Vor fi afectate toate punctele de trecere a frontierei pentru intrările maritime şi aeroportuare din Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, precizează MAE, într-un comunicat transmis marţi Agerpres.
Conform sursei citate, persoanele care urmează să călătorească dinspre sau înspre Marea Britanie, în perioada menţionată, sunt atenţionate că timpii de aşteptare ar putea fi mai lungi la controlul de frontieră.
Cetăţenii români sunt sfătuiţi să ia legătura cu operatorii companiilor de transport pentru a obţine informaţii în timp real, dar şi să verifice situaţia curentă înainte de a se deplasa spre porturi, iar pentru informaţii suplimentare, să consulte pagina web https://www.gov.uk/government/news/arrivals-to-the-uk-told-to-prepare-for-disruption-on-15-march.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Londra: +44(0)2087414311; +44(0)2087413252; +44(0)2087413955; +44(0)2087413464; +44(0)2087418707; +44(0)2087416657; +44(0)2087418211; +44(0)2087412372, Consulatului General al României la Edinburgh: +44(0)1315249491; +44(0)1315249492, Consulatului General al României la Manchester: +44(0)1612360478; +44(0)1612375513; +44(0)1612369687; +44(0)1612368995, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de operatorii Call Center, în regim de permanenţă.
De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi numărul de telefon de permanenţă al Consulatului General al României la Londra: +447738716335.
MAE recomandă consultarea paginilor web http://londra.mae.ro, https://edinburgh.mae.ro, https://manchester.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia ‘Călătoreşte în siguranţă’ care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare ‘Un SMS îţi poate salva viaţa!’. (Agerpres/ FOTO radioiasi.ro)
O dronă americană „Reaper” s-a prăbuşit în Marea Neagră după ce a fost lovită de un avion rusesc
Publicat de Gabriela Rotaru,
14 martie 2023, 19:37 / actualizat: 15 martie 2023, 6:31
‘Considerăm acest incident drept o provocare’, a spus Antonov după ce a fost convocat la Departamentul de Stat al SUA.
Drona de supraveghere militară americană MQ-9 s-a prăbuşit marţi în Marea Neagră după ce un avion rusesc Su-27 i-a lovit elicea, a spus Pentagonul, fiind primul incident de acest fel de la invadarea Ucrainei de către Rusia în urmă cu un an.
Rusia a negat că a avut loc vreun contact şi spune că drona s-a prăbuşit după o manevră brusc, într-un unghi ascuţit.
Ambasadorul rus a declarat că întâlnirea sa de la Departamentul de Stat a fost ‘constructivă’ şi că nu a fost ridicată problema unor posibile ‘consecinţe’ pentru Moscova ca urmare a incidentului, conform sursei citate.
‘În ceea ce ne priveşte, nu dorim nicio confruntare între SUA şi Rusia. Suntem în favoarea construirii unor relaţii pragmatice, în beneficiul popoarelor rus şi american’, a declarat ambasadorul Anatoli Antonov. AGERPRES
Un avion de vânătoare rusesc Su-27 a lovit, marţi, elicea unei drone de supraveghere „Reaper” a armatei americane, făcând-o să se prăbuşească în Marea Neagră, în urma unui incident descris ca „nechibzuit” de forţele americane.
„Aeronava noastră MQ-9 desfăşura operaţiuni de rutină în spaţiul aerian internaţional când a fost interceptată şi lovită de o aeronavă rusească, ceea ce a dus la un prăbuşirea şi la pierderea completă a MQ-9”, a declarat într-un comunicat generalul James Hecker, care comandă forţele aeriene americane din regiune. (Rador/ FOTO captură video)
Suceava: Două avioane ale companiei Wizz Air s-au ciocnit ușor pe Aeroportul „Ștefan cel Mare”
Foto: vertical
Publicat de Gabriela Rotaru,
14 martie 2023, 18:08 / actualizat: 15 martie 2023, 9:58
Toți pasagerii zborului Suceava-Dortmund sunt nevătămați și au fost debarcați în siguranță. Wizz Air pune la dispoziție o aeronavă de înlocuire pentru zborul afectat și va transporta pasagerii la destinație în cursul zilei de astăzi.
Wizz Air își cere scuze pasagerilor afectați și îi asigură pe toți clienții că siguranța și securitatea pasagerilor, a echipajului și a aeronavelor sale rămân prioritatea principală a companiei aeriene.” Monica Popescu, din partea Free Communication, agenția de comunicare Wizz Air
(UPDATE) Miercuri dimineaţă sunt aşteptaţi la Suceava inspectori de la Autoritatea de Investigare a Incidentelor din Aviaţie pentru a stabili împrejurările şi cauzele care au dus la coliziunea uşoară produsă, marți, pe Aeroportul „Ştefan cel Mare” între două aeronave, la sol.
Un avion care se pregătea să decoleze către Dortmund, în jurul orei 13:00, cu 174 de pasageri la bord, a lovit cu o aripă partea din spate a unui alt avion, încuiat şi staţionat pe platforma aeroportului. Pasagerii au fost debarcaţi în condiţii optime de siguranţă, fără panică şi aşteaptă să-şi reia călătoria, reprogramată cu o altă aeronavă, peste aproximativ o oră.
Două avioane ale companiei Wizz Air s-au ciocnit ușor astăzi, pe aeroportul „Ștefan cel Mare” din Suceava.
Aripa unui avion a lovit partea din spate a celuilalt avion în momentul pregătirii pentru decolare.
Una dintre cele două aeronave ar fi urma să zboare spre Dortmund, însă în urma incidentului zborurile au fost anulate.
Pasagerii din cele două aeronave au fost debarcați.
Incidentul a avut loc pe platforma aeroportului.
Adriana Dascălu relatează: Potrivit directorului Aeroportului Suceava, Ioan Măriuța, una dintre aeronave staționa pe platforma de îmbarcare-debarcare, în timp ce cealaltă efectua un viraj spre dreapta în timp ce se pregătea să decoleze de la Suceava spre Dortmond. Incidentul a constat în atingerea ușoară două aeronave ale companiei Wizz Air, a transmis Ioan Măriuța. El a precizat că incidentul nu este unul grav. Pasagerii din aeronava care se pregătea să decoleze au fost debarcați în condiții de siguranță, fiind înregistrate doar pagube materiale. În avionul care urma să opereze zborul Suceava-Dortmund se aflau 174 de pasageri. Ioan Măriuța a mai spus că pasagerii se află în aerogara aeroportului și se așteaptă decizia operatorului aerian, care ar urma să trimită un alt avion. A fost demarată o anchetă pentru a se stabili cauzele incidentului. Din primele informații, se pare că vinovat ar fi dispecerul de la sol, care nu ar fi aproximat bine distanțele.
Potrivit organizatorilor, derulat sub semnul #PowerOfAll Semimaraton Iaşi se doreşte a fi nu numai o competiţie de alergare, ci susţinerea accesului la educaţie, excelenţa şcolară şi educaţia copiilor defavorizaţi prin două cauze, una dintre acestea fiind copiii din centrele educaţionale ale Asociaţiei Salvaţi Copiii Iaşi. Cea de-a doua cauză vizează programul de burse pentru copiii supradotaţi, dar cu posibilităţi materiale reduse, derulat de Asociaţia ProRuralis Iaşi.
‘Acest Semimaraton are mai multe valenţe. Pe de o parte, este important pentru municipiul, pentru judeţul nostru. Este vorba de copiii care sunt în risc de abandon şcolar extrem de crescut şi, pe de altă parte, de copiii care sunt la polul opus, care au rezultate remarcabile la şcoală dar nu au resurse financiare. O altă valenţă importantă a acestui eveniment este faptul că are un loc educativ. Vor fi 2000 de adulţi şi copii care vor alerga. Este important ce transmitem noilor generaţii: oraşul vede că oamenii fac mişcare, fac acte de caritate, şi asta e foarte important. O altă valenţă importantă este mişcarea, sănătatea. Iată că îmbinăm caritatea cu educaţia, valori pe care le promovăm prin acest eveniment’, a declarat Liviu Măgurianu, reprezentantul filialei ieşene a asociaţiei Salvaţi Copiii.
Organizatorii au atras atenţia, în cadrul unei conferinţe de presă, că această competiţie înseamnă o provocare fizică intensă, intrarea într-o comunitate de alergători, dar şi realizarea unei fapte bune.
‘E un eveniment care pe lângă promovează sportul organizatorii vin în sprijinul copiilor defavorizaţi. Cred că ar trebui să fim mai atenţi la copiii de lângă noi’, a declarat presei primarul Mihai Chirica.
În funcţie de nivelul pregătirii sportive, participanţii au la dispoziţie cinci curse din competiţie: Semimaraton individual – 21,097 km (500 de locuri), Cursa individuală BORG WARNER – 10,5 km (500 de locuri), Cursa individuală ESET – 5 km (500 de locuri), Cursa populară CENTRIC de 2,5 km (250 de locuri), Cursa pentru copii VISMA – 600 m (250 locuri).
‘La ediţia de anul trecut experienţa a fost una inedită. Şi recomandăm şi altor persoane să facă aşa cum am făcut noi. Am alergat alături de familie. Copiii noştri au 14 şi 16 ani. Vârsta când preferă să stea mai mult în faţa monitoarelor. Noi preferăm să îi încurajăm să facă mişcare în aer liber. Ne dorim ca şi copiii noştri să experimenteze genul acesta de mişcare în aer liber, curat, pe străzi fără maşini, de mult soare şi energia pozitivă a celor din jur. Anul trecut am alergat 2 km. Suportul primit din partea celor de pe margine ne-a conferit multă bucurie şi energie, aşa că am decis să participăm şi anul acesta’, a declarat Liliana Cotică, una dintre cele 8.500 de persoane care au alergat la ediţia din 2022 a Semimaratonului Iaşi, eveniment în urma căruia s-au strâns 112.500 euro din donaţii pentru educaţia copiilor vulnerabili.
Ediţia din acest an a Semimaratorului va beneficia şi de susţinerea Crinei Pintea, campioană la handbal şi ambasadoare a evenimentului, susţinând cauzele bune implicate.
Conform organizatorilor, detaliile legate de modalitatea de înscriere se găsesc pe site-ul: www.semimaratoniasi.ro iar noutăţile pot fi urmărite şi pe pagina de socializare a evenimentului. (Agerpres/ FOTO radioiasi.ro)
Potrivit datelor transmise de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Galaţi au oprit în trafic pentru control pe DJ 255, în interiorul localităţii Slobozia Conachi, un microbuz şcolar în care se aflau mai mulţi copii, care era condus de un bărbat, cu vârsta de 51 de ani, din comuna Cuza Vodă.
‘După verificarea documentelor a fost efectuată şi testarea alcoolscop a conducătorului auto, valoarea indicată fiind de 0,11 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care poliţiştii au luat măsura de suspendare a dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile, au reţinut permisul de conducere şi au aplicat sancţiunea contravenţională cu amendă de 1.305 lei’, arată sursa citată. (Agerpres/ FOTO radioiasi.ro)
Magistratul a constatat neregularitatea rechizitoriului întocmit de DNA, în privinţa descrierii faptelor şi a încadrării juridice cu referire la:
*infracţiunea de luare de mită, reţinută în sarcina lui Costel Alexe, în sensul de a se indica în concret actul în legătură cu îndeplinirea căruia ar fi existat presupusa pretindere, raportat la atribuţiile de serviciu ale acestuia;
*participaţia penală sub forma instigării la infracţiunea de delapidare reţinută în sarcina lui Costel Alexe, în sensul descrierii acţiunii de determinare a autorului la comiterea faptei, dar şi a persoanelor presupus instigate, respectiv reprezentanţii SC Liberty Galaţi SA;
De asemenea, judecătorul a constatat nereguli şi în legătură cu actele care descriu infracţiunile săvârşite de alţi trei inculpaţi din dosar: Gătin Mirela, Fătu Nicoleta, Grecu Ioan Bogdan.
DNA are termen de 5 zile să procedeze la remedierea rechizitoriului şi să anunţe dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată a inculpaţilor ori solicită restituirea cauzei, însă decizia nu este definitivă.
Costel Alexe a fost trimis în judecată de DNA în iunie 2022, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi instigare la delapidare, alături de fostul director general al combinatului siderurgic Liberty Galaţi, Bogdan Grecu, acuzat de dare de mită, delapidare şi participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
Conform DNA, la data de 6 aprilie 2020, Costel Alexe, în calitate de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, ar fi pretins, în mod direct, de la directorul combinatului siderurgic mai multe produse din tablă (tablă cutată, ţeavă pătrată, ţeavă rectangulară şi rulouri de tablă), în schimbul alocării, cu titlu gratuit, către Liberty Galaţi, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme (haldă de zgură).
Depozitul respectiv, spun anchetatorii, era unul dintre cele 68 de depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligaţiei asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situaţia depozitelor menţionate în cuprinsul hotărârii CJUE.
‘Foloasele respective, în cantitate de 22 de tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 şi 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăţi comerciale administrată de o persoană apropiată ministrului, inculpată în prezenta cauză. Valoarea foloaselor care ar fi fost primite ca mită de fostul ministru cu acceptul directorului general al societăţii respective, trimis în judecată în prezenta cauză, se ridică la suma de 99.956 lei, ce constă în contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei şi a transportului’, menţionează DNA.
Ulterior, arată procurorii, pentru a crea o aparenţă de legalitate scoaterii din gestiune şi remiterii cu titlu de mită a produselor siderurgice, directorul general ar fi determinat două subalterne (trimise în judecată în aceeaşi cauză) să încheie două contracte de sponsorizare cu o asociaţie controlată de ceilalţi trei inculpaţi, persoane fizice.
‘În perioada decembrie 2020 – ianuarie 2021, pentru a-şi crea un ‘alibi juridic’ necesar justificării primirii foloaselor necuvenite, aceleaşi trei persoane au întocmit mai multe documente false (contracte de închiriere, note contabile, etc.)’, precizează DNA. (Agerpres/ FOTO radioiasi.ro)
Președintele instituției, Costel Alexe a arătat că viitorul Institut de la Iași are toți indicatorii tehnico-economici avizați și, de asemenea, a fost emisă și autorizația de construire pe locația din Miroslava.
Costel Alexe:Astăzi, această administrație își propune construirea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară, pentru ea și pentru Moldova. Așteptăm ca Ministerul Sănătății să, care este partenerul nostru, să ne transmită cum crede de cuviință că ar trebui procedat pe mai departe. Tot ceea ce putem să vă spunem astăzi este că a noastră comunitate are un proiect matur, cu indicatorii tehnico-economici avizați, cu autorizația de construire emisă. Așteptăm doar ca partenerul nostru, Ministerul Sănătății, să ne sprijine tocmai pentru a putea depune acest proiect prin postul de sănătate, parțial și împrumutul de la BEI. Consider încă o dată Iașul și regiunea Moldovei are nevoie de un Institut Regional de Medicină Cardiovasculară, pentru că incidența bolilor cardiovasculare în România ne duce cu o mortalitate o neonorantă de loc trei în Europa. Iar astăzi Iașul are un pat la 45.000 de locuitori, pe când media în Ardeal sau în sudul țării este de un pat la 12.000 de locuitori.
Costel Alexe a refuzat categoric orice inițiativă de redimensionare a Institutului, în contextul în care vor fi înființate 7 secții unice la nivel național și, pe de altă parte, în zona Moldovei sunt cu aproape 75 la sută mai puține paturi în zona bolilor cardiovasculare față de restul țării.
Costel Alexe: Nu vrem să cădem într-o capcană pe redimensionarea spitalului, pe un grup de lucru care să-și dea cu părerea despre proiectul făcut în colaborare cu specialiștii de la IBCV sau pe faptul că Iașul nu ar avea cadre medicale care să satisfacă nevoile unui astfel de institut. Astea sunt niște chestiuni de formă care n-au nicio acoperire în realitate și nu ar face altceva decât să tergiverseze și să îngroape proiectul. Mesajul foarte clar al meu, ca președinte și al Consiliul Județean Iași, este că vrem să fim partener la construirea unui Institut Regional Medicină Cardiovasculară și nu la îngroparea lui.
Vicepreședintele Consiliului Județean Iași, Marius Dangă, a readus aminte decidenților centrali că există un parteneriat încheiat între autoritatea administrativă județeană și cea națională în vederea promovării proiectului.
