(UPDATE) Afganistan/Salvatorii caută supravieţuitori la câteva zile după cutremurele mortale, soldate cu cel puţin 2.400 de morţi
Publicat de gabrielarotaru, 9 octombrie 2023, 10:21
UPDATE – Salvatorii s-au luptat luni să scoată de sub dărâmături supravieţuitori şi trupuri neînsufleţite, la două zile după ce oraşul nord-vestic Herat şi împrejurimile sale au fost lovite de cele mai mortale cutremure care au zguduit Afganistanul în ultimii ani, transmite Reuters.
Administraţia talibană a anunţat luni că cel puţin 2.400 de persoane au murit şi multe altele au fost rănite în urma cutremurelor, printre cele mai mortale produse în lume în acest an, după seismele din Turcia şi Siria, în care se estimează că au murit 50.000 de persoane.
Un bilanţ publicat duminică de guvernul taliban indica cel puţin 2.000 de morţi.
Peste 1.300 de locuinţe au fost distruse sâmbătă de cutremurul cu magnitudinea 6,3, care a fost urmat în aceeaşi zi de opt replici puternice şi care a lovit regiuni situate la 30 de kilometri nord-vest de oraşul Herat, potrivit autorităţilor afgane.
Ţările vecine Pakistan şi Iran s-au oferit să trimită salvatori şi ajutoare umanitare, în timp ce Crucea Roşie din China a oferit ajutor în numerar.
‘Operaţiunile sunt în curs de desfăşurare; unii oameni încă sunt scoşi de sub dărâmături’, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al guvernatorului Heratului, Nissar Ahmad Elyias, adăugând că peste o duzină de sate din jurul Herat au fost, de asemenea, afectate.
Multe clădiri din oraşul Herat au rămas relativ neafectate, însă minaretele medievale ale celebrelor sale moschei au suferit daune, conform fotografiilor de pe reţelele sociale.
‘Mulţi dintre membrii familiei noastre au devenit martiri, inclusiv unul dintre fiii mei, iar celălalt fiu al meu este şi el rănit’, a declarat pentru Reuters Mir Ahmed, locuitor din Herat, la un spital în care erau trataţi numeroşi supravieţuitori. ‘Majoritatea oamenilor sunt sub dărâmături’, a adăugat el.
Înconjurat de munţi, Afganistanul are în istoria sa numeroase cutremure puternice, multe produse în regiunea Hindu Kush, care se învecinează cu Pakistanul.
Bilanţul deceselor creşte adesea odată cu sosirea informaţiilor din zonele îndepărtate ale unei ţări în care decenii de război au lăsat infrastructura în ruine, iar operaţiunile de salvare sunt dificil de organizat.
Într-o declaraţie emisă duminică seara, Oficiul pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a estimat numărul morţilor în urma recentelor cutremure la 1.023, cu alte 1.663 de persoane rănite şi peste 500 de dispăruţi. Potrivit OCHA, toate casele din districtul Zindajan din Herat au fost distruse.
Sistemul sanitar din Afganistan, bazat aproape în totalitate pe ajutor extern, s-a confruntat cu o penurie paralizantă în cei doi ani de când talibanii au preluat controlul, iar asistenţa internaţională, care formase coloana vertebrală a economiei, a fost sistată.
Diplomaţi şi oficiali din domeniul asistenţei umanitare susţin că îngrijorările cu privire la restricţiile talibanilor asupra femeilor şi crizele umanitare globale concurente îi determină pe donatori să îşi retragă sprijinul financiar. Guvernul islamist a dispus ca majoritatea personalului de sex feminin să nu lucreze, cu excepţii în sistemul sanitar şi în educaţie.
Pakistanul a declarat că autoritatea sa pentru gestionarea dezastrelor are în aşteptare o echipă de căutare şi salvare pregătită să intervină în zona afectată de dezastru. De asemenea, se pregăteşte să trimită ajutoare, inclusiv alimente, medicamente, corturi şi pături.
Iranul, a cărui graniţă se află la mai puţin de 90 de kilometri de cea mai afectată zonă, a promis de asemenea acordarea de ajutoare umanitare, a declarat administraţia talibană. AGERPRES
UPDATE – Peste 2.000 de persoane au murit în urma seismelor violente care s-au produs sâmbătă în vestul Afganistanului, unde au provocat pagube materiale importante, potrivit unui nou bilanţ oficial publicat duminică, informează AFP.
Un seism cu magnitudinea 6,3 a lovit sâmbătă regiunile situate la 30 de kilometri nord-vest de oraşul Herat, fiind urmat de opt replici puternice.
‘2.053 de oameni au murit în 13 sate. 1.240 de persoane au fost rănite. 1.320 de case au fost complet distruse’, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului taliban, Zabihullah Mujahid, pe reţeaua de socializare X, citând datele transmise de Agenţia de gestionare a catastrofelor.
