Scriitorul Ion Muscalu, împletirea istoriei cu tradiția, la 75 de ani – temă a emisiunii Tradiții de joi, 5 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la o frumoasă sărbătoare dedicată prozatorului Ion Muscalu, născut la 13 august 1949 în satul Fetești, comuna Scobinți, lângă Hârlău, județul Iași.
Evenimentul s-a desfășurat în ziua de sâmbătă, 10 august 2024, începând cu ora 11, la Iași, în incinta Muzeului de Istorie Naturală, de pe Strada Independenței, Numărul 16.
Organzatorii manifestării au fost reprezentanții Societății de Medici și Naturaliști, ai Muzeului Municipal „Regina Maria” și cei ai Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași. Cu prilejul împlinirii vârstei de 75 de ani a scriitorului Ion Muscalu a fost lansată cartea Stejarul din Mănăstioara, roman istoric, volum care a văzut lumina tiparului, anul acesta, la Editura Danaster din Iași.
Concret, astăzi, stăm de vorbă, în deschiderea emisiunii, cu prozatorul Ion Muscalu. Mai apoi, atât despre viața și opera lui Ion Muscalu ne povestesc: Marius Chelaru, scriitor; doctorul Eugen Târcoveanu; Gheorghe Hrițcu, primarul comunei Scobinți; scriitorul Aurelian Silvestru și academicianul Mihai Cimpoi din Chișinău.
Pentru că în scrierile lui Ion Muscalu sunt surprinse fapte, evenimente, tradiții, trăiri cu urcușuri și coborâșuri ale înaintașilor noștri l-am provocat înaintea evenimentului de zilele trecute la dialog. Interesant este faptul că pe lângă cele 30 de romane istorice publicate de către prozatorul Ion Muscalu, zestrea sa editorială cuprinde și câteva monografii, cărți care constituie un alt subiect al interviului pe care-l postăm.
Speța din romanul istoric Stejarul din Mănăstioara, volum care a văzut lumina tiparului, anul acesta, la Editura Danaster din Iași, este un alt subiect pe care, pe scurt, ni-l prezintă Ion Muscalu. Atât dragostea pentru tradiție, cât și pentru istoria neamului românesc reiese din dialogul pe care-l postăm cu prozatorul Ion Muscalu.
În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la aniversarea a 75 de ani a prozatorului Ion Muscalu. Evenimentul s-a desfășurat, la Iași, în ziua de 10 august 2024, începând cu ora 11, în incinta Muzeului de Istorie Naturală de pe Strada Independenței, Numărul 16.
Organzatorii manifestării au fost reprezentanții Societății de Medici și Naturaliști, ai Muzeului Municipal „Regina Maria” și cei ai Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași.
Cu prilejul împlinirii vârstei de 75 de ani a scriitorului Ion Muscalu a fost lansată și cartea Stejarul din Mănăstioara, roman istoric, volum care a văzut lumina tiparului, anul acesta, la Editura Danaster din Iași.
În cele ce urmează, invităm la dialog pe criticul literar Marius Chelaru, cel care-și exprimă o opinie despre scrierile lui Ion Muscalu.
Dragi prieteni, pentru că am vorbit despre monografiile semnate de către Ion Muscalu, pentru a vă stârni interesul, se cuvine a le aminti: Monografia Mănăstirii Bujoreni, Monografia comunei Scânteia, Monografia comunei Scobinți, Monografia „Poiana cu Schit” și Monografia comunei Rediu (Rediu lui Tătar).
Pentru că relatăm de la împlinirea a 75 de ani a prozatorului Ion Muscalu eveniment desfășurat, la Iași, în ziua de 10 august 2024, începând cu ora 11, în incinta Muzeului de Istorie Naturală, se cuvine ca în următoarele minute să stăm de vorbă și cu unul dintre organizatori. Este vorba despre domnul doctor Eugen Târcoveanu, Societatea de Medici și Naturaliști, cel care ne amintește despre cartea Stejarul din Mănăstioara (Danaster, Iași, 2024), de Ion Muscalu, volum despre care s-a vorbit în programul manifestării de zilele trecute de la Iași. Interlocutorul nostru, domnul doctor Eugen Târcoveanu ne amintește și despre prezența unor nume de înaltă ținută academică din Chișinău, cu o parte dintre aceștia stăm de vorbă în ediția de astăzi a emisiunii noastre, dar ne vorbește și despre prezența, ieri și azi, în sufletele noastre a principelui Ștefan cel Mare.
În ediția de astăzi a emisiunii noastre, relatăm de la sărbătoarea dedicată prozatorului Ion Muscalu, născut la 13 august 1949 în satul Fetești, comuna Scobinți, lângă Hârlău, județul Iași. Evenimentul s-a desfășurat în ziua de sâmbătă, 10 august 2024, începând cu ora 11, la Iași, în incinta Muzeului de Istorie Naturală. Organzatorii manifestării au fost reprezentanții Societății de Medici și Naturaliști, ai Muzeului Municipal „Regina Maria” și cei ai Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași.
Cu prilejul împlinirii vârstei de 75 de ani a scriitorului Ion Muscalu a fost lansată și cartea Stejarul din Mănăstioara, roman istoric, volum care a văzut lumina tiparului, anul acesta, la Editura Danaster din Iași.