Marius Dangă:În pregătirea documentației anexa C de finanțare, noi am purtat o corespondență cu Ministerul Sănătății în care să decidem, în cadrul parteneriatului, cine depune proiectul, cine face licitația de achiziții. Noi ne-am fi dorit să dăm drumul la achiziția cu clauza suspensivă și cred că au fost două adrese, una din iunie anul trecut și una din octombrie anul trecut, iar în lipsa unui răspuns în acest sens ne-am asumat depunerea. Am făcut acordul de parteneriat prin plenul Consiliul Județean cu Institutul de Boli Cardiovasculare și l-am depus. Trebuie spus că în ceea ce privește costul unui proiect real, costul este dat de licitație. Cu cât este mai frumos proiectul, cu cât este mai interesant, mai provocator, pot apărea mai mulți ofertanți și din competiția asta putem avea prețuri mai jos, dar noi am avut în vedere ca referință proiecte similare ca dimensiune și am făcut zilele astea pentru că a apărut subiect nou în spațiul public, respectiv costul pe metrul pătrat. Am făcut o comparație cu SRU, unde suntem la diferențe sensibil egale, am făcut comparații cu spitale care există astăzi finanțate din PNRR.
Atitudinea administrației de la Iași vine în contextul în care proiectul nu a fost cuprins pe lista finanțărilor prin PNRR pe motivul că un Institut de talie regională este susținut doar de o administrație județeană. (Radio Iași/ Constantin Mihai/ FOTO radioiaasi.ro)
Iași: „Lectura, invitație către emoția interioară” – conferință ocazionată de sărbătorirea Zilei Mondiale a Cărţii şi a Dreptului de autor și a Zilei Bibliotecarului din România
Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași și Asociația Bibliotecarilor din România (ABR) – Filiala Iași organizează miercuri, 30...
Plăcinte moldovenești și alte bunătăți la festivalul „Dor de Basarabia”, în weekend la Iași. Irina Roșioru și Alexandru Lupu în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Festivalul „Dor de Basarabia”, ediția a II-a, sambata 3 mai in Sala Pasilor Pierduti, UAIC Iasi. Invitatia organizatorilor: Pe 3 mai, te...
Prin intermediul acestui proiect, beneficiarii își vor lărgi opțiunile în materie de orientare profesională, ca urmare a unor sesiuni de îndrumare și de informare despre oportunitățile de carieră într-o companie multinațională.
Partnerul principal al acestui proiect este compania de outsourcing Endava Iași. Cu 11 centre și peste 3500 de angajați la nivel de România, Endava este lider global în furnizarea de servicii care susțin companiile în procesul de transformare digitală.
Beneficiarii vor participa la un atelier tematic, timp de 2 zile, găzduit la sediul partenerilor. Aceștia vor afla direct de la specialiștii Endava mai multe detalii despre ce presupune o carieră în domeniul IT, dar și ce pași trebuie urmați în construirea CV-ului și pregătirea pentru interviul de angajare.
De asemenea, tinerii vor avea parte de sesiuni de pregătire în arii diverse precum: comunicarea în public, comunicarea non-violentă, dezvoltarea de abilități specifice gestionării resurselor umane și de coaching. Printre gazdele acestor ateliere se numără Lavinia Hritcu, Adrian Munteanu, Cornel Dumitriu.
Prin intermediul acestui proiect, Clubul Rotaract Iași Copou își dorește să vină în ajutorul tinerilor aflați în situații vulnerabile pentru ca aceștia să depășească multiplele constrângeri atunci când urmează să își aleagă o carieră.
Clubul Rotaract Iași Copou crede în egalitatea de șanse și își propune să deschidă o persepectivă nouă atât pentru tinerii din sistemul de stat cât și pentru companiile private din municipiu.
Amănunte are comisarul-şef de poliţie Laura-Beatrice Bondar, de la Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea.
Laura-Beatrice Bondar: Restricţiile nu se referă la mijloace de transport care efectuează transporturi de mărfuri periculoase, de animale vii, de produse alimentare perisabile ori supuse unui anumit regim de temperatură. Tot în această perioadă, şoferii automarfarelor vor avea obligaţia să staţioneze în parcările special amenajate până la încheierea restricţiei de circulaţie pe drumurile publice din Ungaria. Precizăm faptul că în aceste intervale de timp, traficul de călători şi autoturisme se va desfăşura în condiţii normale. La ridicarea restricţiilor, Poliţia de Frontieră recomandă şoferilor de automarfare tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă deschise tranzitului de mărfuri, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor, doar a unora dintre acestea, într-un timp foarte scurt.
Este recomandată consultarea aplicaţiei Trafic online, disponibilă pe pagina de internet a Poliţiei de Frontieră. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)
Autorităţile locale afirmă că au făcut toate demersurile pentru finanţarea lucrărilor de reabilitare a podurilor.
Anul acesta, măcar o parte dintre poduri ar putea intra în reparaţii, după cum spune prefectul Nicuşor Halici.
Nicuşor Halici: Noi suntem într-o continuă monitorizare şi am solicitat pentru opt dintre cele mai afectate resurse financiare. Din bugetul CNAIR a fost alocat un procent de 10% pentru refacerea podurilor în România.
Şi pe drumurile judeţene au fost probleme, cea mai cunoscută fiind prăbuşirea în cursul anului trecut a unui segment dintr-un pod peste râul Putna, situat în comuna Vulturu.
Mihaela Gârleanu, purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean Vrancea:La acest moment sunt în diferite stadii de execuţie sau proiectare 15 drumuri judeţene şi nouă poduri. Aceste investiţii beneficiază de finanţare din diferite surse. Printre cele mai importante lucrări de reabilitare la poduri se află podul din beton armat pe DJ 204G, peste râul Putna, sat Boţârlău, comuna Vulturu, cu o valoare a contractului de peste şase milioane de lei la care urmează să înceapă lucrările de execuţie.
