Apa Iașilor, trecut și prezent (II) – subiect al emisiunii Dialog intercultural din 26 APRILIE 2024, h. 20 și 30 de minute, cu Dumitru ȘERBAN
În una din edițiile anterioare a emisiunii noastre vă promiteam că revenim la dialogul cu domnul Nicolae Peiu, de profesie geochimist și continuăm dialogul despre Lungul drum al apei pentru Iași. Istoricul alimentării cu apă și canalizării dulcelui târg, carte aflată la ediția a III-a adăugită și revizuită, apărută în anul 2023 la Editura Asachiana din Iași. Iată-ne că a sosit momentul de a completa imaginea acestui subiect. Lucrarea pe care am amintit-o este semnată de către Nicolae Peiu, respectiv Constantin Ostap și Dionisie Simionescu.
Cartea este alcătuită din patru părți (406 pagini): „La izvoarele alimentării Iașilor cu apă”; „Apa în Iașii vechilor zidiri”; „Bătălia pentru apa Iașilor” și „Apa în Iașii secolelor XX-XXI”.
Aflăm, din primele minute ale dialogului cu domnul profesor Nicolae Peiu, amănunte concrete despre alimentarea cu apă a Iașului din sursa Timișești. Întărim cele precizate prin câteva cuvinte din cercetarea care constituie tema ediției de astăzi a emisiunii noastre: „La propunerea inginerului A. Savul, Consiliul Comunal a decis data de 10 ianuarie 1906 ca principala conductă de aducțiune de la Timișești la Iași să primească numele Regele Carol I, iar lucrările să fie inaugurate la 1 mai 1906, la jubileul de 40 de ani de domnie a regelui, și să fie executate după planurile acestui inginer” (p. 201). Mai târziu are loc inaugurarea lucrărilor de la Timișești, eveniment care, pentru istoria Iașilor este, poate, cel mai important după Unirea Principatelor de la 1859.
[su_spacer]
[su_spacer]
[su_spacer]
[su_spacer]
Stimați prieteni, vă reamintim că în ediția de astăzi a emisiunii noastre invitat la microfonul Radio Iași avem pe domnul profesor Nicolae Peiu, de profesie geochimist, iar în firul dialogului nostru este cercetarea Lungul drum al apei pentru Iași. Istoricul alimentării cu apă și canalizării dulcelui târg, carte aflată la ediția a III-a adăugită și revizuită, apărută în anul 2023 la Editura Asachiana din târgul Iașilor.
În următoarele minute, invitatul ediției ne vorbește despre câteva capitole din ultima parte a lucrării de față, fiind vorba despre: „Apa în Iașii secolelor XX-XXI”, „De la Societatea Comunală a Apelor Potabile la Întreprinderile Municipiului Iași (1936-1944)”, „Anii apelor tulburi (1944-1957)”, „În sfârșit, apa de la Prut (1957-2012)”, „A doua coloană subterană între Iași și munți (1970-2012)”, „Și urât mirositoarea canalizare își are istoria ei (1840-2012)”.
Mai aflăm amănunte, în cele ce urmează și din culisele cercetării de față, studiu care a necesitat muncă asiduuă pe care autorii cărții au întreprins-o pe parcursul a peste 30 de ani.
[su_spacer]
[su_spacer]
[su_spacer]
[su_spacer]
După cum bine știți, în ediția de astăzi stăm de vorbă cu domnul Nicolae Peiu, de profesie geochimist. Subiectul dialogului este cercetarea Lungul drum al apei pentru Iași. Istoricul alimentării cu apă și canalizării dulcelui târg, carte aflată la ediția a III-a adăugită și revizuită, apărută în anul 2023 la Editura Asachiana, Iași, semnată de către Niolae Peiu, respectiv Constantin Ostap și Dionisie Simionescu.
Lucrarea este alcătuită din patru părți (406 pagini): „La izvoarele alimentării Iașilor cu apă”; „Apa în Iașii vechilor zidiri”; „Bătălia pentru apa Iașilor” și „Apa în Iașii secolelor XX-XXI”, fascicole pe care am încercat să le conturăm în două ediții ale emisiunii Dialog intercultural, difuzate pe undele Radio Iași.
Dragi prieteni, aproape de final, invitatul nostru aduce mulțumiri tuturor celor care i-au fost alături în ceea ce privește alcătuirea studiului de față, Lungul drum al apei pentru Iași. Istoricul alimentării cu apă și canalizării dulcelui târg.
[su_spacer]
[su_spacer]
Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul cu temele prezentate – și sigur am făcut-o – vă invit ca vineri, 26 APRILIE 2024, între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio România Iași, pentru a urmări emisiunea: Dialog intercultural.
Ne auzim, online, AICI – https://www.radioiasi.ro/asculta-live/
Cartea poate fi descărcată, de AICI – https://bjiasi.ro/wp-content/uploads/2023/10/Volum-Lungul-drum-al-apei-pentru-Iasi.pdf
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN