săptămânii 15 – 17 aprilie 2025

PROGRAM SĂPTĂMÂNAL 15.04.2025-17.04.2025 Marți 9.30 – ALBĂ CA ZĂPADA 15.04.2025 Miercuri 10 – PRIVIGHETOAREA 16.04.2025 17,30 –...

Teatrul Luceafărul din Iași: Programul săptămânii 15 – 17 aprilie 2025
Lansare de carte, ”O Moldoveancă”, semnată de Carolina Daraban
Fapt divers miercuri, 9 aprilie 2025, 09:31

Lansare de carte, ”O Moldoveancă”, semnată de Carolina Daraban

Pe 12 aprilie 2025, la ora 18:00, colega noastră de la ”Incubator Radio”, reporter Carolina Daraban lansează cartea ”O Moldoveancă”. O...

Lansare de carte, ”O Moldoveancă”, semnată de Carolina Daraban
Povești contemporane la cafenea
Fapt divers luni, 7 aprilie 2025, 11:26

Povești contemporane la cafenea

Cea mai recentă inițiativă a echipei Teatrului Luceafărul Iași vizează scrieri contemporane. Sub titlul POVEȘTI LA FIKA, începând cu 10...

Povești contemporane la cafenea
Fapt divers luni, 7 aprilie 2025, 11:24

Atelier de miniastronomi la Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad

Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad va organiza sâmbătă, 3 mai 2025, ateliere dedicate copiilor cu...

Atelier de miniastronomi la Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad
Fapt divers luni, 7 aprilie 2025, 10:28

„Eșarfa pe bicicletă” – ediția a IV-a: Un semnal pentru siguranța copiilor pe bicicletă

Sâmbătă, 5 aprilie, a avut loc, la Iași a patra ediție a evenimentului „Eșarfa pe bicicletă”, organizat simultan în Iași, Brașov și...

„Eșarfa pe bicicletă” – ediția a IV-a: Un semnal pentru siguranța copiilor pe bicicletă
Fapt divers vineri, 4 aprilie 2025, 12:14

4 aprilie este ziua animalelor fără stăpân

4 aprilie este ziua animalelor fără stăpân şi este sărbătorită cu veşti bune de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară, care...

4 aprilie este ziua animalelor fără stăpân
Fapt divers luni, 31 martie 2025, 12:01

Uniunea Artiștilor Plastici din România vă recomandă câteva evenimente care vor debuta în perioada 1 – 6 aprilie 2025

Uniunea Artiștilor Plastici din România vă recomandă câteva evenimente care vor debuta în perioada 1 – 6 aprilie 2025: Marți, 1 aprilie, vor...

Uniunea Artiștilor Plastici din România vă recomandă câteva evenimente care vor debuta în perioada 1 – 6 aprilie 2025