Conform autorităţilor, acolo unde podurile sunt un risc pentru cei care le traversează, acestea ar putea fi chiar închise circulaţiei vehiculelor cu asigurarea unui traseu alternativ. (Rador/ FOTO imagine ilustrativă)
Calendarul Festivalului este stabilit într-o perioadă în care atenția întregii lumi este îndreptată mai intens asupra creației scenice. 20 martie este desemnată de UNESCO Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret; pe 21 martie se celebrează Ziua Mondială a Marionetei; 27 martie este Ziua Mondială a Teatrului. ”Conceptul care fundamentează evenimentul este rocada pe care o propunem tinerilor artiști. Noi, specialiștii, trecem în sală și devenim spectatori. Ei, cei din public, urcă la rampă și dau proba talentului și a interesului pentru arta scenică”, spune teatrologul Oltița Cîntec, directorul artistic al Teatrului Luceafărul.
Prima etapă, a înscrierilor (peste 60 de trupe), a fost urmată de o preselecție care a păstrat în concurs 39 de ansambluri de elevi. Ideea structurală a evenimentului este apropierea tinerilor pasionați de arte de fenomenul teatral pe care să-l cunoască din interior.
Lista finaliștilor include ansambluri cu participare de tradiție: Măscuțele vesele Iași, Thalienii Iași, Cantalup Valea Lupului, Moftangiii Șipote, Mooz Iași, Les Apos Iași, Millo Pașcani, Fenomenalii Pașcani, Victorița Victoria etc. Dar și altele noi: Drama Club Deleni-Maxut, cu o scenetă în limba engleză; proiectul Star of Hope cu copii refugiați din Ucraina (în ucraineană, cu traducere în limba română).
Din total, 28 de trupe provin din orașul Iași, restul din Victoria, Pașcani, Șipote, Țibănești, Horlești, Rediu, Valea Lupului, Satu Nou Belcești, un total de 519 elevi iubitori ai teatrului îndrumați de 51 de coordonatori, studiind în școli și licee de diverse profiluri.
Cele două zile de Festival ”Hai la teatru!” vor însemna și un workshop susținut de actorul George Cocoș, intitutlat sugestiv ”Teatrul și dezvoltarea personală în adolescență”.
Atelierul li se adresează participanților în concurs și dorește să sublinieze cât de importantă este activitatea teatrală la vârsta modelării propriei personalități. ”Ceea ce voi face va fi bazat pe interacțiunea activă dintre participanți, urmărind capacitatea de dezvoltare a lucrului în echipă prin mijloace teatrale și va fi destinat în special adolescenților. Atelierul se va axa pe acele jocuri inspirate din lumea teatrului ce pot produce coeziuni in cadrul grupului, astfel încât rezultatul final să fie eficient și spectaculos″, precizează George Cocoș.
Zilele Poeziei la Cărturești invită cititorii la întâlniri cu poeți, seri de lectură, dialoguri despre poezia contemporană și performance-uri 16-21 martie – celebrăm poezia la Cărturești
Cu ocazia Zilei Internaționale a Poeziei din 21 martie, librăriile Cărturești din țară și din Republica Moldova invită iubitorii de poezie la o serie de evenimente care sărbătoresc poezia așa cum se cuvine: oferindu-i timp, atenție și spațiu de expunere.
Programul este gândit și conceput în spiritul celebrării noutății și diversității vocilor poetice, a puterii poeziei și a lumilor pe care ea le creează.
În tumultul lumii, poezia e un fel de a vorbi despre experiențe comune. Vie și necesară, cum spunea Alexandru Mușina, poezia este mijloc esențial de supraviețuire și rezistență în fața adversităților.
„Citim poezie pentru că ne-am obişnuit cu frumosul, cu căzutul pe gînduri, cu atenţia plină de tandreţe pentru celălalt, cu un fel de a gîndi, simţi şi prin asociaţii, corespondenţe. Poezia ne leagă de noi înşine şi de ceilalţi într-un fel tulburător”, nota poeta Simona Popescu în ei pentru poezie.
Zilele Poeziei la Cărturești se află anul acesta la a treia ediție și se desfășoară în perioada 16 – 21 martie în câteva librării Cărturești din București, Cluj, Timișoara, Brașov, Sibiu, Iași și Chișinău. Evenimentele aduc în prim-plan poezia contemporană, traducerea de poezie, noile direcții tematice în poezie, precum și intersecțiile dintre poezie și alte arte. Ele se adresează cititorilor de poezie de pretutindeni, dar și celor care nu au avut curaj încă să se apropie de ea.
Programul evenimentelor, structurat pe orașe:
Vineri, 17 martie, ora 19:00, Cărturești Palas. Lectură de poezie & dialog. Invitați: Lucian Brad, Ioan Coroamă, Claudiu Ioan Maftei. Moderator: Silviu Romaniuc.
Sâmbătă, 18 martie , ora 19:00, Cărturești Palas: Asociația Culturală Link Through Culture. Lectură de poezie & dialog. Moderator: Eduard Foszto.
Luni, 20 martie, ora 19.00, Cărturești Palas. Lectură de poezie & dialog. Teatru și poezie, poezie și teatru. Lecturi din volumul: Un secol de poezie română scrisă de femei. Volumul II. 1945-1989. Antologie coordonată de Paula Erizanu și Alina Purcaru (Cartier, 2022). Invitați: Vera Nacu & Teatrul 21.