Cu prilejul sărbătorii care constituie subiectul ediției de astăzi a emisiunii noastre, despre simbolurile din narațiunile lui Ion Muscalu am stat de vorbă și cu academicianul Mihai Cimpoi de la Chișinău.
După cum am amintit, Ion Muscalu a scris și câteva monografii. Una dintre acestea se intitulează Scobinți (istorie și legendă), cercetare care a văzut lumina tiparului în anul 2011 la Editura Danaster din Iași.
În contextul acestui subiect, în cele ce urmează invităm la dialog pe Gheorghe Hrițcu, edilul șef al comunei Scobinți, cel care ne vorbește, pe scurt, despre Ion Muscalu, amintindu-ne și despre tradițiile foarte frumos surprinse în paginile monografiei de față. Gheorghe Hrițcu ne oferă și câteva exemple de oameni ai locului care păstrează cu sfințenie din tradițiile înaintașilor care au trăit pe aceste meleaguri.
În contextul subiectului discutat cu Gh. Hrițcu, primar al comunei Scobinți, se cuvine ca din Predoslovie (Adecă voroavă către cetitoriu) să cităm: „Multe ar fi de consemnat despre oamenii și locurile satelor domnești ale Măriei-Sale, Ștefan-vodă, de la Scobinți, dar vă mărturisesc cu satisfacție că scriind această carte mi-am retrăit copilăria cu farmecul, bucuriile și tristețile ei, păstrând în gând cu pioșenie și recunoștință chipurile celor dragi, al primei mele învățătoare care mi-a pus condeiul în mână, Eugenia Pintilie, fără de care aceste rânduri nu ar fi ajuns la dumneavoastră. Simțăminte tainice, lăuntrice, ne îndeamnă și ne cheamă la obârșii, la satul unde ne-am născut și am crescut. Fie ca aceste trăiri să ne călăuzească adeseori pașii pe drumul de întoarcere”.
Ion Muscalu la 75 de ani, subiect al ediției. Aniversarea s-a defășurat, la Iași, sâmbătă, 10 august, începând cu ora 11, în incinta Muzeului de Istorie Naturală, de pe Strada Independenței.
Cu acest prilej, am stat de vorbă și cu scriitorul, publicistul, pedagogul Aurelian Silvestru de la Chișinău, fondator și director al Liceului de Creativitate și Inventică „Prometeu-Protalent”, editorialist la „Vocea Basarabiei”. Aurelian Silvestru își exprimă o opinie pertinentă despre scrierile lui Ion Muscalu, cel care „a săpat foarte adânc în istoria poporului român”. Aproape de final, cu prlejul împlinii a 75 de ani a prozatorului Ion Muscalu, Aurelian Silvestru are pentru domnia sa un mesaj.
Stimați prieteni, invitați speciali ai aniversării de zilele trecute a prozatorului Ion Muscalu – cu prilejul împlinirii vârstei de 75 de ani – au fost Claudia Balaban, director de onoare al Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” din Chișinău (cea pe care o ascultăm într-o ediției viitoare a emisiunii Tradiții) și academicianul Mihai Cimpoi.
Aniversarea a fost presărată și de câteva momente artistice susținute de către conferențiar universitar doctor Sebastian Vîrtosu de la Universitatea „George Enescu” din Iași și Paul Celmare, Opera Națională București.
Aproape de final, în contextul aniversării scriitorului Ion Muscalu, eveniment desfășurat, la Iași, în ziua de 10 august 2024, invităm la dialog pe academicianul, criticul și istoricul literar Mihai Cimpoi, autorul și realizatorul proiectului de lungă durată „Congresul Mondial al Eminescologilor”, lansat în anul 2012.
Academicianul Mihai Cimpoi ne spune că tot ceea ce face prin scrierile sale prozatorul Ion Muscalu „ne ajută să înțelegem trecutul”. Principele Ștefan cel Mare, cel care este surprins în sute de pagini din creația lui Ion Muscalu, inclusiv în cartea lansată cu prilejul aniversării – Stejarul din Mănăstioara – (Editura Danaster, Iași, 2024) continuă să stârnească emoție. În acest context, academicianul Mihai Cimpoi ne amintește contribuțiile principelui la consttuirea identității românești.
Raportat la cele prezentate, conchidem prin câteva versuri scrise de către poetul Ion Brad, versuri care constituie mott-ul Monografiei Scobinți (istorie și legendă): „De teamă să nu înviem,/ ne-au risipit cetăți și ne-au ucis altare,/ Toate frumusețile,/ ca într-un blestem ni le-au schilodit,/ Și-am rămas doar cu soarele,/ Din el ne-am croit poteci în pădure, în munte,/ Și-am podidit cu lacrimi câmpia,/ Lângă vetre mărunte,/ Am logodit timpul cu statornicia,/ Dacă priviți bine-napoi,/ În pietrele nemuritoare suntem noi,/ Numai noi, noi tracii!”.
Dragi prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul cu subiectele pe care le-am amintit, și sigur am făcut-o, vă invit să fiți alături de Radio Iași (1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 și 96,3 MHz/FM), Joi, 5 SEPTEMBRIE 2024, imediat după ora 21, pentru a urmări emisiunea Tradiții, o emisiune a sufletului dumneavoastră.
Ne auzim online – AICI – https://www.radioiasi.ro/asculta-live/
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN
Pingback: Prozatorul Ion Muscalu la împlinirea a 75 de ani; Tradiții