În satul Sarboland din districtul Zinda Jan, zeci de case au fost complet distruse, a constatat un jurnalist de la AFP sâmbătă seară.
Bărbaţii participau la degajarea molozului, în timp ce femeile şi copiii aşteptau în aer liber, în mijlocul dărâmăturilor.
‘Din păcate, numărul victimelor este foarte mare. Bilanţul se ridică la peste 1.000 de morţi’, a declarat Bilal Karimi, adjunctul purtătorului de cuvânt al guvernului taliban. ‘Aşteptăm să vedem cifrele definitive’, a continuat el.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), peste 600 de case au fost distruse sau parţial avariate în cel puţin 12 sate din provincia Herat. În total, 4.200 de persoane au fost afectate într-un fel sau altul de această serie de seisme, potrivit aceleiaşi surse.
‘Încă de la primul seism, toate casele s-au prăbuşit’, a relatat un localnic, Bashir Ahmad, în vârstă de 42 ani. ‘Cei care se aflau în interiorul caselor au fost acoperiţi de dărâmături. Există familii întregi de la care nu avem nicio veste’, a adăugat el.
‘Abandonaţi alături de martirii noştri’
Nek Mohammad se afla la serviciu atunci când primul seism a lovit Afganistanul în jurul orei locale 11:00 (06:30 GMT).
‘Ne-am întors acasă şi am constatat că nu mai rămăsese nimic. Totul devenise moloz’, a relatat el, adăugând că aproximativ 30 de cadavre au fost recuperate.
‘Pentru moment, nu avem nimic. Nici pături, nimic altceva. Suntem abandonaţi alături de martirii noştri’, a adăugat acest localnic de 32 de ani.
Sâmbătă, OMS a avertizat că ‘numărul victimelor ar trebui să crească pe măsură ce operaţiunile de căutare şi salvare vor continua’.
În oraşul Herat, considerat capitala culturală a Afganistanului, numeroşi locuitori şi comercianţi au părăsit în fugă clădirile încă de la primul cutremur.
Provincia Herat, care numără 1,9 milioane de locuitori, potrivit datelor furnizate de Banca Mondială, este suferă de mai mulţi ani şi din cauza secetei, care paralizează numeroase comunităţi agricole deja afectate de o serie de dificultăţi.
Afganistanul este lovit frecvent de seisme, în special în regiunea lanţului muntos Hindukuş, care se află în apropriere de punctul de joncţiune dintre plăcile tectonice eurasiatică şi indiană.
În iunie 2022, un seism cu magnitudinea 5,9, cel mai devastator înregistrat în Afganistan în ultimii aproape 25 de ani, a făcut peste 1.000 de morţi şi a lăsat zeci de mii de persoane fără locuinţe în provincia săracă Paktika din sud-estul ţării.
În martie 2023, un seism cu magnitudinea 6,5 a ucis 13 persoane în Afganistan şi Pakistan, în proximitatea localităţii Jurm, în nord-estul ţării.
Afganistanul se confruntă şi cu o severă criză umanitară după revenirea la putere a talibanilor în 2021 şi retragerea ajutorului internaţional. AGERPRES
UPDATE – Potrivit ultimelor informaţii, cutremurele puternice din Afganistan au ucis 500 de persoane, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Semilunii Roşii, Erfanullah Sharafzoi. Mai multe cutremure au avut loc sâmbătă la 35 km nord-vest de oraşul Herat, unul dintre seisme având magnitudinea de 6,3 grade, a transmis Institutul seismologic american (USGS).
Seismul de sâmbătă din vestul Afganistanul s-a soldat cu moartea a circa 120 de oameni şi 1000 de răniţi, arată un nou bilanţ al serviciilor de salvare citat de AFP.
Un prim bilanţ indica 15 morţi, dar autorităţile au avertizat că numărul victimelor va creşte, întrucât mulţi oameni au fost prinşi sub dărâmături.
Seismul cu magnitudinea 6,3, produs în jurul orei locale 11.00 (06.30 GMT) la circa 40 kilometri nord-vest de Herat, a fost urmat de patru replici puternice, de 5,5, 4,7, 6,3 şi respectiv 5,9, potrivit institutului de geofizică al SUA USGS.
Mişcările telurice au fost urmate de alunecări de teren în zonele rurale şi montane.
În iunie 2022, un seism cu magnitudinea 5,9 s-a soldat cu peste 1000 de morţi în provincia Paktika (sud-est), iar în martie un seism cu magnitudinea 6,5 a ucis 13 oameni în Afganistan şi Pakistan.
Seismele sunt frecvente în Afganistan, mai ales în lanţul muntos Hindu Kush, în apropierea punctului de joncţiune între plăcile tectonice eurasiatică şi indiană. (Agerpres/ FOTO radioiasi.ro)