Vineri, 17 martie, 18:30, Cărturești Carusel. Lecturi transparente din „poetic. relația grafică”. Cu Ioana Miron și Răzvan Țupa. Prezentați în dialog de Andrei Zbîrnea, poet, jurnalist și activist cultural.
Vineri, 17 martie, 19:00, Cărturești Verona. Poezia contemporană din perspectiva culturii urbane. O dezbatere pornind de la cartea „Rapul este poezie. Incursiune în cultura hip-hop românească” de G. P. Volceanov. Invitați: G.P.Volceanov, Sorin Despot, Krem, Gani.
Sâmbătă, 18 martie, ora 18:30, Cărturești Verona. Cum citim poezie contemporană și o lectură din poeți nedebutați. Cu Răzvan Andrei, Sorin Despot. Vor citi: Miruna Romanciuc, Ioana Tătărușanu, Răzvan Omotă și Carla Boboc.
Duminică, 19 martie, ora 11:00, Cărturești Carusel. Atelier de citit și inventat poezii cu Carmen Tiderle. Atelier dedicat copiilor cu vârsta 6+. Participare gratuită, dar pe bază de înscriere, printr-un email trimis către inscrieri@carturesti.net.
Luni, 20 martie, ora 19:00, Cărturești Verona & online. Raftul traducătorului. Ediție dedicată lui Pier Paolo Pasolini. Invitați: Smaranda Bratu Elian, Dana Barangea, Bogdan Alexandru Stănescu, Claudiu Komartin, Călin Boto. Moderatoare: Aurora Firța- Marin.
Marți, 21 martie, ora 18:00, Cărturești Verona. Lansare de carte „Cai verzi pe pereți” și spoken word poetry cu Cristina A. Bejan.
Marți, 21 martie, ora 18:30, Cărturești Carusel. Lansare antologii de poezie Cartier și dialog. Invitați: Elena Vlădăreanu, Cosmin Perța, Claudiu Komartin, Paula Erizanu. Moderator: Gelu Diaconu.
Joi, 16 martie, ora 19:00, Cărturești Platinia. Lecturi din poeți nedebutați în librărie. Invitați: Iulia Iaroslavschi, Cătălin Șuteu, Diana Huțanu, Mara Muntean, Teona Farmatu, Victor Horațiu Troșan, Ioana Laic. Moderator: Alex Ciorogar.
Vineri, 17 martie, ora 17:00, Cărturești Iulius Mall. Cum citim poezie contemporană. Un workshop susținut de Revista Echinox. Invitați: Teona Farmatu, Mihnea Bâlici, Alex Ciorogar.
Vineri, 17 martie, ora 19:00, Cărturești Iulius Mall. Seară de poezie în limba maghiară. Invitați: André Ferenc, Burján Kinga, Horváth Benji, Kali Ágnes, Száva Csanád. Evenimentul se va desfășura în limba maghiară.
Marți, 21 martie, ora 19:00, Cărturești Platinia. Dublă lectură de poezie & dialog: „Crisalidă”, de Mădălina Căuneac și „Setări avansate de lumină”, de Diana Cornea. Moderator: Alex Ciorogar.
Vineri, 17 martie, ora 18:00, Cărturești Operei. Lansarea volumului de poezie „Învederatul”, de Robert Șerban.
Duminică, 19 martie, ora 20:00, pepiniera Timișoara. Poezie la înălțime cu Cenaclub. Invitați: Florentin Popa, Daniela Rațiu, Alex Higyed, Alina Dumitrescu, Raoul Andreas Horn și Anastasia Coste.
Marți, 21 martie, ora 19:00, Cărturești Operei. Comuna 30 – Poetry reading. Invitați: Alex Higyed, Alina Dumitrescu, Ioana Lavinia, Mădălina Aldescu, Nelu Antocian, Ioana Cătălina Obreja, Alexandru Bibu.
Joi, 16 martie, ora 18:00, Cărturești Promenada Mall Sibiu. Lansare Z9Magazine 2.2022. Invitați: Ștefan Baghiu, Crina Neacșu, Denis Prodea. Moderatori: Cătălina Stanislav, Alex Văsieș.
Vineri, 17 martie, ora 18:00, Cărturești Promenada Mall Sibiu. Cum ne apropiem de poezia contemporană – dialog & lectură. Invitați: Teodora Coman, Radu Vancu, Cătălina Stanislav, Alex Văsieș. Moderator: Vlad Pojoga.
Vineri, 17 martie, ora 18:00, Cărturești Piața Sfatului. Lectură de poezie & dialog. Invitați: Florin Gherman, Crina Bega, Andrei Dósa, Irina Bruma, Marius Aldea. Moderator: Vlad Drăgoi.
Sâmbătă, 18 martie, ora 19:00, Cărturești Muzeu. Seara poeților nedebutați. Invitați: Victor Fală, Olesea Enachi. Moderatoare: Maria Pilchin.
Marți, 21 martie, ora 10:00, Poetry Coffeeshop. La o cafea cu poeții. Invitați: Emilian Galaicu-Păun, Moni Stănilă, Ioana Isac.
Participarea la evenimentele din Zilele poeziei la Cărturești este gratuită.
De Ziua Internațională a Poeziei, vă îndemnăm să vă întoarceți la poeții preferați, să descoperiți versuri și poeți noi și să împărtășiți descoperirile făcute pe tărâmul magic al poeziei.
Grafica evenimentului a fost realizată de pictorul și poetul Andrei Gamarț.
Parteneri: Editura Tracus Arte, Editura OMG Publishing, Casa de Editură Max Blecher, Editura Cartier, Revista Echinox, Zona nouă, Cenaclub, Comuna 30, Palas Iași, Radio HIT, Radio România Cultural, Observator Cultural.
