Proiect în Parlament: Personalul medical, care a efectuat ore de gardă, beneficiază la cerere de pensionare, fără penalizări
Parlamentari de la toate partidele propun, într-o iniţiativă legislativă, ca personalul angajat în sistemul medical, care a efectuat ore de gardă, să beneficieze, la cerere, de pensionare, fără penalizări.
Potrivit propunerii legislative referitoare la modificarea legii privind sistemul unitar de pensii publice, depusă la Parlament, ‘pentru personalul angajat în sistemul medical, orele de gardă efectuate şi pentru care s-au plătit contribuţii de asigurări sociale constituie vechime în muncă şi se iau în considerare la stabilirea stagiului de cotizare în sistemul public de pensii’.
‘Personalul angajat în sistemul medical, care a efectuat ore de gardă, beneficiază, la cerere, de pensionare, fără penalizări, înaintea vârstei standard de pensionare, în cuantum direct proporţional cu numărul de gărzi efectuate, dar nu mai devreme de 57 de ani pentru femei şi 60 de ani, pentru bărbaţi’, mai prevede proiectul de lege.
Iniţiatorii precizează că propunerea legislativă vine în sprijinul celor care lucrează în sistemul medical, mai ales al medicilor care efectuează foarte multe ore de gardă.
‘Stresul, munca până la epuizare, lipsa unui număr suficient de doctori, incapacitatea de a face faţă numărului uriaş de pacienţi, lipsa de respect şi de perspective au dus de-a lungul timpului la suferinţe ascunse şi uneori la moarte. Avem în prezent peste 50 de cazuri în care medicii au decedat din astfel de cauze. (…) Considerăm că este necesară instituirea unei echităţi în sistemul de pensie, şi anume recunoaşterea ca vechime în muncă a orelor de gardă lucrate. În funcţie de numărul de gărzi lucrate pentru care au fost achitate contribuţiile de asigurări sociale, personalul medical poate ieşi la pensie, la cerere, fără penalizare. De această măsură ar urma să beneficieze circa 10.000 de medici care efectuează gărzi şi circa 20.000 de asistenţi medicali’, mai menţionează iniţiatorii.
Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizional.
(Agerpres/FOTO arhivă latviesi.com)
Personalul medical ar trebui să beneficieze de pensionare anticipată,sporuri de stress,sporuri de noapte,si salarii cate să fie mulțumiți!
Un proiect f bun care ar fi bine sa se aprobe .Eu am 50 de ani si 20 lucrez pe Ambulanta ,eu un stres maxim sa nu dormi 5 sau 7 nopti pe luna ,sa te confrunti cu lipsuri ,masini vechi cu peste un milion de km la bord ,boli profesionale ,agresiuni din partea apartinatorilor agitati sau beti ,frica de malpraxis ,etc !Nu va inchipuiti sentimentul de neputinta si frustare atunci cind pierzi un pacient ,mai ales daca e tinar sau chiar copil ,cind plingi de furie ca trebuie sa te declari invins de Moarte !Astea sunt numai citeva aspecte din viata pe ambulanta ,care duc in timp la degradarea majora a starii de sanatate .
Doar pentru medici?Care lucrează singuri…restul personalului care lucrează ture de noapte alaturi de medici dorm!!!și doar medicul rămâne în tura de noapte,care face singur toată treaba!Dar ce sa facem, că doar nu s-a auzit de vreun asistent, infirmieră,brancardier…decedat până acum?
Sper să se aprobe această lege. Cam târziu, a trebuit să moară medici și asistente că să facă ceva. Numai noi știm cu ce ne confruntăm și la servici și acasă.
Aceasta initiativa este corecta.La varsta de 60 de ani si in conditiile de stres in care lucreaza.personalul medical va ajunge sa vina la serviciu in carje.cu probleme de vedere,etc.in cel mai fericit caz.Unde mai este siguranta pacientului.Sa nu uitam ca lucreaza cu viata oamenilor si e o responsabilitate maxima
Acești medici merita tot ce e mai bun in lume si mai facil !!!
Personalul sanitar care a lucrat în schimburi de noapte este destul de afectata din cauza nopților nedormite și a stresului.Majoritatea suferă de boli cardiovasculare.
Foarte corect ! Stresul și nopțile nedormite ne-au afectat sănătatea!