1 mai la munte! Tot ce trebuie să știi ca să fii în siguranță în această minivacanță. Raul Papalicef, sef Salvamont Neamț, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
1 mai la munte! Tot ce trebuie să știi ca să fii în siguranță în aceasta minivacanță. Raul Papalicef, sef Salvamont Neamț, în Bună...
Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era în ianuarie 2023 de aproape 1.279.000, peste 60% dintre acestea fiind în administraţia publică centrală.
Potrivit datelor, cei mai mulţi angajaţi din acest sector lucrează în instituţii finanţate integral de la bugetul de stat. În acelaşi timp, cel mai mare număr de posturi ocupate se înregistra în Ministerele: Educaţiei, de Interne, Apărării, Finanţelor şi Sănătăţii. Rador/FOTO imagine ilustrativă
După ce Rusia şi Ucraina au semnat Acordul asupra ‘Iniţiativei privind cerealele de la Marea Neagră’ în Turcia, pe 22 iulie, milioane de tone de grâu şi de produse alimentare au fost exportate prin porturile ucrainene.
Rusia a sugerat luni că va permite ca acordul să fie extins, dar pentru jumătate din prelungirea precedentă, în timp ce ONU s-a angajat să facă tot posibilul să se asigure că integritatea acordului va rămâne intactă.
‘Într-adevăr, acordul a fost extins – s-a ajuns la un acord privind extinderea lui pentru 60 de zile’, a declarat marţi adjunctul ministrului de externe Aleksandr Gruşko citat de agenţia de ştiri rusă TASS.
Nu este clar pentru moment cum poate fi extins acordul doar cu jumătate din prelungirea precedentă, notează Reuters.
Agenţia de ştiri rusă RIA l-a citat şi ea pe Gruşko cu afirmaţia că acordul a fost extins. Potrivit RIA, Gruşko l-a citat pe un alt adjunct al ministrului de externe Serghei Verşinin, confirmând prelungirea.
Ucraina va rămâne la termenii precedentului acord convenit, a declarat un oficial guvernamental ucrainean de rang înalt pentru Reuters sub protecţia anonimatului.
‘Vom urma acordul cu stricteţe’, a spus oficialul citat.
Rusia a anunţat că, deşi Occidentul nu a avizat explicit exporturile din agricultură, sancţiunile financiare, logistice şi asupra asigurărilor au creat o barieră în calea exporturilor sale de cereale şi de îngrăşăminte, notează Reuters. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă
Echipa de studenți ai Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a obținut o medalie de aur, una de argint și trei de bronz la Olimpiada Internațională de Matematică – SEEMOUS, care a avut loc în perioada 7 – 12 martie 2023 la Struga (Macedonia de Nord).
Medalia de aur a fost obținută de Gabriel BREHUESCU, student la Facultatea de Matematică a UAIC, medalia de argint a revenit Mihaelei HUDIȘTEANU, studentă la Facultatea de Informatică a UAIC, iar cele trei medalii de bronz au fost câștigate de Constantin-Gabriel GUȚIC, Mirel-Alin CIORNEI (Facultatea de Matematică) și Luca NĂSTASĂ-BARAȘ (Facultatea de Informatică). Echipa UAIC a fost coordonată de asist. univ. dr. Teodor CHELMUȘ, de la Facultatea de Matematică.
SEEMOUS (South-Eastern European Mathematical Competition for University Students) este un concurs cu participare internațională organizat de Societatea Matematică din Sud-Estul Europei (Mathematical Society of South-Eastern Europe) și care se adresează studenților din primii doi ani de studiu. Anul acesta a avut loc cea de-a XVII-a ediție, la care au participat 83 de studenți de la 24 universități din Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, România și Turkmenistan.
1 mai la munte! Tot ce trebuie să știi ca să fii în siguranță în această minivacanță. Raul Papalicef, sef Salvamont Neamț, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
1 mai la munte! Tot ce trebuie să știi ca să fii în siguranță în aceasta minivacanță. Raul Papalicef, sef Salvamont Neamț, în Bună...
Este vorba de un proiect cofinanţat de cele două ţări, printr-un program de cooperare transfrontalieră.
Este implementat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi alte instituţii cu atribuţii din România şi Ucraina. La inaugurarea programată în jurul acestei ore va participa şi ministrul de interne, Lucian Bode.
Proiectul are o valoare de 4,8 milioane de euro şi a inclus amenajarea unui poligon de pregătire, instruire şi antrenament în comun a personalului de intervenţie în situaţii de urgenţă.
La acesta se adaugă şi un heliport, săli de curs, un teren de sport, birouri şi spaţii de cazare permanente pentru 30 de cursanţi. Rador/FOTO captură video
Filarmonica MOLDOVA Iași în parteneriat cu SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE vă invită VINERI, 24 martie 2023, la concertul simfonic prilejuit de lansarea frecvenței RADIO ROMÂNIA MUZICAL la IAȘI 95,4 FM!
Dirijor: TIBERIU SOARE
Solistă: ALEXANDRA DĂRIESCU (pian)
În program:
Richard Wagner – Preludiul la actul III din opera Lohengrin
Edvard Grieg – Concertul în la minor pentru pian și orchestră, op.16
Antonín Dvořák – Simfonia nr.9 în mi minor, op.95, DIN LUMEA NOUĂ
Evenimentul va avea loc, începând cu ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenților Iași.
Având în vedere că acest minunat concert va fi transmis în direct de Radio România Muzical,
INTRAREA ÎN SALĂ ESTE ADMISĂ PÂNĂ LA ORA 18:50
Biletele se găsesc la Casa de bilete a instituției din str.”Cuza Vodă” nr.29.
SÂMBĂTĂ, 25 martie 2023 – CONCERT CORAL
Sâmbătă, 25 martie 2023, Corul Academic „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii MOLDOVA va susține la CATEDRALA MITROPOLITANĂ din Iași, începând cu ora 19:00, concertul coral intitulat BUCURĂ-TE, MIREASĂ, PURUREA FECIOARĂ!
Dirijor: CONSUELA RADU-ȚAGA
În program lucrări de: A. Zaharov, A. Podoleanu, G. Musicescu, S. Rahmaninov, P.I. Ceaikovski, P. Constantinescu, ș.a.
INTRAREA LIBERĂ!
VINERI, 31 martie 2023 – CONCERT SIMFONIC
Vineri, 31 martie 2023, începând cu ora 19:00, orchestra simfonică a Filarmonicii „Moldova” din Iași va susține la Casa de Cultură a Studenților, un concert simfonic sub bagheta dirijorului ALAIN PÂRIS. Solist:ADRIAN JOJATU (fagot) Programul minunat oferit publicului va cuprinde următoarele lucrări :Claude Debussy – 4 Préludes chorégraphiques (orch. de Anthony Girard) – primă audiție
Wolfgang Amadeus Mozart – Concertul pentru fagot și orchestră în si bemol major, KV 191
Mussorgski-Ravel – Tablouri dintr-o expoziție
Biletele se găsesc la Casa de bilete a instituției din str.”Cuza Vodă” nr.29, iar în ziua concertului, ele pot fi procurate și de la Casa de Cultură a Studenților, începând cu ora 18,00. Relații la telefon: 0332 882 025
Compania a anunţat că va pune la dispoziţia pasagerilor o nouă cursă, Iaşi-Berlin şi va creşte frecvenţa zborurilor de la Iaşi către Barcelona, Milano, Roma, Londra sau Dortmund pentru a sprijini pasagerii din Chişinău, însă rutele de la Chişinău către Budapesta şi Praga vor fi suspendate fără o alternativă directă, care să le înlocuiască. (Radio Iași/FOTO imagine ilustrativă)
Primul incendiu s-a produs în comuna Hangu iar la faţa locului au intervenit pompieri de la Garda Poiana Teiului şi Detaşamentul Târgu Neamţ, voluntari din localitate şi angajaţi ai Ocolului Silvic Poiana Teiului.
‘Forţele de intervenţie au acţionat pentru localizarea şi lichidarea incendiul ce s-a manifestat la vegetaţia uscată cu posibilitatea propagării la fondul forestier. A ars vegetaţie uscată pe o suprafaţă de aproximativ 5 hectare’, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ, locotenentul Irina Popa.
Al doilea incendiu s-a produs în localitatea Ştefan cel Mare unde a fost afectată o suprafaţă de 3 hectare de vegetaţie. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă
La locul solicitării s-au deplasat trei echipaje de pompieri cu două autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD.
‘La sosirea pompierilor, incendiul se manifesta cu flacără deschisa în interiorul a două camere, cu posibilitatea propagării la întreaga locuinţă’, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ, locotenentul Irina Popa.
Pompierii au stabilit că jarul căzut din sobă a fost cauza probabilă de producere a incendiului. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă
Începând din 2019, pe 14 martie este sărbătorită în fiecare an Ziua Internațională a Matematicii, care a fost recunoscută de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).
În direct la matinalul de la Radio România Iași, Florentina Pavăl, profesoară de matematică la Colegiul Național ”Nicu Gane” Fălticeni:
23 aprilie, Ziua Națională a Bibliotecarului. Ala Sainenco, managerul Memorialului Ipotești – Centrul de Studii „Mihai Eminescu” în direct la Bună Dimineața cu Adina Șuhan
23 aprilie, Ziua Națională a Bibliotecarului. Zilele acestea sărbătorim Săptămâna Națională a Bibliotecilor. Noi am ajuns la Memorialul...
23 aprilie, Ziua Națională a Bibliotecarului. Ala Sainenco, managerul Memorialului Ipotești – Centrul de Studii „Mihai Eminescu” în direct la Bună Dimineața cu Adina Șuhan
23 aprilie, Ziua Națională a Bibliotecarului. Zilele acestea sărbătorim Săptămâna Națională a Bibliotecilor. Noi am ajuns la Memorialul...
Ministerul Transporturilor spune că este nevoie de rapoarte de expertiză pentru a se putea face o intervenţie punctuală pentru renovarea acestora.
Cu mai multe informaţii, Gabriel Sava: La începutul acestei luni, au apărut în spaţiul public imagini cu unul dintre podurile cu probleme aflat pe Drumul Naţional 2N, în zona satului Jitia de Jos din comuna Jitia. Este doar unul dintre cele opt poduri care se află pe cele două porţiuni de drum naţional dintre Dumitreşti şi Vintileasca şi care au frecvent probleme ca urmare a alunecărilor de teren şi a circulaţiei unor vehicule care depăşesc tonajul maxim admis. Numai anul trecut, ca urmare a fenomenelor meteo periculoase, cinci poduri din judeţ au fost avariate şi alte 20 de podeţe şi traversări pietonale au avut de suferit. Unul dintre ele, aflat pe drumul judeţean care leagă satul Vadu Roşca de comuna Vutru, care era în lucru, a devenit impracticabil după ce un tronson s-a prăbuşit.
Dacă unele dintre lucrări au deja finanţarea asigurată şi se lucrează, altele au fost doar semnalizate şi se aşteaptă alocarea sumelor necesare consolidării, reabilitării, modernizării sau construcţiei altora noi. Rador/FOTO imagine ilustrativă